E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem Nebati: Enflasyon görünümündeki bozulma geçici---

Nebati: Enflasyon görünümündeki bozulma geçici

 Nebati: Enflasyon görünümündeki bozulma geçici
30 Mayıs 2022 - 11:10 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Öncü veriler büyümenin ilk çeyrekte yüzde 7 olacağını gösteriyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 65. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. 

Bakan Nebati, şunları söyledi:

"Türkiye ekonomisi son 20 yılda geçirdiği yapısal dönüşümle güçlü sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda önemli mesafeler kat etti. Finansal hizmetler sektörü de büyüdü gelişti çeşitlendi büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşırken ülkemiz yüksek payıyla finansal hizmetlerde bankalar bu gelişime katkılar sağladı. Sektörün sağlam yapısının attığımız isabetli adımlar denetim ve gözetim uygulamalarıyla bugün olası şoklara karşı çok daha dayanıklı bankacılık sektörüne sahibiz.

Kilit bir rol oynuyor. Reel sektörümüzün büyük yatırımlar yapabilmesi ölçeğini büyütebilmesi için ihtiyaç duyduğu fonları temin etmesi kritik önem arz ediyor. Bankacılık sektörümüzün sağlam temeller üzerinde istikrarlı sağlıklı faaliyetlerini sürdürmesi için çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz.

Tarihinde ilk kez aktif büyüklüğünü 10 trilyonun üzerine çıkardığı bir döneme geldik. 10.2 trilyon lira mart itibariyle. Finansal sistemde yüzde 85lik paya sahip sektörün milli gelire oranı yüzde 141 seviyesinde. En önemli krediler 5.5 trilyon liraya, fonlama kaynağı mevduatlar ise 6 trilyon liraya ulaştı. Bankacılık sektörünün kaynakları doğru verimli alanlara yönlendirmesi ekonomik aktivitenin seyri kadar finansal istikrarın korunması için önemsiyoruz. Kredi büyümelerini takip ediyoruz. Türkiye ekonomi modeliyle birlikte selektif kredi yaklaşımını ekonomininiz odağına yerleştiriyoruz ticari kredilerdeki artışın kredi büyümesinin temelini oluşturmasını önemsiyoruz. Ticari kredi büyümesi yüzde 26,3 seviyesinde gerçekleşirken tüketici yüzde 23,6 seviyesinde seyrediyor kur etkisinden arındırılmış halde .

Bankacılık sektörü güçlü sermaye yapısı karlılık oranları ve yüksek aktif kalitesine sahip SYR yüzde 21,4 oranında yasal alt sınırının iki katının üzerinde. TGA yüzde 2,9 ile oldukça düşük seviyede. 93 milyar lira net kar eden sektörün özkaynak ve aktif karlılığı.

Kredilerini rahatlıkla yenilerken borçlarını da uygun maliyetle başarılı şekilde çevirebiliyor.

Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Salgın sonrası savaş devam ediyor bu durum salgın sonrası toparlanma eğilimindeki küresel ekonomide sıkıntılarını derinleştirdi. Emtiadaki yüksek artışlar tedarik taşımacılıkta artışlar tüm dünyada enflasyonun sert biçimde yükselmesine sebep oldu. Gelişen ve gelişmekte olan tüm ülkeler son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor. Tüm bu olumsuz gelişmeler karşısında mevcut kaynakları etkin kullanarak vatandaşın üreticinin maruz kaldığı yüksek fiyat artışlarını sübvanse ediyoruz.

Makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek yüksek katma değerli yatırımları teşvik edecek şekilde planladığınız ihracat istihdam üretimi artırmak olan tem ile kararlı şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Kronik sorun haline gelmiş cari açık sorunu ve neden olduğu sorunları kökten çözmek için tasarladığımız tem ile istikrarlı ve güçlü şekilde büyümeye devam ediyor. Öncü göstergelerle ilk çeyrekte güçlü ve dengeli eğilimin sürdüğünü söyleyebilirim. Yarın ilk çeyrek verileri açıklandığında inşalllah hep beraber şahit olacağız. 2022 ilk çeyreğinde yıllık yüzde 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğine işaret ediyor.

Sanayinin milli gelirdeki payının artmasını bekliyoruz. İhracat rakamlarında tarihte görülmemiş artışlar kaydediyor rekor kırıyoruz.

Bizler de ülkemizde enflasyonla mücadeleyi en önemli öncelik olarak görüyor ve adımları atmıyoruz. Enflasyondaki yükselişte arz yönlü maliyet artışı faktörlerin ön plana çıktığını ve görünümdeki bozulmanın geçici nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Dışsal faktörlerden kaynaklanan artışların vatandaşa daha az yansıması için adımlar atmaya devam ediyoruz.

KKM gibi yenilikli uygulamalarlae özellikle enflasyonda ataleti kırmayı ve beklentileri düzeltmele yönetip atacağımız adımlarla fiyat istikrarını kalıcı tesis ederek halkın refahını artırmayı alım gücünün eskisinin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz."

Nebati sokağa indi, vatandaşları dinledi

 

Bakan Nebati, Küba Başbakan Yardımcısı Ruiz ile görüştü

 

Bakan Nebati: Enflasyon beklentilerini hep beraber kıracağız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sedat30 Mayıs 2022 21:25

    Yine düzeltirse Reis düzeltir

  • Türkoğlutúrk31 Mayıs 2022 08:29

    Bozan kim

  • mustafa30 Mayıs 2022 20:48

    yahu nasıl bir insansınız siz ? hiç utanmak arlanmak yok mu ????

  • ferit30 Mayıs 2022 20:13

    Faiz sebep enflaston sonuç mucidi orada oldukça ekonomi dikiş tutmaz nokta

  • azmi30 Mayıs 2022 16:19

    Yapma be Bakanım , bakıyor ama görmüyorsun. Geç saatlerde pazara gittin mi hiç ! 2500 liraya bir ay yaşamayı reva gördüğünüz emeklinin haline baktınız mı hiç ! Çocuklardan korkuyorum ben , beslenemiyorlar , sağlam kafa sağlam vücutta bulunur ama bunun için et,süt,peynir vb gerekli. Hani nerde.. Beceremiyorsunuz ,bırakın yeni kan gelsin

  • acacu30 Mayıs 2022 15:17

    Elbette enflasyondaki bozulma geçici şunun şurasında seçime ne kaldı ki. Seçimlerde sizden ve saçmalıklarınızdan kurtulur kurtulmaz geçecek. 

  • vatandaş30 Mayıs 2022 14:46

    Yaa yeter artık bu kadar da halkın aklı ile dalga geçilmez k, Liyakat sahibi bu işi bilen kimse yok mu iktidar nezhinde bence Naci Ağbal'ı tekrar getirin

  • Seko30 Mayıs 2022 14:38

    Bence espri yapmıştır. Ciddiye almayın

  • Mucise Reis ;)30 Mayıs 2022 13:45

    Peki maaşların alım gücü ? Benzin fiyatlarının düşme olasılığı ?  Bilgisayar, tablet, cep telefonları alınması ? yada elektrık , doğalgaz beslenme giderleri vb alım güçleri artacak mı ? bu durumda mı geçici ?  :D enflasyon çıkar çıkar çıkar yavaşlar yavaşlar azalır azalır.. iktisad kitaplar böyle... Ama, alım gücü eriyenler bu durumda nasıl desteklenir ? aslolan o. Bakanın onu belirtmesi lazım. Yoksa kitap bilgisini var, peki bakanın müdehalesi nasıl olacak ? :D inanılır gibi değil tam komedi açıklamalar gelmiş gene : )))

  • Doğru eleştiri30 Mayıs 2022 13:41

    Cumhurbaşkanı adayınız KK, nasıl olacaksa Başbakan adayınız Meral A. :), Ekonomi bakanıniz bir zamanlar sizin adlandirdiginiz BebeCan, dışişleri bakanıniz dersane hocası Ahmed D., İçişleri bakaniniz da Serok Demirtaş ..... AK PARTİ yi eleştiren biraz utanır ve hiç yoksa kendi kendine sormaz mı : biz bu ekiple mi iktidara talibiz .... Uyyyy buz gibi buuuuuzzzzzz......

  • xyz30 Mayıs 2022 13:31

    Bu ülkede dolar yükselecek diyen ekonomistler hakkında dava açıldı. Ne oldu dolar yükseldi. Dolar ve enflasyon düşecek diyen siyasetçilere ise dava açan yok. Çünkü bu ülkede siyasetçi hiç bir şeyden sorumlu değil. Siyasetçi sandıkta cezalandırılırmış. Boşa geçen günler ve milletimizin çektikleri ne olacak.

  • insan30 Mayıs 2022 12:55

    şimdi kanun teklifi veriyorlar sosyal medyada yanıltıcı bilgi veren e hapis cezası geliyor ,pekala bunlar senelerdir enflasyon düşcek diye halka yanıltıcı bilgi veriyorlar bu yasa tasarısı bunlar içinde geçerlimi...

  • xyz30 Mayıs 2022 12:41

    Ellerinde Hazine ve Maliye Bakanı olabilecek kişi Sn. Nebati kalmışsa varın gerisini siz düşünün. Demekki neymiş hötle zötle bu iş olmuyor.

  • xyz30 Mayıs 2022 12:38

    Sus konuşma. Gözlerin konuşsun.

  • Mg30 Mayıs 2022 12:25

    Zam yağmuru var, adam uzayda mı yaşıyor ne

  • Ali30 Mayıs 2022 12:03

    Andersen den masallara kimse inanmıyor...Artık değiştir me VAKTİ.. Sıcak makam ve koktuklardan gitmeniz ŞART...Bu MİLLETİ bu duruma düşürenlere yazıklar olsun..

  • Vatandaş30 Mayıs 2022 11:54

    Hadi ordan...Karşınızdaki APTAL mı...Önce kendinize bakın.!!! Kim inanır artık...Geçti Bor un pazarı...Az vaktiniz kaldı gitmek için...

  • VERİ30 Mayıs 2022 11:47

    insanların bu kadar aptal konduğu bir dönem görmedim...

  • akıl30 Mayıs 2022 12:56

    ali taş kendini tarif etmiş...

  • Ali Taş30 Mayıs 2022 12:06

    Hadi lan yamuk sen kimsin sığır

  • Türkoğlutúrk30 Mayıs 2022 11:37

    Enflasyonun nedeni ekonomiden anlamayan yaptığından ders çıkartmayan iktidardır.tabi 20 yıl boyunca inadına kudurun diye oy kullanan vatandaş ile sandığa sahip çıkmayan kemal beyde küçük sorumludur.

  • Ahmet Özbir30 Mayıs 2022 11:35

    iyiki yalancılara nahoş yaptırımlarda bulunulmuyor. yoksa şeyleri dizlerine inerdi bu yalan rügarından sonra

  • halil30 Mayıs 2022 11:30

    hep geçici geçici diye diye d olar 17 oldu ekonomi çöktü evet geçici daha kötüleye gidecek bu günleri ayayacağız gözüküyor 

  • Bik30 Mayıs 2022 11:29

    ₺ değer kaybetmesiyle cari açık sorunu çözülmüyor, 2022 yılında dış ticaret açığında patlama yaşanıyor. Bütçe açığı ve cari açık veren Türkiye ekonomisi çifte açık yaşıyor. Enflasyon çifte açıkla düşmez!

  • WERS30 Mayıs 2022 11:25

    sayın nebati dolara bakım yakıt fiyatlarına bakın maliyetler artıyor elektriğe vs vs de zam gelmesi yakındır eflasyon uçacağını ben lise mezunu olarak görüyorum sen nasıl göremiyorsun 

  • safak çakoğlu30 Mayıs 2022 11:20

    dalga gecıyor bızle