E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMoody's sonrası Türkiye---

Moody's sonrası Türkiye

Moody's sonrası Türkiye
09 Ekim 2013 - 16:48 borsagundem.com

17 Mayıs 2013 Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun “yatırım yapılabilir” seviyesine yükseltmesi sonrası makro verilerin seyri...

17 Mayıs’ta Moody’s Türkiye’nin kredi notunu “Yatırım yapılabilir” seviyesine yükseltince iyimser yorumlar ardı ardına gelmişti. Türkiye’nin artık kulvar değiştiği, yabancı fonların Türkiye’ye akacağı varsayımlarına bağlı olarak da endeks ve faiz başta olmak üzere daha iyimser hedefler verilmişti. Mali piyasalarda adeta bayram havası esmişti. Finans piyasalarının izlediği bazı önemli verilerin 17 mayıs ile bugün arasındaki karşılaştırmasını yapmak istedik. Fark tabloda görüldüğü gibi, beklentiler karşılanmış görülmüyor. Kredi not artışı sonrası kısa bir “Beklenti bitti” satışları bekleniyordu. Ama sonrasında piyasalardaki iyimserliğin artarak devam edeceği gibi beklentileri hakimdi.
Bugüne bakıldığında, borsa endeksi daha aşağılarda, faiz ve döviz kuru yükselmiş ve en önemlisi kredi not artışı gerçekleşince gelmesi beklenen yabancı yatırımcılar satışa geçmiş ve Türkiye’deki portföylerini azaltmışlar. Not artışını satış için fırsat olarak görmüşler. Bu tablo "Peşin kabullenmelerin ve şartlanmaların" her zaman doğru olmayacağını gösteriyor. Kısa süreli bir “Gezi” etkisi ama daha önemlisi ve kalıcı olanı FED konusu.
FED’in “likiditeyi kısabilir” endişesi bütün parametrelerin önüne geçmiş durumda. Piyasalarda yeni "Çapa" FED oldu. Mali piyasaları besleyen sıcak paranın en önemli kaynaklarından biri ve göstergesi FED’in tavrı. Özellikle gelişmekte olan piyasalar ve tabi ki Türkiye için önemli. FED’in likiditeyi azaltması, carry trade işlemlerinin azalması, gelişmekte olan piyasalara gelen fonların kısılması veya geri çekilerek sermayelerinin anavatanlarına dönmesi, borsalardaki düşüşün devamı, gelişmekte olan ülkelerde faiz ve döviz kurlarının yükselmesi… gibi bir çok değerlendirmeleri de beraberinde getiriyor olması açısından önemli. (Bir peşin kabullenme daha) Finans piyasalarında olabilecek bu gelişmelerin reel sektörde de etkileri hissedilebilir. Şu sıralarda “Bütçe ve borç tavanı” sorunu yaşayan ABD’de FED’in varlık alımlarını azaltacak beklentileri Aralık veya 2014 yılına ertelenmiş görülüyor. Ertelenmiş olsa da FED’in çok uzak olmayan bir tarihte likidite kısma operasyonuna başlayacağı  konusunda ağırlıklı bir görüş var. Bakalım, bekleyip göreceğiz.. FED ne zaman ne karar verecek? Daha önemlisi gelişmekte olan ülkelere etkisi ne ölçüde olacak?   

ZEYNEL BALCI - ACAR YATIRIM
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı09 Ekim 2013 22:10

    Yabancı borsayı düşürerek çıkamayacağını biliyor. Artık seçim sonrası rallide dikkatli olmak lazım 150 bin endeks mi olur bilemeyiz. Halk borsaya gelmeden yabancı "vatandaş" gitmez.

  • bu durumda09 Ekim 2013 17:12

    yabancı 6 ay daha durur ondan sonra kaybolur