E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMeksika'ya yatırım yağdı---

Meksika'ya yatırım yağdı

Meksika'ya yatırım yağdı
05 Temmuz 2014 - 07:01 borsagundem.com

Adeta kısmeti açılan Meksika, yatırım üzerine yatırım alıyor. Son bir haftada BMW, Daimler AG ile Nissan bu ülkeye 2.4milyar dolar yatırım açıkladı

Aynı zamanda Amerika’nın yanıbaşında bulunduğu için hayli şanslı bir konuma sahip olan Meksika, bu şansını, son bir haftada iyiden iyiye gösterdi. Nitekim Kanada, 2010 yılından bu yana 3.2 milyar dolarlık otomotiv yatırımı alırken, son bir haftada Meksika’ya yapılacağı duyurulan yatırım miktarı 2.4 milyar dolar oldu.

Sondan başa gidersek, Alman lüks Otomobil üreticisi BMW, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada Meksika’ya yeni bir fabrika kurmak amacıyla 1 milyar dolar yatıracağını bildirdi. Bu tesiste 2019 yılından itibaren üretime başlanacağı, yaklaşık 1.500 kişinin istihdam edileceği açıklanırken, yıllık kapasitenin 150 bin adet olması öngörülüyor. Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile birlikte başkentte açıklama yapan BMW Yönetim Kurulu Üyesi Harald Krüger, Meksika’nın San Luis Potosi kenti yakınlarında kurulacak fabrikada hangi model ya da modellerin üretileceği konusuna ise değinmedi.

Krüger, “Kuzey ve Güney Amerika, BMW Grubu için önemli ve büyüyen pazarlardan” derken, BMW’nin sadece Meksika’da geçen yıl 14 bin araç sattığını ve bu rakamın geçen yıla oranla yüzde 18’lik artışı gösterdiğine dikkati çekti.

Fabrikayı paylaşacaklar

BMW’den sadece birkaç gün önce de Alman Daimler AG ile stratejik işbirliği yaptığı Japon Nissan, 1.4 milyar dolar yatırımla  yeni bir fabrika inşa edeceklerini ve burada küçük lüks modeller üreteceklerini açıklamıştı.

Söz konusu yeni fabrikanın, Nissan’ın mevcut tesisinin yakınına inşa edileceği, 2012 yılında tam kapasiteye ulaştığında da yıllık 300 bin adetlik kapasitesi olacağı belirtildi. Tesisin 5 bin 700 kişiyi istihdam etmesi beklenirken, 2017’de önce Nissan’ın Infiniti markasına ait bir modelin, sonraki yıl da henüz belirtilmeyen bir Mercedes modelinin üretimine başlaması planlanıyor.  Daimler ve Nissan, sadece iç pazar değil, ihracat için üretim yapacak.
Honda ve Mazda, 2014 yılında bu ülkede kurdukları yeni tesislerinde üretime başlamaya hazırlanırken, Alman Audi de, geçen yıl Meksika’da tesis kurmak istediğini bildirmişti.

Kanada’yı üretimde solladı

Meksika, Kuzey Amerika’da üretim rakamları açısından Kanada’yı geçerek ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Yeni fabrikalar da devreye girdikçe, bu farkın daha da açılması bekleniyor.
Özellikle Alman üreticiler için Amerika pazarına yakınlığı nedeniyle tercih edilen Meksika, aynı zamanda düşük işçi ücretleri açısından da cazip. Bunun yanında Meksika’nın 40’ın üzerinde ülkeyle “serbest ticaret anlaşması” yapmış olması nedeniyle, buradan pek çok pazara gümrüksüz mal sokulabiliyor, bu sayede döviz dalgalanmalarında denge sağlanabiliyor.
Meksika hükümeti, ayrıca rekabetçiliğini yükseltip, otomotiv sektörüne kaliteli işgücü yetiştirilmesine önem verirken, ülkeye duyulan güveni de artırmış. Otomotiv yatırımlarına özellikle odaklanan Meksika’nın yatırım ajansı ProMexico, sektörün ulusal oyuncusu gibi hareket eder duruma gelmiş. Uzmanlar, “ProMexico tek kapı. Şirketler, yatırım için sadece ‘tek bir kişi’yle konuşmak zorundalar. Bu da fark yaratıyor” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)