E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol'de 16 milyar dolarlık yolsuzluk---

Petrol'de 16 milyar dolarlık yolsuzluk

Petrol'de 16 milyar dolarlık yolsuzluk
16 Mart 2016 - 13:10 borsagundem.com

Nijerya tarihinin en büyük yolsuzluğuyla çalkalanıyor. Ülkede kamuya ait petrol şirketinin devlete ödemesi gereken 16 milyar doları bulunamadı

Nijerya'da devlete ait petrol şirketi devlete ödemesi gereken 16 milyar doları bulamadı. Bunun ülke tarihinin en büyük yolsuzluklarından birisi olduğu düşünülüyor.

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da federal hükümet Baş Denetçisi Samuel Ukura, Nijerya Ulusal Petrol Şirketi'nin (NNPC) 2014 yılında devlete ödemesi gereken 3.3 trillion naira (16 milyar dolar) bulamadığını açıkladı.

'16 milyar dolar ortada yok'

Reuters'a konuşan Ukura, " Anayasaya göre NNPC petrol gelirlerini federal hükümete aktarmak zorunda. Ödenen gelirinde Parlamento tarafından onaylanması gerekiyor. 2014 yılına ait 3,3 triyon nairalık gelir ortada yok. Diğer bakanlıkların da bu fona ulaşamadığı belirlendi. " dedi.

Nijerya, Afrika'nın en zengin enerji kaynaklarına sahip ülkelerinden birisi. Ülkenin ekonomisi enerji ihracatına dayalı. OPEC verilerine göre Petrol ve doğalgaz ihracatı ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 35'ini karşılıyor. Nijerya ihracatının yüzde 90'ını da petrol ihracatından elde ediyor. Ancak yolsuzluklar nedeniyle elde edilen gelir halka aktarılamıyor.

2015 yılında iktidara gelen ve yolsuzluklara karşı savaş ilan eden Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari bu durumu 'akıl almaz' olarak nitelendiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)