E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları süper döngüye mi hazırlanıyor?---

Petrol fiyatları süper döngüye mi hazırlanıyor?

Petrol fiyatları süper döngüye mi hazırlanıyor?
16 Şubat 2021 - 17:57 borsagundem.com

ABD’nin en büyük bankalarından JP Morgan ve Goldman Sach petrol fiyatlarında süper döngü gerçekleşebileceği yönünde çağrıda bulundu. Ekonomik toparlanmayla birlikte petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkma riski söz konusu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük bankalarından ikisi JP Morgan ve Goldman Sachs petrol fiyatlarında süper döngü bekledikleri konusunda çağrıda bulundu. Bu en yüksek dereceli boğa piyasası tahmini petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara ulaşabileceğini belirtiyor. Söz konusu seviyeye 2014 yılından bu yana ulaşılmadı.

Financial Times’ın haberine göre ABD’deki finansal teşviklerin tüketimi arttıracağı ve yeni üretilen petrolün sektör tarafından hızlı bir şekilde tüketileceği inancına dayanıyor. Arz ve talep arasında oluşan bağlantısızlık fiyatlardaki yükselişin sebebi olabilir ve bu süper-döngü olarak adlandırılan şartların oluşmasına neden olabilir.

Bu durum geçtiğimiz yıl Kovid-19 kriziyle birlikte talepte sert bir darbe alan petrol endüstrisinin dönüşümünde etkili olabilir. Sektör bir süredir elektrikli araçların yaygınlaşması üzerinde karamsar tahminlerle boğuşuyordu.

JP Morgan’ın Petrol ve Doğalgaz Birimi Başkanı Christyan Malek geçtiğimiz hafta yaptığı çağrıda, “Gelecek yıllarda ihtiyacımız kalmayana kadar petrol için açıkta olacağız. Petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar ve üzerine çıkmasını izleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Brent petrol Ekim ayının sonundan bu yana üçte ikiden fazla artarak varil başına 63 dolara kadar yükseldi. Bu yükselişin nedenlerinin başında aşı konusunda ihracatçıların aşırı iyimserliği ve petrol ihracatı liderlerinin üretim kesintileri geliyordu.

2003 ve 2014 arasındaki süper döngünün kilit isimlerinden Kıdemli Goldman Sachs Analisti Jeffrey Currie petrol fiyatlarının 80 dolar sınırını aşmasını ve belki de daha da yukarı tırmanmasını ciddi bir tehdit olarak dile getiriyor.

Ancak bu kez söz konusu tüketimi arttıracak tahmin enerjiye aç bir Çin’in ortaya çıkması değil dünya çapındaki hükümetlerin uyguladığı teşvik harcamaları olacak. Bu teşvik harcamaları arasında “yeşil” altyapıyı desteklemek adına ABD Başkanı Joe Biden’ın teklif ettiği 1,9 trilyon dolarlık teşvik de bulunuyor.

Currie, "Orta ve alt sınıf gelirlerine yönelik bu tür bir teşvik, çok daha yüksek bir tüketim eğilimine sahip olduğundan emtia yoğunluklu bir tüketim ortamı yaratıyor. Bu insanlar Tesla değil 4 çeker araç kullanmak ister" dedi. Goldman Sachs Analisti 1960’lardaki ABD orta sınıfının yükselişine petrol harcamalarının da eşlik etmesini ve 1970’lerdeki petrol krizine yol açmasını örnek gösteriyor.

Arjun Murti, 2005 yılında Goldman Sachs'ta Currie ile birlikte çalışırken petrolün varil başına 100 doların üzerine çıkabileceği yönündeki çağrıyı yaptıktan sonra son süper döngünün en ünlü petrol analistlerinden biri oldu. Murti daha sonra Küresel Finans Krizi’nin arifesinde petrol 147 dolar pik seviyesine ulaşmadan önce petrolün 150 – 200 dolara ulaşabileceği yönünde tahminlerde de bulunmuştu.

Şu anda danışman ve enerji şirketi yönetim kurulu üyesi olarak çalışan Murti, süper döngü çağrılarının "erken" olabileceğini düşünüyor, ancak petrol fiyatlarının önemli ölçüde güçlendiği senaryoları hayal edebildiğini belirtiyor.

Salgından önce, küresel petrol talebi günde 100 milyon varil civarındaydı. Geçen yıl ortalama 90 milyon varile düştü ve Arjun Murti korona virüs aşısının uzun mesafeli hava yolculuğunun daha geniş bir şekilde sürdürülmesine olanak sağlamasının ardından 2022 yılına kadar salgın öncesi seviyelere ulaşması olasılığının düşük olduğunu tahmin ediyorlar.

Murti, petrol talebinin önümüzdeki yıllarda 500.000 varil civarında artması halinde, arz açığı yaratmanın yetersiz olacağını savunuyor. Ancak, bu büyüme 1,2 milyon ila 1,4 milyon varil arasında gerçekleşirse Murti’ye göre bu yeni bir süper döngünün kıvılcımı olabilir.

Petrolde yükseliş beklentisi artıyor

 

Dolar yeniden 7 liranın üzerinde

 

Borsalarda renk kırmızıya döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Karagülle16 Şubat 2021 18:37

    Aynı kuruluşlar 6 ay önce petrole bubdan sonra talep olmayacağını fiyatların 40 dolar civarında seyredeceğini söylüyordu.bunların işi spekülatörlüktür.