E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOtobüs firmaları iflasın eşiğinde---

Otobüs firmaları iflasın eşiğinde

Otobüs firmaları iflasın eşiğinde
28 Mayıs 2020 - 10:00 borsagundem.com

Otobüs firmaları, virüs nedeniyle yolcu kapasitesinin yarıya indirilmesi durumunda maliyetin giderleri karşılayamayacağından endişeli. Otobüsçüler aynı zamanda bu durumun firmaları iflasa götürebileceğini de dile getiriyor.

Otobüs firmaları, normalleşme ile birlikte yeniden seferlere hazırlanırken, bakanlığın salgınla mücadele kapsamında devreye aldığı ‘yüzde 50 kapasite’ uygulamasının revize edilmesini talep ediyor.

Dünya'dan Aysel Yücel imzalı haberde, sektör temsilcileri, cam kenarı uygulamasına geçilmesini, ayrıca aynı aileden olan kişilerin yan yana oturabilmesini istiyor. Yüzde 50 kapasite ile maliyetleri karşılamanın mümkün olmayacağını savunan otobüsçüler, uygulamada değişiklik yapılmaması durumunda bazı firmaların iflas noktasına gelebileceğini dile getiriyor.

Hatırlanacağı üzere İçişleri Bakanlığı, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında mart ayında şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçlarına yönelik genelge yayınlayarak yeni kuralları açıklamıştı. Buna göre otobüsler, kapasitelerinin yarısı kadar yolcu taşıyabiliyor. Ortalama uzunlukları 13 metre olan ve 41 koltuk kapasitesi bulunan şehirlerarası otobüsler en fazla 20 yolcu alabiliyor.

"Mağduriyetler yaşanacak"

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, otobüslerin genişliğinin 2.5 metre olduğuna dikkat çekerek, “13 metrelik bir otobüsün 41 yolcu aldığını, dolayısıyla bakanlığın yüzde 50 kapasite uygulamasına göre sadece 20 yolcu alabildiklerini belirterek, “Oysa ki, cam kenarı uygulamasına geçilirse, 13 bir tarafa 12 diğer taraf olacak şekilde 27 yolcu alabileceğiz. Aradaki fark bizim için önemli” diye konuştu. Şehirlerarası taşıma yapan 330’a yakın otobüs firması olduğunu ve binlerce istihdam sağlayan bir sektör olduklarını vurgulayan Özcan, “Bu durum devam ederse firmalarımız büyük mağduriyet yaşayacak” dedi. Özcan, bu konudaki taleplerini ilgili tüm kurumlara ilettiklerini ancak henüz bir yanıt alamadıklarını aktardı.

“Uçaklarda kısıtlama yok ama biz daha güvenliyiz”

Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mustafa Özdalgıç da otobüse göre daha fazla risk taşımasına rağmen uçaklara yolcu sınırlandırılması getirilmemesinin adil olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Biz bakanlığın genelgesine göre yüzde 50 kapasite ile çalışırken, uçaklarda böyle bir bu uygulama yok. 13 metrelik bir otobüste 20 kişi taşıyabiliyoruz, ancak bir uçağın 13 metrelik kısmında 100’den fazla yolcu taşıyabiliyor. Öte yandan bizde air condition sistemi var. Dışarıdaki havayı alıp, temizleyip içeriye veriyor. Uçaklarda ise bu durum yok. Kaldı ki, bizim yine havalandırma sistemimiz var yukarıda. Açtığımızda yukarıdan temiz hava gelme ihtimali var. En azından uçaklarda müsaade ediliyorsa eğer, aynı risk aynı tehlike. Kapasitemiz yüzde 50’ye düştüğü zaman maliyetlerin altından kalkabilmek için fiyatları ikiye katlamamız lazım. Ancak su seferde uçak ve tren ile fiyatta rekabet etme şansımız yok. Onlarda KDV’yi yüzde 1’e indirdiler, ciddi destek geldi. O zaman bize de destek verilsin. Fiyatlara da zam yapamıyoruz. Çünkü fiyatları daha fazla yükseltirsek hızlı tren ve uçakla rekabet edemeyiz. Ankara-İstanbul tren bileti 85 TL, otobüs ise 160 TL. TCDD Konya’ya 37 TL’ye bilet satıyor.”

“Otobüs üretimine de darbe vurur”

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü Tuncay Bekiroğlu, otobüsçülerin kapasite konusundaki talebinin karşılanması gerektiğini belirterek, aksi halde bu durumun üretici tarafına da yansıyacağını dile getirdi. Bekiroğlu, “Böyle giderse firmalar yeni otobüs alamayacakları gibi, mevcut borçlarını da ödeyemeyecek hale gelecek” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaktust28 Mayıs 2020 15:47

    sonunda cumhuriyet öncesine döneceğiz galiab,at, eşek, deve

  • KERİM28 Mayıs 2020 14:09

    bunların hat paraları trilyonluk..hat için birbirlerini öldürürler sonrada ağlaşırlar

  • Nedim28 Mayıs 2020 13:07

    ''Batsınlar beter olsunlar'' sözleri çok yanlış.  Bir otobüsü çalıştırmak hiç kolay iş değil!  Şöförü, muavini, yedek şöförü, acenta hizmetleri, bakım ve temizlik masrafı, sigorta ücreti, terminal aidatı, buralarda da binlerce insan ekmeğini kazanıyor.  Haliyle yolcu bulamayınca ve yolcu sayısı kısıtlanınca boş koltukların bedelini yüklemek zorunda kaldılar.  Eğer gerçekten öfkelenmeniz  gereken birileri var ise gıda fiyatları ile oynayan haysiyetsizlerdir.  Ramazan ayında biraz denediler ama özellikle muz ve meyve fiyatlarında kimse aldırış etmeyince planlar geri tepti.

  • mustafa temiz28 Mayıs 2020 12:52

    yakinda dolmuscularda ayaklanir 1200 bakgur aylik belediye odemeleri arac bakim giderleri cemiyet gideri vergi gideri telsiz gideri cok fahis fiyatta artan parca giderleri birde adamlara yuzde elli doluluk sarti cok kisi yakinda batar otobusculer batmaz 110 liralik bilet 300 lira dolmuscular batar...

  • Mustafa28 Mayıs 2020 12:25

    Beter olsunlar bilet fiyatı 2 katını geçti dediğine bak batın 3 -4 katına mi cikarsinlar Zaten yolcuya bulamayacaksiniz

  • Pala28 Mayıs 2020 12:12

    Zarar edeceğine seferi iptal etsin. Kar edebilen sefere devam eder

  • ye28 Mayıs 2020 11:38

     1 şöför gunde 100 tl alsın ayda 3 bin eder.. muavin 80 tl alsın 2400 aylık eder.  otobüs atıyorum maksimum km de 1 tl yaksın... eee nasıl batacak bunlar ? tek sorun müşterilerin ve insanların güvenini kazanmalılar. fırsatçılık yapmamalılar. neymiş koltuk sayısı sınırlanmış... yahu zaten full+full git gel ypmıyordunuz ki hiç ? az yolu ilede çok yolculuk yaptınız... bahaneler tutarsız. kaliteli firmalar , müşteriyi aldatmayan firmalar, daima kazanır. bu yaşanankriz ortamında kaliteli firmalar dahda çok müşteri çekecek. hala kliması çalışmayan otobüsler var, çalışsada soğutmayan. durum ortada. batan çekilsin gitsin.

  • muck28 Mayıs 2020 11:35

    Bir abimiz vardı, 1 ylık otomobil kiraladım, 4 kişilik ailenin git-gel masrafından ucuz oldu dedi... otobüs firmalarına kızdı, otomobil amaıyor borç harç  haciz vb. el koyarlar diye otomobil kiraladı. kafam rahat diyor. benzin ucuz atıyorum geziyorum işimi görüyorum. otobüs firmaları krizi fırsatçılığa çevirmeye çalıştı. uçakların gitmemesi ile uzak mesafeleri faiş fiyatlarla yükseltti. bir çok kişi, eş dost akrabadan karantına gunlerınde destek aldı depo doldurdu ve alternatiflere kaçtı. otobüsçüler nasıl olsa bizler emuhtaç diye, müşteriyi küstürdü. otobüse binenler kazıklandığını ve tutarsız fiyatlar nednei ile küfür ederek mecburen bindi. otobüs firmalar batmayı hak ediyor. güven kaybetti. standar fiyat ve müşteri bilgilendirme yapmadan ördek gibi yoldu. 10tl lik bisküvi ve su ikramını bile kaldırdılar..batsınlar

  • Mustafa28 Mayıs 2020 12:26

    Ne 10 TL si verdiğinin değer 1-1.5 lira arasi

  • Arif gsli28 Mayıs 2020 10:42

    Ne iflası yaaa! Kendi otobüslerini iyi işlere gönderirler. Yanlarında çalışan tek otobüs sahiplerinin kanını emerler. Batarsa firma bünyesinde çalışan otobüsçüler batar. 100 tl bilet satarlar, 20 tl sini yazane komisyoncuları alır. Sanki ağır bi iş yaparlar.

  • papatya falı28 Mayıs 2020 10:26

    Anlayamadın mı adamına göre.Uçaklarda tam kapasite otobüs %50 küçük esnaf 0 kapasite nasıl? Yeni Türkiye.

  • halil bey28 Mayıs 2020 10:18

           bilet fiyatları 2,5 katına çıkartıldı.önce yolcu 41*150= 6500 TL şimdi 27 ye düşmüş ise 27*500=13500 TL nasıl zarar ediyorlarmış.önceden tamda dolu gitmiyorlardı.Şimdi belirtilen sayı üstünde talep geliyor.fırsatçılık her yerde.