E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOtel dolulukları artsada gelir kaybı sürüyor---

Otel dolulukları artsada gelir kaybı sürüyor

Otel dolulukları artsada gelir kaybı sürüyor
27 Nisan 2017 - 11:57 borsagundem.com

Otel dolulukları Mart'ta artsa da gelir kaybı sürdü; İlk çeyrekde Türkiye oda gelirlerinde en büyük kaybı yaşayan ülke oldu

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Mart ayında otellerdeki doluluk oranının yerli şirketlerin toplantı ve etkinlik trafiğindeki artışın yanı sıra Nevruz dolayısıyla İran pazarındaki hızlanma sayesinde yüzde 5.3 yükseldiğini duyurdu. Buna karşın gelirlerdeki düşüş artarak devam ederken, yılın ilk üç ayında oda gelirlerinde en büyük düşüşü yaşayan ülke Türkiye oldu. TÜROB'un açıkladığı "Mart 2017 Ülke Performans Raporu"na göre, Mart ayında otel dolulukları, 2016'nın aynı ayına göre yüzde 5.3 artarak yüzde 55.8 olarak kaydedildi. Mart 2016’da bu oran yüzde 53 olmuştu. Doluluklar yılın ilk üç aylık döneminde ise yüzde 50.1'den yüzde 52.3’e yükseldi. Buna karşılık ilk üç ayda oda gelirlerinde en büyük kaybı yaşayan ülke Türkiye oldu. Buna göre, ortalama günlük satılan oda bedeli üç ayda 74.2 eurodan 57.2 euroya, toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise 37.2 eurodan 29.3 euroya geriledi. Doluluk oranlarındaki artışta şirketlerin toplantı ve etkinlik trafiğinin artışa geçmesinin etken olduğu belirtilirken, Nevruz dolayısıyla İran pazarındaki hareketin de Mart ayında doluluk rakamlarına olumlu yansıdığı kaydedildi. Söz konusu yükselişin istikrarlı olacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirten TÜROB Başkanı Timur Bayındır, doluluk artışının olumlu olmakla birlikte gelirlerdeki büyük düşüşün sürdüğüne, asıl geri dönüşün fiyatlarda olması gerektiğine dikkat çekti. AVRUPA'DA EN BÜYÜK GELİR KAYBI YAŞAYAN DESTİNASYON İSTANBUL Diğer yandan, İstanbul Mart ayında en büyük gelir kaybını yaşayan Avrupa destinasyonu oldu. Rapora göre İstanbul'da Mart ayında ortalama günlük satılan oda bedeli 69.8 euroya gerilerken; Mart 2016’da bu rakam 90.4 euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise geçen yılki 47.1 euro seviyesinden 39.1 euroya geriledi. İstanbul'un Mart 2016'da yüzde 52.2 olan doluluk oranı ise, bu yıl Mart ayında yüzde 56.1'e yükseldi. 2017 yılbaşından Mart sonuna kadar geçen sürede ise doluluk oranı 2016 yılındaki yüzde 49.7'den yüzde 49.8'e yükselirken; ortalama günlük satılan oda bedeli 90.9 eurodan 68.4 euroya, oda başı elde edilen gelir de 45.1 eurodan 34.0 euroya geriledi. Antalya bölgesi otellerinde ise Mart ayı doluluk oranı önceki yıl aynı dönemdeki yüzde 49.8'den yüzde 55.1'e; Ocak-Mart döneminde de yüzde 46.5'ten yüzde 52.8'e yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)