E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Nebati: Enflasyon beklentilerini hep beraber kıracağız---

Bakan Nebati: Enflasyon beklentilerini hep beraber kıracağız

Bakan Nebati: Enflasyon beklentilerini hep beraber kıracağız
17 Mayıs 2022 - 10:54 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu. Nebati, ''Enflasyon beklentilerini hep beraber kıracağız'' diye konuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, TKBB’nin, kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin kalkınmasında ve büyümesinde insan merkezli bir yaklaşımla önemli roller üstlendiğini, bu rollerin hem sayısının hem de öneminin her geçen gün giderek arttığını belirtti.

Türkiye’de katılım finansın mazisinin, ülkede finansal anlamda serbestleşme adımlarının atıldığı 1980’lerin ilk yıllarına kadar uzandığını anımsatan Nebati, o tarihlerde atılan tohumların, bugün serpilip büyüyerek ülkenin ihtiyaç duyduğu finansmanı kesintisiz sunabilen güçlü finansal kuruluşlara dönüştüklerini görmenin kendilerine büyük bir mutluluk verdiğini söyledi.

Nebati, 2001 yılında Özel Finans Kurumları Birliği adıyla kurulan söz konusu birliğin, 2005 yılında Türkiye'nin gelişen ekonomisine ve ihtiyaç duyduğu sağlam finans sektörüne yanıt vermek amacıyla hayata geçirdikleri 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde bugünkü adı olan "Türkiye Katılım Bankaları Birliği" adını aldığını hatırlattı.

O tarihlerden bu yana katılım finans sektörünün Türkiye’de adeta ilmek ilmek dokunduğunu aktaran Nebati, şunları kaydetti:

“İnancımızdan kök bulan bir sistem, katılım finans… İnsan ve paylaşım odaklı yaklaşımlarının yanı sıra yetkin kadroları ve yeni teknolojilere hızla uyum sağlayabilmesiyle bu gelişimini sürdürdü. Ülkemizin banka ağırlıklı finansal yapısı içerisinde, katılım bankalarının giderek artan rolü ve çeşitlenen ürünleriyle her geçen gün daha fazla ilgi göreceğine ve toplam aktif büyüklük içerisinde halen sınırlı olan payını daha da yukarılara taşıyacağına yürekten inanıyorum. Bu sayede başta KOBİ ve daha küçük ölçekli firmalar olmak üzere, hem yenilikçi finansman modelleriyle finansmana erişim imkanları artacak hem de finansal okuryazarlık seviyesinde sağlanacak gelişmelerle ülkemizin potansiyeli giderek daha fazla ortaya çıkacaktır.”

Nureddin Nebati, katılım bankalarının son 16 yılda gerek aktif büyüklük gerekse krediler açısından bankacılık sektörü ortalamalarının üzerinde bir performans gösterdiğini belirterek, katılım bankacılığının bankacılık sistemindeki payının son 5 yılda yüzde 5’ten yüzde 8’e yükseldiğini, böylece katılım bankaları için öngörülen yüzde 15’lik pazar payını yakalama noktasında önemli bir ilerleme kaydedildiğini, pazar payının artış hızı konusunda bir 16 yıl daha beklenemeyeceğini kaydetti.

İstikrarlı biçimde büyüyen katılım bankalarının 2022 yılı mart ayı itibarıyla toplam aktiflerinin yıllık yüzde 73,6 artarak 467,7 milyar TL’ye ulaşmış durumda olduğunu, bunun da yetmeyeceğini ifade eden Nebati, katılım bankalarının 2022 yılı mart ayı itibarıyla yurt genelinde şube sayısının 1.321’e ulaşırken, çalışan sayısının yaklaşık 17 bin kişi olduğunu, biraz daha gayret edilmesi gerektiğini bildirdi.

Nebati, KOBİ bankacılığında önemli bir piyasa aktörü olan katılım bankalarının kredilerinin üçte birini KOBİ’lere yönlendirmek suretiyle bankacılık sektör ortalaması olan yüzde 23’ün oldukça üzerinde bir seviyede bulunduğunu, bunun takdire şayan olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Katılım bankalarımızın dijital bankacılıkta kaydettikleri mesafe de son derece memnuniyet verici. Geçtiğimiz günlerde kuruluş izni alan Hayat Katılım Bankası’nın da ülkemizin ilk dijital katılım bankası olarak sektöre dinamizm getireceğine inanıyorum. Sermaye piyasalarımızın geliştirilmesi ve derinleştirilmesi açısından geçtiğimiz yılın kasım ayında Borsa İstanbul tarafından hesaplanmaya başlanan 5 yeni katılım endeksiyle bu alanda daha fazla yatırımcımıza hitap etmeye başlanmış olmasını da oldukça değerli buluyorum. Yine geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen yeşil sukuk ihracı, sektörde bir ilk olmasıyla bu alanda önemli bir kapıyı aralamıştır.

Yenilikçi bir yaklaşımla katılım finans prensiplerine uygun olarak gerçekleştirilen bu ihracın sektörün bu alandaki gelişimine önayak olacağına inanıyorum. Bugün ulaştığınız konuma ve potansiyelinize şöyle bir dönüp baktığınızda, eminim sizler de sabırla ve özenle büyüyen bir çınar olma yolunda ilerlediğinizin farkındasınız. Sizleri bu başarılarınızdan dolayı içtenlikle tebrik ediyor, devamını da getirecek donanım ve birikime sahip olduğunuza canıgönülden inanıyorum. Şimdi buna Finansal Katılım Yasası'nı da ekleyerek hem sektör içerisindeki taleplerin karşılanması anlamında da çalışmalarımız belli bir aşamaya geldi. İnşallah paydaşlarımızla bu konular üzerinde tartışıp bir an önce bu yasanın çıkmasını ve Türkiye'deki katılım finansın olması gereken noktaya gelmesi hususunda hepimizin katkı sağlayacağı, büyüyeceğimiz, gelişeceğimiz bir dönemi yakalayacağız."

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, küresel salgınla başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşerek dünya çapında yaygınlaşan birçok sorun nedeniyle tüm zamanların en sıkıntılı dönemlerinden birinden geçildiğini, enerji başta olmak üzere artan emtia fiyatları, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve yüksek taşımacılık maliyetlerinin tüm dünyada enflasyonun rekor seviyelere ulaşmasına neden olduğunu, 2022 yılının bu tartışmalarla geçeceğini, bu konuların Türkiye ve dünyanın gündeminde daha fazla olacağını söyledi.

Tüm dünyanın, son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Nebati, “Örneğin, İspanya’da üretici fiyat artışları 1,5 yıl içinde yıllık bazda negatif seviyelerden yüzde 40’ın üzerine ulaşmış vaziyette.” dedi.

Nebati, bu küresel gelişmelerin neden olduğu üretim maliyetlerindeki artışlar karşısında, kaynakları etkin ve çözüm odaklı bir yaklaşımla kullandıklarını ve maruz kalınan maliyetleri önemli ölçüde sübvanse ettiklerini vurgulayarak, “2021 yılında yüzde 36 ve 2022 yılı ocak-mart döneminde yüzde 28 oranında sübvansiyon sağladık. Sanayicilerimizi destekliyoruz. Hanehalkının kullandığı doğal gaza da yüzde 78 oranında destek sağlamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

Ekonominin son 2 yılda gösterdiği büyük başarının tüm dünya tarafından takdir edildiğini aktaran Nebati, “Mevcut küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz büyümeye devam ediyor. Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü gösteriyor. Sanayi üretimimiz, 2022’nin ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 10,2 oranında artış gösterdi. İhracatta her ay rekor üzerine rekor kırıyoruz. Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz 23,4 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kırdık. Bu ayda enerji hariç ihracatımız ithalatımızı geçmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

Nebati, gelecek dönemde iyi bir turizm sezonu geçirmeyi öngördüklerini belirterek, “Nisan ayı gerek Akdeniz gerekse İstanbul’da çok iyi geçti. Mayıs ayında İstanbul’da çok farklı bir rakama ve orana ulaşmış durumdayız ki salgın öncesi dönemi de geçti.” dedi.

Mart ayı itibarıyla toplam istihdamın yaklaşık 30 milyonu geçtiğini bildiren Nebati, ekonominin ürettiğini, ihraç ettiğini, istihdam oluşturduğunu ve daha da önemlisi bunu gerçekleştirirken organik ve sürdürülebilir bir büyüme ortaya koyduğunu söyledi.

Nebati, tüm bunları, makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek yüksek katma değerli yatırımları teşvik edecek şekilde tasarladıkları ve odağında üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı artırmak olan Türkiye Ekonomi Modeli ile başardıklarını vurguladı.

Makroekonomik hedeflere ulaşmakta finansal istikrarın öneminin de farkında olduklarını aktaran Nebati, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıl aralık ayında döviz kurlarında gözlemlediğimiz piyasa gerçekliğini yansıtmayan fiyat oluşumunu, uygulamaya aldığımız Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesabı (KKM) ve destekleyici alternatif enstrümanlarla bertaraf ettik. Böylece enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurlarındaki fiyat dalgalanmalarını büyük oranda dengeledik. Şimdiki hedefimiz, enflasyonun ana sebeplerinden biri olan beklentileri düzeltmektir. Enflasyon ataletini ve beklentilerini el ele vererek, birlikte adımlar atarak, elimizi taşın altına koyarak halledeceğiz.”

Nebati, ilgili sektör kuruluşlarıyla toplantılar yaptıklarını, rakamları önlerine koyduklarını anımsatarak, “Türkiye’deki gelişmeyi, büyümeyi gelişmeyi önlerine koyuyoruz. Sektörlerin nereden nereye geldiğini ortaya koyan verileri paylaşıyoruz. Kısa dönem karlılığı üzerinden birtakım hesaplarla ülke ve dünya gerçeklerindeki sıkıntıları kendilerine bir fayda oluşturmak adıyla çalışanların verilerini ortaya koyuyoruz, paylaşıyoruz ve diyoruz ki ‘bu ülke hepimizin, bu ülkede hepimiz yaşıyoruz, bu ülkede hepimiz birlikte kazanıyoruz.'” dedi.

Kar maksimizasyonunu fahiş hale dönüştürecek ve bundan kısa dönem içerisinde hızlı şekilde birtakım katkıları fazla getirecek fahiş uygulamalara net olarak karşı durduklarını ortaya koyduklarını belirten Nebati, “Bir çabamız var. Bu çabamız, enflasyonun Türkiye’de mutlak suretle kontrol altına alınması ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemesidir. Bunu yapacağız, bizimle birlikte olanlarla birlikte yapacağız. Biz birlikte olmaktan mutlak suretle bereketin hasıl olduğuna inananlarız. Bu işi başaracağız. Yanlış yapanın üstüne de gideceğiz. Şu andaki enflasyonun bu rakamlara gelmesinde, son dönemde en önemli etken beklentiler haline dönüşmüştür. Bu beklentileri hep beraber kıracağız inşallah.” diye konuştu.

Nebati: Fiyat değişimlerini denetliyoruz

 

Nebati: Hedefimiz enflasyonu tek haneye indirmek

 

Nebati'den EBRD toplantısında temaslar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ18 Mayıs 2022 07:10

    bak gözüme bak bak fal taşı gibi göz var ama enflasyondan anlamıyor kuru zıplattı TL bitirdi.sallama şampiyonu oldu.

  • Ali Taş17 Mayıs 2022 20:09

    Sayın bakan konuşuyorda toplum gerçekten bunu istiyor mu Evet halkın bir kesimi kıs kıs gülüyor hem zengileşiyor hemde hükümetin gitmesi için enflasyonu ve doları elinde bir sopa gibi tutuyor Ama diyoruz ki kim iktidar uğruna ekonomiyi bozacak hamleler yaparsa kendi ayağına sıkmış

  • Mucise Reis ;)18 Mayıs 2022 01:30

    Ali Bey enerji ile chp nin ne alakası var ? Sende TL yi güçlendirirsin 1tl = 2 usd olur .. 100 usd li,k varil atıyorum 55 litre ise alırız 110 litre ... Peki enerjı problem ise, neden tl 16 tl yapıldı ?  TL ne kadar değerli olursa karşılında o kadar ucuz enerjıye ulaşırız... şimdi eskiden 600 tl dolan depo ,tl erimesi ile 1200 tl doluyor. İthal edilen ürünleri üreten seka, pancar vb fabrikalar yüzlercesi var hepsi ithalatı frenlıyor, Tl üretimi destekliyordu. şimdi kim ekonomık program yaptı, kim ekonomık programı durdurdu ? 19 yıldır kim yönetiyor ? kim engelliyor ? burada kargaşa var sankı yazılarını dikkatle okudugumda. İnsanlar partilere tapmak zorunda değil, bir şeyin bedeli ödenecek ise, herkes öder, neden sadece fakir dürüşülen emekliler ödesin hep ? Devlet neden tasarruf etmesin mesela abuk subuk binalardan ?

  • Ali Taş17 Mayıs 2022 22:41

    Ben 2002 akp nin ilk yıllarını hatırlıyorum Öyle rezil bir ekonomi devraldı ki merkez bankası başkanı bile banka mevduatını dolara çevirdiği zamanlar Bence ekonomi ile mücadele sadece bir bakana bırakılamaz ve zaten öyle değil Mücadele her noktada ölçüsü ile yapılıyor Fakat lanet olası enerjide dışa bağımlıyız ve enflasyonu tetikleyen en önemli kalem bu Ters zaman ters rüzgarlarla boğuşuyoruz Bana kalsa tüm ülkede olağan kuralların dışında çok daha sert tedbirler alınmalı Ama iki günde chp milleti demokrasi gitti özgürlük yok diye gıdaklayıp avrupaya şikayete giderler

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 21:45

    Ali bey.  Peki maden dediğin gibi ise, hükümet kanadından buna nasıl önem yapılıyor. ? kaç bakan değişti? kaç ekonomi programı yapıldı ? acaba içleridne farklı niyetli kişilermi yanlış ekonomi programı yaptırtıyor ? yoksa eleştirme ile, kötüleme ile, ayda farklı adımlar ile büyük para babası yok ülkemizde. yabancı desen çekti gitti borsadan. en büyük güç devletin. bastımı TL leri çatır çatır herkesi terse bırakıp batırır. Yani kim saldırabilir ekonomiye ? içerde yabancı tarihi düşük seviyede. o zaman kendi içlerinde bir sıkıntımı var ?

  • ALİCAN17 Mayıs 2022 19:47

    HANİ DOLARI KONTROL ALTINA ALMIŞTINIZ, YALANCILAR İNANMIYORUZ SİZE  (6) 

  • Yılmaz17 Mayıs 2022 17:02

    Enflasyonun elindeki kadro çok güçlü kontraya adayalı defansif mantıkla 4-5-1 oynamak lazım, enflasyondaki enerji-emtia-gıda ileri üçlüsü tek başına bir takım. 

  • Nuri17 Mayıs 2022 16:54

    Tabi siz trilyonluk araçlara binin biz bisiklete...siz kebaba gidin biz patates kızartması na.siz banka hesabınızı sisirin biz borçları.birlikte böyle mi

  • Güray17 Mayıs 2022 18:55

    Patates kızartması yiyebiliyorsanız tebrik ederim.

  • acacu17 Mayıs 2022 15:13

    Sabaha kadar dövsen sıkılmazsın. Elbette enflasyon canavarından bahsediyorum.

  • Resat17 Mayıs 2022 15:05

    Ülkeyle beraber banka hissedarlarınıda batırıyorlar. Şirket sahipleri bu halka yaşattıgınız zulüm yanınıza kalmaz umarım. İnsanlar kriptoda battı. Birde bankalarda batırın. İnsanlar sizin gibiler yüzünden faiz yiyor. Bankalara para yatıran her ay faiz alan akıllı yatırımcı. Yatırım yapan salak yatırımcı. Yazıklar olsun zihniyetinize. Ben hayatımda böyle acımasız laçka sistem görmedim. 11 işlem günü akbank yönetimi düşüşü izledi. Battı mı şirket yeter ya zevk veriyor mu kul hakkı. 9.60 tan 7.78 e gelecek hangi olay oldu ülkede. Çeteleşme nedeniyle yatırım falan hikaye bu ülkede.

  • Resat17 Mayıs 2022 18:58

    Eksi veren şahıs 5 yılda banka yatırımcısını bitirdiler, sen hala eksi ver. Kim bunların tahtacısı kim hesap sordu. Sen ya tahtacının ya patronun adamsın. Yada shorttan parayı vuruyorsun. Her halükarda ben fakirleşirken sen zenginleşiyor sun. Sistem sana çalışıyor demektir.

  • Agah var17 Mayıs 2022 14:31

    Hep boş laf bir icraat varmı enflasyonu düşürmek için

  • Mg17 Mayıs 2022 14:17

    Sadece konuşan ve ışıldayan gözleriyle enflasyon düşüreceğine inanan zat mb’da nöbetçi dolar satıcıları ile de işi idare edemiyor artık…

  • Fischer17 Mayıs 2022 13:18

    Gece gündüz para basan ülkeler sonunda parayı rakamla değil kiloyla ölçüyorlar

  • Kadri17 Mayıs 2022 13:09

    Ben inanıyorum

  • uğur zengin17 Mayıs 2022 12:59

    herkesin ekonomist olduğu ülke ancak batar

  • pinokyo seni..17 Mayıs 2022 14:21

    sen yorum yapmaya bile değmezsin....

  • Mg17 Mayıs 2022 12:21

    Zam sağanağı devam ediyor bu şahıs nerde yaşıyor sadece konuşuyor konuşuyor konuşuyor

  • HASAN TOSUN17 Mayıs 2022 11:41

    bay nebati  hışım gibi çiçek açıp meyve tutmayan ağaç gibisin ,dediklerin terse gidyor,lafla peynir gemisi yürümez,dolar yıl sonu tahminim 30-35 sen nersin bu tahminime olmaz dersin ama olacak da sen olacakmısın acaba,bay nebati

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 11:41

    Aynı gemideyiz.. Ben kaptan köşkünde, siz makina, kazan dairesinde :D birlikte başaracağız, açacağız enginlere sığmayıp taşacağız... ışıl ışıl gözlerim, ninni gibi sözlerim... ben enflasyona doyamadım, enflasyona doysun dış güçler... 

  • yusuf bey17 Mayıs 2022 11:38

    Üzülecek hemde çok üzülecek çünki reisi ekonomist

  • mehmet17 Mayıs 2022 11:37

    hallederiz kadir vardı çiçek takside... :D :D  :D 

  • Kahraman17 Mayıs 2022 11:37

    Bu ülkede bankalar dolar karşısında yüzyılın en düşük seviyesinde işlem görüyor. Bbva dışında kimse hissedarına sahip çıkmadı. Ve siz enflasyonla mücadeleden bahsediyorsunuz? İlginç hakikaten çok ilginç. Yok bu politikalarla bu kafayla bu algoritmalar la biraz daha devam ederseniz bu gidişatı hayra alamet göremiyorum. Bu toplantılarda zeki gözüpek insan yok mu? Yakalarına yapışıp bir sirkelese derin uykularından uyandırmayı başarırız belki.

  • Bik17 Mayıs 2022 11:33

    Enflasyonla mücadele başta TCMB olmak üzere Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın görevi. Yanlış para politikası (Faiz neden enflasyon sonuç gibi) ve yanlış maliye politikası sonuçları milli paramıza dolara endeksli faiz vermek bütçeye büyük yük getirecek.

  • Nas ve faiz17 Mayıs 2022 11:25

    Kusura bakmayın ama toplantılardan sonra yine herkes bildiğini okuyor. Emlakçılarla yapılan toplantıda piyasaya yansıyan bir sonuç alınmadı. Akbank %20 den fazla 11-15 gündür sürekli yatırımcısına zarar yazdırdı. Gerel, Toaso vs vs. şirketler iflas etmiş gibi. Yani vatandaş daha ne yapsın. Finansal okur yazarlıkla alakası olmayan bu sistemi düzeltmek zorundasınız. Ancak siz yatarak para kazananları faizle besliyorsunuz. Misal soyunma odasının adı giyinme odası olarak değişti diye iş yapılmış olmaz, bunun lansmanını yapmak bile cehalet olur.İsmini istediğiniz kadar değiştirin piyasa tepkisine bakın. Faiz ve nas piyasayı mahvetti. Sonra düzeltelim. Nasıl borsada insanları hapsederek mi? Piyasa değerleri bilançoda 1 yıllık kara eşit. Bu sistem çok korkunç belirtmek istedim.

  • Yorum 17 Mayıs 2022 12:36

    Finansal okur yazarlığı olmayan insanlardan sistemi düzeltmesini beklemek zor. Algıyla maşallah inşallahla ekonomi yönetiliyor.

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 11:20

     65 milyon aylık 4250 tl altında yaşıyor... 4 kişilik bir aile düşün. Kişi başı 1.063 tl ye yaşıyor. inanabiliyormusunuz.. ? 1 hane halki bu para ile bu pahalılıkda nasıl yaşasın ? ... otomobile yakıt at bitti... ee ev kirası öde bitti. doğalfaz elektrık su öde bitti markete git bitti. ee nasıl olacak bu işler ?

  • xyz17 Mayıs 2022 11:15

    Allahını seviyorsan sus. Millet olarak ne devlet kurumlarının ne de devlet adamlarının açıklamalarına güvenimiz kalmadı. Güven yoksa insanlar inanmaz. insanlar inanmazsa başarılı olamazsınız. O yüzden eğitimli toplumlarda değişim olur. Taki doğru adamı bulana kadar.

  • Selo17 Mayıs 2022 20:03

    Tabi olsun pkk sız fetösüz