E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinÖğretmenler mutsuz---

Öğretmenler mutsuz

Öğretmenler mutsuz
20 Kasım 2015 - 07:13 borsagundem.com

24 Kasım Öğretmenler Günü'ne sayılı günler kala yapılan araştırmalar, öğretmenlerin durumunun vahim olduğunu ortaya koydu

Eğitim-İş Sendikası’nın yaptığı araştırmanın sonuçları vahim. Araştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 82’si çocuklarının gıda, yüzde 84’ü kıyafet, yüzde 88’i eğitim ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Yüzde 62’si psikolojik sorun yaşıyor.

Eğitimciler, 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne mutsuz ve umutsuz giriyor. Eğitim-İş’in 24 ilde 833 öğretmen ile yüz yüze görüşerek yapılan anketinde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1379 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının ise (yoksulluk sınırı) 4492 lira olduğu vurgulandı. 

Raporda, 15 yıllık deneyimli bir öğretmenin yoksulluk sınırının neredeyse yarısı kadar olan 2478 TL maaş aldığı anımsatıldı. 

Araştırmada dikkat çeken bazı sonuçlar şöyle:

MESLEKİ VERİMİ DÜŞÜYOR

“Öğretmenlerin yüzde 89’u mesleğinden elde ettiği geliri, yüzde 86’sı yılda bir kez verilen eğitim öğretime hazırlık ödeneğini yetersiz buluyor. Öğretmenlerin yüzde 83’ü maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünürken, yüzde 79’u gelirindeki yetersizliğin mesleki verimini düşürdüğünü belirtiyor. Eğitimcilerin yüzde 89’u 20.77 liralık çocuk yardımının ve 9.21 lira olan ek ders ücretinin de yetersizliğinden dert yanıyor. Yüzde 86’sı gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle benzer çalışma koşullarına sahip olmadıklarını kaydediyor.

ÇOCUĞUNA BİLE BAKAMIYOR

Öğretmenlerin yüzde 82’si kazandığı parayla çocuklarının gıda, yüzde 84’ü kılık-kıyafet, yüzde 88’i ise eğitim ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını bildirdi. Eğitimcilerin, yüzde 79’u çocuklarının tam olarak dengeli beslenemediğini belirtti.

PSİKOLOJİK SORUN YAŞIYOR

Gelirindeki yetersizlik nedeniyle 100 öğretmenden 62’si psikolojik sorunlar yaşıyor, 18’i ise ‘az da olsa psikolojik sorunlar yaşıyorum’ diyor. Öğretmenlerin yüzde 61’i daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleğini bırakabileceğini belirtirken, yüzde 85’i son 10 yılda alım gücünün düştüğünü vurguluyor. Öğretmenlerin yüzde 75’i öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini düşünürken, yüzde 89’u ise yine son 10 yılda okullardaki eğitimin niteliğinin düştüğünü belirtiyor.”

‘24 KASIM'DA İKRAMİYE OLSUN’

Araştırmada, öğretmenlerin durumlarının iyileştirilmesi için önerilerde de bulunuldu: “Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Ek ders ücretleri en az 25 TL olmalı. Öğretmenler Günü’nde bir maaş ikramiye verilmeli. Öğretmenlere toplu taşıma araçları ücretsiz olmalı. Temsil tazminatı ödenmeli ve çocuk yardımları artırılmalı.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cem20 Kasım 2015 23:11

    Cahil insanlar; zihni çalışmayı değil ,bedeni çalışmayı baz alıyor. Tam bir Ortadoğu zihniyeti. Para da istemiyoruz, tatil de istemiyoruz; bizi rahat bırakın, yormayın yeter.

  • dx20 Kasım 2015 13:01

    Bilim ve teknolojide geri kalmış bir ülkede öğretmen düşmanlığı normal,zamanında dersini iyi dinleseydin belki sizler de bir yere gelirdiniz.Cehalet zor iş,onların gününü kutlayacağınıza

  • gozleri aç, doymuyorlar20 Kasım 2015 12:26

    azdilar. her sey bedava. yarim gun is. 3 ay tatil.

  • KİM MUTLU20 Kasım 2015 09:28

    O BAKIŞ AÇISINA BAĞLI MUTLULUK GÖRECELİ KAVRAM MUTLU OLMAK İSTEMİYORSAN OLMASSIN...GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA ONLARDAN ÇOK ÇOK AZ ALAN İNSAN MUTLU ...ÇOK ABARTIYORSUNUZ ÖĞRETMENLERİ...GİDİN BAŞKA ÜLKELERE BAKIN...KIYAS..KIYAS O ZAMN BENDE SABANCI İLE KIYASLAYIM KENDİMİ OLURMU..

  • KİM MUTLU20 Kasım 2015 09:28

    O BAKIŞ AÇISINA BAĞLI MUTLULUK GÖRECELİ KAVRAM MUTLU OLMAK İSTEMİYORSAN OLMASSIN...GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA ONLARDAN ÇOK ÇOK AZ ALAN İNSAN MUTLU ...ÇOK ABARTIYORSUNUZ ÖĞRETMENLERİ...GİDİN BAŞKA ÜLKELERE BAKIN...KIYAS..KIYAS O ZAMN BENDE SABANCI İLE KIYASLAYIM KENDİMİ OLURMU..

  • kenan 20 Kasım 2015 09:20

    Bu ülkede öğretmenlik mesleği kadar rahat memurluk varmı, Allah aşkına günde 2- satt hatta haftada bir kaç saat çalışan ve tam maaş alan binlerce öğretmen var. Her zam döneminde diğer memurlar yüzde 2 ye talipken öğretmenlere mutlaka ekstra zam yapılıyor hala mutsuzlar.... yazıklar olsun bu adaletsizliğe

  • komando20 Kasım 2015 08:39

    Görev tazminatını anlarımda bilip bilmeden temsil tazminatı ödenmeli diyorlar. Önce ek göstergesini istesin. Hakkını alsın da.Öğleye kadar mesai sonra eve git. ne güzel. En az 8 saat mesai yapılmalı. Ondan sonra maaşını arttırmalı. Ayrıca okula bağlı olarak değilde, farklı okullarda bu 8 saati derslerde geçirmeli. Ek ders ücreti ve diğer özlük hakları iyileştirmeli.