E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOVP işe yarayacak mı?---

OVP işe yarayacak mı?

OVP işe yarayacak mı?
12 Ocak 2016 - 09:19 borsagundem.com

Dün açıklanan Orta Vadeli Program'ın inanılırlığı tartışılıyor

Zahiri büyüme, gerçek enflasyon…

Çin ekonomisinde sert iniş endişesinin piyasalarda küresel piyasalarda yarattığı baskı devam ediyor. Hisse senedi piyasalarındaki toplam kayıp 2,6 trilyon doları aştı. Emtia piyasalarında, enerjiden endüstriyel metallere, değerli madenlerden tarım ürünlerine yayılan yeni dipler görülüyor. 

Çin Merkez Bankası’nın yuana müdahalesi piyasalardaki kötümser havayı dağıtmak için yeterli olmadı. Merkez Bankası’nın CNH Hibor borçlanma oranlarını Cuma günü %4’ten, Salı günü %66,8’e çıkarması yuana karşı spekülatif saldırıyı kesti ama  sürdürülebilir bir dengeye işaret etmiyor. 

Borsa İstanbul dünya borsalarındaki satış dalgasından Orta Vadeli Programda açıklanan güçlü büyüme tablosuyla ayrıştı. Ekonomi yönetiminin küresel büyümenin yavaşladığı bir ortamda Türkiye’yi hızlı büyümesiyle ayrıştırmak istemesini anlayabiliyoruz. 

Ancak risk iştahının bozulduğu bir ortamda bunun işe yarayacağına inanmıyoruz. Asgari ücrete ve emekli maaşlarına yapılan zamlarla sağlanacak iç tüketim artışının yaratacağı büyümenin zahiri olacağını, ancak bunun enflasyon ve kurlar üzerinde yaratacağı baskısının kalıcı olacağına inanıyoruz.  

Kısa vadede Türkiye varlıklarında aşağı yönlü seyrin devam etmesini bekliyoruz.  Enerji fiyatlarında devam eden gerileme ve ucuz değerlemeler Türkiye piyasalarındaki satış baskısını azaltabilir, ancak aşağı trendi tersine çevirmek için yeterli olmayacaktır.

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)