E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?---

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?
18 Haziran 2022 - 12:30 borsagundem.com

Dünyada başta Fed olmak üzere birçok merkez bankası faiz artırımlarına gitti. Yurt içinde de gözler bu hafta TCMB'nin faiz kararında olacak. Beklenti faizlerin sabit bırakılacağı yönünde.

Geçtiğimiz çarşamba günü Fed 75 baz puanla son 28 yılın en güçlü faiz artışını gerçekleştirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da, çarşamba günü acil olarak toplanarak yükselen tahvil faizlerine ilişkin önemli adımlar atacağını duyurdu. Bunun yanı sıra İngiltere Merkez Bankası (BoE), beklentilerle paralel politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,25'e çıkartırken, gelecek toplantılardaki adımların daha güçlü olabileceği sinyalini verdi.

Asya tarafında ise Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı. Söz konusu kararı 1'e karşı 8 oyla alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına da devam edeceğini duyurdu.

Dışarıda bu görünüm hakimken yurt içinde, gelecek hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü açıklanacak faiz kararına çevrildi.

AA Finans beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 14'te sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizi düşürmeye devam edeceğiz

Tüm bu beklentilerin yanı sıra geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları faiz konusunda kafa karışıklığı yaratmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunmuş ve faizi düşürmeye devam edeceklerini açıklamıştı.

Küresel düzeyde de uluslararası kuruluş başkanlarının dahi faiz konusunda ezberlerin bozulması gerektiğini söylediğine işaret eden Cumhurbaşkanı, "Bizim ülkemizde teknik anlamda enflasyon değil fiili bir hayat pahalılığı sorunu vardır'' diye konuşmuştu.

İhracatı teşvik ederek, turizmi destekleyerek ülkeye döviz girişini hızlandıracak yeni yöntemler geliştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı, "Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Kripto paralara Fed darbesi

 

Fed, yarı yıllık Para Politikası Raporu'nu yayımladı

 

Fed Başkanı Powell: Faiz artışları sürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucize Reis : )20 Haziran 2022 08:30

    Cidden merak eden var mı ? :D Seçim öncesi hangi parti parasal genişlemeyi tıkayıp, oy kaybeder ? :D yeni model sistem bizleri bu hale getird. Bu akdar sınırsız yetkiler partiler için kullanılırsa işte mazotta 30 olur... devlet kurumları hükümet etkisinden tamamen ayrışmış olmalı.  koalisyon olsa bozulur usd 10 larda iken çıkış dururdu. bu başkanlık sistemi ile oluşan bu tablo fakire ve millete cezadır.  TL 10 olsa usd karşısında otomatıkman dışardna alınan enerjıde yüzde 100 ucuzlar, mazotta 10 lara düşer, doğazlgazlada yüzde 100 düşer, iç üretim malıyet düşze, ekmek fiyatıda, buğdayda, mazotta, ekmekte, fiyatı düşer... :D maaşlara zam yapılmasada otomatıkman en alt gelir ve orta gelir nefes alır... faiz kararı bunun kapısını hala açmıyor neden ?

  • Bik20 Haziran 2022 07:11

    Politika faizi işlevsiz hale geldi, ₺ değer kaybetmeye ve enflasyon artışı devam edecek.

  • fafa19 Haziran 2022 19:27

    Merak ettiğiniz şeye bakın!..

  • yap19 Haziran 2022 07:08

    Bu saatten sonra yapacagini ......

  • xyz19 Haziran 2022 00:48

    Merkez Bankası olması gereken bağımsız ama bağımlı o yüzden biz şu kararı aldık diye konuşması kadar saçma bir şey olamaz. Onlar yalnızca ellerine tutuşturulan metni okurlar. Acı ama gerçek.

  • tip18 Haziran 2022 20:52

    Faiz de tek hanelere inecek, yüzde 35 ten yüzde 9 a düşecek.

  • xyz19 Haziran 2022 00:50

    Balıkta kavaga çıkacak. Şakanìnda bir dozu olur. Bu şakayı geçti.

  • Ahmet Özbir18 Haziran 2022 15:32

    merkezin faiz ile ilgili bir kararı yok. ne indirebilir ne de çıkarabilir. seçimlere kadar maaşlarını alıp, çaylarını içecekler

  • Ali18 Haziran 2022 14:00

    Artması lazım. Enflasyon yüzde 200 den fazlayken faiz yüzde 17 çok az. TL eriyor.

  • VERİ18 Haziran 2022 13:18

    merkez bankası bu saaten sonra faizi indirsede bindirsede hiçbir kredibilitesi kalmadı...

  • xyz19 Haziran 2022 00:53

    Çok doğru bir tesbit. Güven ekonomide en önemli unsurdur. O (güven) tesis edilmeden ne yaparsan boş.

  • Hehe18 Haziran 2022 13:07

    Bence artik aciklama cuma gunleri bir camimin bahcesinde yapsinlar birde 2-3 ayet paylasirlar zaten yemeye yer aliyorlar daha mantikli olur