E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMilli gelire AB modeli geliyor---

Milli gelire AB modeli geliyor

Milli gelire AB modeli geliyor
17 Şubat 2016 - 06:40 borsagundem.com

AB tipi hesaplamayla milli gelirin artacağını söyleyen Bakan Yılmaz, “Hollanda bizi geçti mesela. Nasıl geçti? Revize ettiler milli gelirlerini" dedi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Avrupa Birliği’nin (AB) kullandığı hesaplama sistemine geçilmesiyle milli gelirin bir miktar artacağını belirterek, Hollanda’yı örnek gösterdi.

TBMM’de milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, milli gelir heseaplama sistemi ile ilgili şunları söyledi:

“Hollanda bizi geçti mesela milli gelirde. Nasıl geçti? Revize ettiler milli gelirlerini, büyümeyle olmadı bu. Orada da yapılıyor yani bütün dünyada yapılıyor. Burada önemli olan, modern kavramları, sınıflandırmaları kullanmak ve gerçekten dünyadaki standart neyse onunla hesap Kitap yapmak. Bizim de yaptığımız böyle keyfimize göre bir revizyon değil, ESA 2010 dediğimiz yani 2014’ten itibaren bütün Avrupa Birliği’nin geçtiği bir sisteme biz de geçelim diyoruz; yaptığımız şey bundan ibaret. Bu, milli gelirimizi bir miktar artıracak. Gerçek neyse bizim onu ortaya koymamız lazım ama geçmişe dönük olarak da bu revizyonumuzu, elbette geçmiş seriyi de yeniden aynı metodolojiyle üreteceğiz. Dolayısıyla büyüme hızı anlamında çok fazla bir farklılığın çıkmayacağını tahmin ediyoruz ama büyüklüklerimiz elbette değişecek çünkü dünya değişiyor, ekonomi değişiyor, geçmişte hiç olmayan bir takım aktiviteler gündeme gelebiliyor, tanımlar değişebiliyor.”

Muğla’da güven algısı

TÜİK’in açıkladığı İl Güvenlik Endeksi’nde Muğla’nın son sırada yer alarak, “Türkiye’nin en güvensiz ili” olmasına ilişkin soruları da yanıtlayan Yılmaz, Muğla’nın nüfusunda turizm etkisine dikkat çekerek şunları kaydetti:
“İlk defa bir çalışma yapıldı, ismi İllerin Yaşanabilirliği Endeksi. Bu bir ilk çalışma yani daha öncesi yok, ilk defa bu sene yapıyoruz. 40’ın üzerinde değişkenle yapıldı bu çalışma, onlardan bir kısmı da güvenlik hususuna ilişkin. Güvenlikle ilgili veriler de ikiye ayrılıyor; bir kısmı algısal veriler. ‘Sokakta yürürken kendinizi güvende hissediyor musunuz?’ diye bir anket yapılıyor ve insanların verdiği cevaplar. Bir kısmı da daha objektif veriler, oradaki işte kaza sayıları, işte birtakım suç oranları gibi daha objektif diyelim veriler. Şimdi, Muğla gibi illerimizde ben de bir eksiklik görüyorum doğrusu ve gördüğüm eksiklik şu: Buna belki yeni çalışmalar yaptığımızda bakmalıyız. Bunlar, yaz döneminde nüfusu çok artan illerimiz fakat biz bu oranları hesaplarken oradaki yerleşik nüfusa oranla bakıyoruz yani nüfus başına suç oranına bakıyoruz diyelim. Ama yaz dönemlerinde belki nüfus kaç katına çıkıyor bilmiyorum ama...”

İlçe  bazılı  teşvik... 

Cevdet Yılmaz, Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi’ni (SEGE) revize edeceklerini belirterek, ilçelerin sosyoekonomik gelişmişliği ölçülürken illerin gelişmişlik sıralamasını da güncelleyeceklerini söyledi. Çalışmanın ardından bir büyük şehrin iki farklı ilçesi farklı teşvik olanaklarından yararlanabilecek. Yılmaz, endeksin kutsal veriler olmadığını belirterek, “Her zaman revizyona açık. Bu yıl ilçeleri de kapsayacak” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)