E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMevduat faizleri yükselişini sürdürüyor---

Mevduat faizleri yükselişini sürdürüyor

Mevduat faizleri yükselişini sürdürüyor
29 Haziran 2017 - 12:26 borsagundem.com

TL üzerinden açılan toplam mevduatlar dikkate alındığında faizler 8 yılın zirvesine çıktı

Geçen hafta yükselen mevduat faizleri ile ilgili tartışmaya Rekabet Kurumu da dahil edildi ama faizlerdeki yükseliş ivmesi devam ediyor.

Merkez Bankası'nın verdiği ortalamalara göre TL üzerinden açılan toplam mevduatlar dikkate alındığında faizler 16 Haziran itibariyle yüzde 11,89 3 Nisan 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

1 aya kadar vadeli olan mevduatlarda da yükseliş ivmesi sürdü. Bu vadeli mevduatlara yönelik faizler 16 Haziran itibariyle yüzde 10,63'e ulaştı. Böylelikle 1 aya kadar vadeli mevduat faizlerinde 8 yılın zirvesi kaydedildi.

1 yıla varan vadeli mevduatlarda ise 16 Haziran haftası itibariyle soğuma görüldü. Bu vadeye sahip mevduatlarda faizler 7,5 yılın zirvesinden geri döndü.

REKABET KURUMU NE DEMİŞTİ

Mevduat faizlerinde yükseliş ivmesi devam ederken, konuya ilişkin farklı görüşler de dile getirilmeye başlandı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, faizlerle ilgili Rekabet Kurumu'nun devreye girebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, faiz üzerinden mevduat yarışında Rekabet Kurumu'na işaret etti.

Bir televizyon kanalının canlı yayınında konuşan Ertem, "Anormal olan ve pek de rekabetçi olmayan faiz yarışının önüne geçilmesi gerek, Rekabet Kurumu buraya bakabilir." dedi.

Ertem, "Bankaların faiz yarışı hiçbirimizin hoşuna gitmiyor" diyerek bankacılık sisteminde çok önemli reformlar gerektiğini söyledi. 

Ertem, Mayıs ayındaki bir açıklamasında da "Bankacılık sektörünün mevduat toplama yarışını faiz üzerinden yapmamalıdır, rekabet bu şekilde olmamalıdır" demişti.

Mevduat faizi son 8.5 yılın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • selim güller30 Haziran 2017 09:45

    ülkede herşey yolunda onun için faizlerde yüksek bırakın insanlar enflasyona karşı parasını korusun ..milletin parasınının üzerinden ahlkam kesmeyin..işinize bakın türkiyenin ekonomisini düzeltin faizlerde iner ekonomi düzgün değilse zaten faiz yüksektir...bankalar kazanıyorki veriyor..işinize bakın bizim paramızdan yiğitlik yapmanın lüzümu yok..

  • Gorele29 Haziran 2017 17:36

    Bu faizler cahil danismanlar yuzunden yuksek

  • fafa29 Haziran 2017 16:13

    Türkiye'de kaç danışman var(Tabi danışılıyorsa)bunların maaşı ne kadar şunları bir bilsek.

  • fafa29 Haziran 2017 16:08

    Dövizi stabil hale getirin,dövizler bozdurulsun al sana tl.Öyle baskıyla faiz düşmez.

  • fafa29 Haziran 2017 16:02

    Rekabet Kurumunun yapacağı hiçbir şey yok.Döviz yükselirken seyrettiniz,para dövize gitti.

  • ...29 Haziran 2017 15:08

    USd neden 3,50 lerde ? bu mevduatı bankalar arttırmasa idi. herkes usd alıp beklerdi. Piysa kendini iyileştirdi. Şimdi bu mevduat oranından daha cazip yatırım ve teşvikler yapmalıki devletimiz, herşey üretime gitsin. öyle baskıla, kanunla olmaz. atıyorum 100 bin tl attım mevduata ayda bin tl gleiyor diyelim. bu ulkemde ne yaparsam bu para daha iyi ve fazla getirir? reelde malesef bir umut yok :((( ya foreks, ya borsa, ya faiz, ya viob, yani reelde ne yapsam daha çok kazanırım ?? devlet bunu çözse ülkemiz uçarrr... çıkar tepelere. gelir tuzakları tırıs geçer gideriz. yoksa işimiz zor. sanalda geçiyo paramız

  • eko29 Haziran 2017 13:03

    Başka şeyler yükselirken aslan kesilmiyenler meselela yuro 4 tl neden rekabet kurulu el atmıyor örneğin gıdâ memeleket fındık badem et kiraz rekabet kurulu nerdesin sayin cemil ertem programlarda 40 50 bin tl alana nerdesin millitakım diyorsun başındaki aldığı parayı biliyorsun rekabet kurulu nerdesin bu zamamda en masumu faiz borsada üc kagıt dönüyor nerdesin rekabet bırakın bu türbün olayıni emekli yanıyor enflasyon yüzde 50 yi geçti nerdesin rekabet kurulu kolay gelsin gelin karşıma hayatin gerçeğini amlatayım tarim işcisi 16 saaat çalışıyor 45 tl nerdesin rekabet kurulu bunların hesabını allah soracak