E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÖnce imzaladı, sonra aşure dağıttı---

Önce imzaladı, sonra aşure dağıttı

Önce imzaladı, sonra aşure dağıttı
04 Kasım 2014 - 12:02 borsagundem.com

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Türkiye tarihinin en büyük yabancı şirket satın almasını gerçekleştirdi

BORSA GÜNDEM - SİBEL KÖKLÜ

Dün, Yıldız Holding'in dünyanın en büyük bisküvi üreticilerinden United Biscuits'i satın aldığının açıklanmasının ardından, bugün Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker kameraların karşısına geçti.

Türkiye tarihinin en büyük yabancı şirket satın alması olarak tanımlanan anlaşmayla ilgili detayların açıklandığı basın toplantısından sonra aşure kazanının başına geçen Murat Ülker, gazetecilere kendi elleriyle aşure dağıttı.


‘Dünden beri sizleri biraz meşgul ettik’ diye söze başlayan Murat Ülker, ‘Ama takdir edersiniz ki bu haber sadece şirketimizle ilgili değildi. Sektörümüz ve memleketimiz için de güzel oldu’ dedi.

‘Türkiye’den dünya üçüncüsü bir şirket çıktı’ diyen Murat Ülker, anlaşmayla ilgili olarak şu detayları verdi;

‘Satın alma işlemi 10 gün içinde tamamlanacak ve devir işlemi gerçekleşecek. Satın alma işlemi sırasında bize yardımcı olan finans kuruluşlarına da çok teşekkür ederiz. Finansmanın yüzde 60’ını kendi cebimizden, yüzde 40’ını ise bankalar aracılığıyla sağladık. Kesin rakamları satın alma tamamlanınca, 10 gün sonra açıklayacağız. Aslında biz United Biscuits’i parayla değil, 70 yıllık tecrübemizle satın aldık. Önümüzdeki süreçte iki şirket kaynaşacak. Aslında dünya üzerindeki Pazar paylarına bakıldığında, birbirini çok iyi tamamlayan iki şirket olduğumuz ortaya çıktı. Örneğin biz Avustralya’da yokuz, onlar ABD ve Kanada’da yok. Coğrafyalarımızın farklı olması bir avantaj sağlıyor. Pazarda markalarımız birbirini engellemeyecek’.



United Biscuits’i satın almadan önce dünya bisküvi pazarında 19. Sırada bulunduklarını söyleyen Murat Ülker, şimdi 3. sıraya yerleştiklerini de söyledi;
‘Biz bisküvinin ustasıyız. Bu yatırımı yaparken ölçtük, biçtik. Fabrikaları gezdik. Afrika’dan Nijerya’ya kadar gittik. United Biscuits, 2013 yılındaki 1.1 milyar sterlinlik satışlarıyla ciro bakımından dünyanın en büyük altıncı bisküvi şirketi. İngiliz pazarının yüzde 25'ini elinde tutuyor. Biz 1944 yılında nasıl ki en baştan başlayıp Türkiye birincisi olduysak, şimdi de dünyanın üçüncüsü olmaya hazırız. Tabi ki dünyanın birincisi olmaya da adayız’

Murat Ülker kesin rakam açıklamasa da, satın alma işleminin yaklaşık 3 milyar dolara tamamlandığı ifade ediliyor. Kökleri 184 yıl öncesine dayanan İngiliz bisküvi devi United Biscuits, 2010 yılından bu yana satış masasındaydı. Yıldız Holding, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın alarak, dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükseldi. United Biscuits’in Avrupa’da 11, Nijerya, Suudi Arabistan ve Hindistan’da da birer olmak üzere toplam 14 fabrikası bulunuyor. Şirketin yaklaşık 7 bin çalışanı var. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in doğum günü ve torunu Prens William’ın da düğün pastasını yapan McVities gibi pek çok markayı elinde bulunduran United Biscuits’in 20 ana markası bulunuyor.



Yıldız Holding CFO'su Cem Karakaş ise nihai müzakerelerin aralıksız 23 saat sürdüğünü belirterek;

‘Yaklaşık 300 işlem bitirmiş 4 kişilik müzakere ekibimizle pazar günü aralıksız 23 saat nihai müzakereyi gerçekleştirdik. Zaten 2007 yılından beni United Biscuits’i izliyorduk. Yılda yüzde 20 civarında hızla büyüyen bir cirosu var. Çatı markası olarak McVities’i kullanıyor. Biz de bu markayı kullanmaya devam edeceğiz. Artık toplam 33 fabrikası ve 2.5 milyar sterlin cirosuyla, dünyanın en büyük 3. atıştırmalık şirketi olacağız’ dedi.

video##1264##player

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • makina takım05 Kasım 2014 12:47

    çok güzel bir alım ancak şu makina takımada bir el atsada bizde sevinsek,anca zararına çağrıda bulunuyor.

  • fafa05 Kasım 2014 08:14

    Ülker'i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.Ülkemizin adını gururla temsil ediyor.

  • krn-i04 Kasım 2014 21:08

    İnşallah ürünlerine Türk ismi koyarsın o zaman aldığın belli olur siz kendi ürünlerinize bile yabancı ismi veriyorsunuz

  • büsküt04 Kasım 2014 16:09

    çok hızlı giden tez yorulur. ne işin var dışarda başına iş açacan. memlekete yapsana yatırımını büyüdüğün suyunu içtiğin topraklara.

  • MUSTAFA04 Kasım 2014 16:03

    O KADAR KARLI NEDEN SATTI 2007 DEN İTİTBAREN YILLIK %20 BÜYÜME BİRAZ MANTIKSIZZ İNGİLİZ OYUNU OLMASIN