E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMoody's'ten flaş Türkiye kararı---

Moody's'ten flaş Türkiye kararı

Moody's'ten flaş Türkiye kararı
08 Mart 2018 - 01:54 borsagundem.com

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürdü. Görünüm de "negatif"ten "durağan"a çevrildi. Türkiye ile ilgili yüzde 3.5-4 büyüme tahmininde bulunan kuruluş açıklamasında, "Dış kırılganlıklar azalırsa not yükselir" ifadesini kullandı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürdü ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi.

Moody's'ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "Ba1"dan "Ba2"ye revize edildiği bildirildi.

Kredi notunun aşağı çekilmesinde, Türkiye'nin not görünümünün geçen yıl "negatif"e çevrilmesinde rol oynayan iki temel gelişmenin belirleyici olduğu kaydedilen açıklamada, bunlar özetle "kurumların direncindeki süregelen kayıp" ve "dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artması" olarak sıralandı.

Moody's, açıklamasında kurumların direncindeki düşüşe, "parasal politikanın etkinliğindeki ilave aşınma ve temel yapısal reformların uygulanmasındaki ek gecikmeleri" örnek gösterdi.

Açıklamada, dış şok riskinin ise yüksek cari açık ve dış borçların yanı sıra artan siyasi riskler ve küresel faiz oranları nedeniyle yükseldiği öne sürüldü.

Ayrıca açıklamada, Türkiye'nin not görünümünün "negatif"ten "durağan"a çevrilmesinde ülkenin mali ve ekonomik gücünün etkili olduğunu belirtildi.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 3.5-4

Moody's, Türkiye'nin kredi not ve görünümü açıklamasında ekonomik değerlendirmelere de yer verdi.

Türkiye'nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğu belirtilen açıklamada, "Moody's Türkiye'nin potansiyel büyüme oranının, hükümetin yüzde 5 büyüme beklentisine karşın yüzde 3,5-4 olduğunu öngörüyor." ifadesi kullanıldı.

Ülkenin mali gücünün benzer ekonomilere göre daha iyi durumda olduğuna işaret edilen açıklamada, Türkiye'de kamu borcu-gayrisafi yurt içi hasıla oranının 2017 sonunda yüzde 28 olarak gerçekleşmesi tahmininde bulunuldu. Bu oranın "Ba1" notuna sahip diğer ülkelerde ise ortalama yüzde 46 civarında seyrettiği belirtildi.

"Dış kırılganlıklar azalırsa not yükselebilir"

Kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye'nin "Ba2"ye revize edilen kredi notunun dış kırılganlıklarla baskılandığını vurguladığı açıklamada, "cari açığın kayda değer ve sürdürülebilir şekilde düşürülmesi, bankacılık ve özel sektörün dış borçlarına yönelik vadelerin uzatılması gibi dış kırılganlıkları azaltacak değişiklerin not üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği" kaydedildi.

Türkiye'ye ilişkin bir önceki not açıklamasını 18 Mart 2017'de yapan kuruluş, kredi notunu "Ba1" seviyesinde tutmuş, görünümünü ise durağandan negatife çekmişti.

Moody's, Türkiye analistinin artık Avrupa Birliği (AB) dışından raporlama yapacağı gerekçesiyle not değerlendirme takviminde Türkiye'ye yönelik potansiyel tarihlere geçen seneden beri yer vermiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali08 Mart 2018 21:34

    Ülkeyi yol fabrika hastane elektrik telekom liman ne varsa satan halk mı alp

  • alp08 Mart 2018 15:39

    nasıl iş yav burada YAZILANMALA BAKIYORUM UTANMADAN SIKILMADAN NEREDEYSE MOODYSİ HAKLI ÇIKARANLAR VAR YAZIK..UTANIN BE..KARAR SİYASİ DEMEYORLAR R.TAYYİP ERDOĞAN DÜŞMANLIĞI İÇİN NEREDEYSE BU SOYSZLAR ÜLKELERİNİ BİLE SATACAKLAR..

  • Okie Dokie08 Mart 2018 14:09

    Bizi kıskandıkları için notumuzu düşürüyorlar. Büyük türkiyeyi engellemeye çalışıyorlar. Sanki

  • Kaçan Grup08 Mart 2018 13:03

    Adil bir karar.

  • hahahaha08 Mart 2018 12:59

    moodys,i takan kaldı mı ,ses gelmiyor ben de öyle tahmin etmiştim.

  • hasan paşa08 Mart 2018 10:37

    Demek ki iyi yolda gidiyoruz.

  • Uğur08 Mart 2018 09:45

    Notu ne kadar düşürseler de ortada bir gerçek var Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve ticaret hacmi günden güne artan bir ülke. Paraya tapanlar bunu göz ardı edemeyecektir :D

  • Sdk 08 Mart 2018 09:32

    Bunlar ne diyorsa tersini anlamak lâzım... 15 Temmuz sonrası ve geçen yılbaşından ekonomi çok daha iyi şerefsizler birileri istedi diye karar veriyor çok belli oluyor

  • Bilge08 Mart 2018 09:06

    Atatürk'ün açtığı yolda ilerleyeceğime and içerim. Ne mutlu Türk'üm diyene.

  • Gercek08 Mart 2018 08:34

    Tutturdunuz incirlik. incirlik. Kapatsan. Nolur suriyede. 10 taneden. Fazla. Us kurdu artik incirlige. Ihtiyaci. Kalmadi

  • necmettin adıguzel08 Mart 2018 08:29

    Şimdi bakın adamlar bizi takip ediyor.Salı Gunu Cumhurbaşkanımız Bizim Allahımız var demişti.Cumhurbaşkanımızın her sözüne bir misileme yapıyorlar.Neticede bizim tarafımız tabiki kendi ülkemiz.Para ile bizi islah etmelerine evet dersek sonu daha kötü olacak.Elbette hayır diyeceğiz.Rusya krizde hiç bir batılı parasal desteğe izin vermedi.Verseydi şu an rusya sömürge olacaktı.Tezgah harbiden buyuk emperyalizm çok alçak.Ataturku anladığımızda mucadeleninde nasıl olması gerektiğini anlayacağız.Gerçekten nukleer guc olmak zorundayız artık....

  • Keçi08 Mart 2018 08:22

    Koyunların göremediğini görüyorlar

  • Vatandaş08 Mart 2018 08:09

    Ekonomi iyi değil ama not düşürülecek kadar da kötü değil. Tamamen siyasi olduğunu düşünüyorum. Arkasında da Abd olduğunu herkes biliyor. Halkbank’a ceza gelirse ilişkileri bitirmeli, İncirlik ve Kürecik üsleri kapatılmalı.

  • moody08 Mart 2018 08:07

    not düşürmelerinin siyasi boyutu tabiki var, bu bir gerçek ama not düşürmelerinin altında yatan gerçekleri de göz ardı etmemek lazım. 2018 bizim için çok çetin geçecek....

  • South Park 08 Mart 2018 08:01

    Bu not açıklamaları genelde cuma günleri tüm piyasalar kapanınca yapılır. Anlaşılan birileri emir vermiş. Şerefsiz soysuzlar. Nerden çıktı durup dururken bu iş

  • Ahmet 08 Mart 2018 07:45

    Evet ya onlar hiç bir şey bilmiyor ama rte her şeyi biliyor

  • Hasan S.08 Mart 2018 11:38

    sen züppeeeeeeeeeer biliyorsun ya

  • Şubat08 Mart 2018 08:12

    rte senin .........anlarsın ya :D

  • Wers08 Mart 2018 07:17

    Ne kadar kızsakda doğru karar verdiler malesef dış borç yükümüz çok siyasi problemlerim iz var hala erken seçim varmı tartışmalarının altında tüm dünyaya meydan okuyoruz siyasi iktidar uğruna bu kadar sertleşme in anlamı da ne hergün bir meydanda bağırmayın da anlamı yok Afrin den bahsetmiyorum afrin haklılığımızı bu kadar sertleştirmek gereksiz

  • Azıcık dik dur onlar senden korksun 08 Mart 2018 08:53

    Dış borcumuz ödenemez seviyede değil. Yunanistan krizle boğuşurken neyle nasıl ödeneceği belli olmayan borçları varken dahi Yunanistanın notu bizden yüksekti. Meydanlarda bağırmasın diyorsunuz tamam bağırmasın da abd hergün yeni düşmanlık emareleri gösterirken Ecevitin gibi abd başkanın önünde ellerini bağlayıp mı beyan etsin halimizi....? Yada İmfnin maliye bakanlığında müdür dahi olamacak memurunu devlet töreniyle mi karşılasın...? İsrail'in bürokratik bir memurunu yine devlet töreniyle havaalanından alıp kapı da karşılayıp muhatap mı alsın...? Bunların hepsini Ecevit yaptı. İmfye borcumuz yok şirketlerin bilançoları ortada, bankacılık sistemi ortada krılganlık yok ama adamlar haklı öyle mi? Ne diyeyim slogan atarak bağımsız olduğunu, Atatürk yaşasaydı eben deden olurdu nuhabbetlerine devam

  • Mert Gürdal08 Mart 2018 06:59

    görünümü negatifden durağana çevirmiş notunu b,ir derece düşürmüş felan yani hem olumlu hem olumsuz gibi bir şey , kışça kelime oyunu gale almaya gerek yok.Zaten para bize avrupadan gelmiyor artık bazı yakın arap ülkeleri Kuveyt arap emirlikleri katar Rusya ve İran.

  • Sener08 Mart 2018 06:37

    Kendin çal kendin oyna

  • adem azcioglu08 Mart 2018 02:42

    senin yalanını hepsi siyasi çekemiyorsunuz Türkiye yi reyis bilir işini sen zırvala dur dingil.