E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMerkez’i bekleyen büyük tehlike---

Merkez’i bekleyen büyük tehlike

Merkez’i bekleyen büyük tehlike
08 Temmuz 2013 - 17:42 borsagundem.com

A1 Capital analistleri, Merkez Bankası’nın dolara şok müdahalelerini masaya yatırdı. Analistlere göre böyle giderse Merkez neyi tüketecek?

Merkez Bankası dolar müdahalesiyle güne damgasını vurdu. Peki, 7 kez yapılan müdahale ne anlama geliyor? A1 Capital analistlerinin ‘dovizdestek.com’ adresinde yayınlanan ve çok konuşulacak olan analizi şöyle:
1, 2, 3 derken döviz satım ihaleleri arka arkaya geldi ve TCMB toplamda 2,25 milyar dolarlık satım yaptı bugün şu ana kadar.
Bu satışlar sonrası güne başlarken 1.9735 ile rekor kıran USDTRY 1.9450 seviyelerine kadar indi ama 2,25 milyar dolar ile daha fazla bir düşüşün gerçekleşmediğini görmek de hayal kırıklığı oldu diyebiliriz.
İhalelere olan talebin yüksekliği özel sektörün USD cinsinden borçlarını ödemek için ciddi USD talebi yarattığı düşüncesini doğuruyor. 
Şu anda TCMB’nin bu hızla döviz satması demek 20-30 gün içerisinde rezervlerini tüketmesi anlamına gelir ki bu da bu temponun devam etmeyeceğinin göstergesi. Piyasadaki USD iştahı devam edecekse rezervlerin eritilmesi çok işe yaramayacağa benziyor, Erdem Başçı bugün bu ihtimali elese de TL’nin faiz arttırımına ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kacinilmza09 Temmuz 2013 00:41

    MB faizleri arttiramiyir ,cunku o zaman yandas insaat sirketleri batacak zaten zor ayakda duruyorlar milyar dolarlik sacma sapan projeler banka destegiyle zar zor gidiyior faiz artarsa krediler batar ,sonrasi corap soguku gibi gelir bugun USD alanda yabanci falan degil , panik olmaya baslayan yerli sirketler

  • broker08 Temmuz 2013 18:42

    faiz artırımı geç kalınmadan gerekli. yoksa rezervlerden büyük boyutlu çıkış devam edecek. yada 2,20-2,30 gibi dolar kuruna alışmamız gerekecek.