E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMSCI güncellemesi Borsa İstanbul'a yarayacak---

MSCI güncellemesi Borsa İstanbul'a yarayacak

MSCI güncellemesi Borsa İstanbul'a yarayacak
07 Mayıs 2014 - 15:09 borsagundem.com

MSCI'ın endeks ağırlıklarında 14/15 Mayıs'da yapacağı güncelleme, son günlerde piyasalardaki olumlu görünüme katkı yapan bir unsur oldu

Yabancı yatırımcıların ve fonların,Türkiye piyasalarınında içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasaları için en yaygın takip ettiği endeksler arasında olan MSCI endekslerinde, 14-15 Mayıs tarihinde güncelleme yapılacak. MSCI endeks güncellemesinin Türkiye piyasalarına etkisini değerlendiren Ünlü Pörtföy, analiz raporunda şu görüşlere yer verdi:
   
"MSCI endeks güncellemesi Türkiye'ye nasıl yansıyabilir?   

MSCI'ın endeks ağırlıklarında 14/15 Mayıs'da yapacağı güncelleme,  son günlerde piyasalardaki olumlu görünüme katkı yapan bir unsur olarak gündeme geldi.  Güney Kore ve Tayvan'ın, Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalar (MSCI-EM) endeksinden çıkartılarak gelişmiş ülkeler (MSCI-DM) endeksine yükseltilebileceği haberleri çeşitli kaynaklarda yer almakta. Bu iki ülkenin ağırlıklarının diğer ülkelere dağıtılmasıyla Türkiye'nin ağırlığının iki katına çıkabileceği ve Borsa Istanbul'un da bundan olumlu etkileneceği belirtiliyor.  
   
Güney Kore ve Tayvan'ın MSCI EM endeksindeki toplam ağırlığı %28'e yakın, Türkiye'nin ağırlığı ise %1,5. Bu değişiklik gerçekleşirse Türkiye'nin ağırlığı için olumlu bir gelişme olacaktır. Ancak iddia edildiği gibi ağırlığın iki katına çıkmasını değil, pro-rata bir yükselişle Türkiye'nin ağırlığının %1,9 civarına yükselmesini beklemek daha doğru olur.

Bunun dışında iki konuya daha vurgu yapmak istiyoruz:

Birincisi, Güney Kore ve Tayvan MSCI tarafından zaten 16 Haziran 2009'dan beri gelişmiş ülke statüsüne alınmak üzere yakın takibe alınmış durumda. İki ülkenin MSCI-DM endeksine dahil edileceği beklentisi neredeyse her sene gündeme getiriliyor. Aşağıdaki çeşitli linklerden de görüleceği gibi Nisan 2010, Haziran 2011 ve Haziran 2012'de de (ve bunlar dışında farklı zamanlarda da) benzer haberler çıkmıştı.  Dolayısıyla bu konunun yeni olmadığını belirtmek istiyoruz.
   
İkincisi, MSCI, endekslerdeki ülke değişikliklerini ani ve sürpriz olarak değil, detaylı ve şeffaf bir şekilde önceden açıklayarak yapıyor. Bu yönde bir değişiklik olacaksa bunun önce açıklanıp daha sonra örneğin önümüzdeki 1 sene içinde geçerli hale gelmesi beklenebilir.  Örneğin İsrail'in de Haziran 2009'da MSCI-EM endeksinden MSCI-DM endeksine yükseltileceği duyurulmuş ve bu değişiklik Mayıs 2010'da gerçekleştirilmişti. Ayrıca, MSCI endekslerini takip eden fonların da bunu portföylerine yansıtması bir anda değil kademeli bir şekilde olacaktır.
   
MSCI endeks değişikliği haberlerine önem veren yatırımcıların bu hususları dikkate almalarında fayda olacağını düşünüyoruz." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • seviye zor07 Mayıs 2014 15:38

    yabancı oranı zaten %60'tan %63'e geldi yani alacağını aldılar zaten,bir de f/k'lar pahalı kalınca artık gelen değil de yaza girilirken bir de rusya-ukrayna krizi büyürse ki öyle görünüyor karlar yapıp satar gidebilirler.borsada seviyeler yükseldi malum 62.000'lerden 75.000'lere geldik.