E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMakedonya'nın yeni ismi açıklandı---

Makedonya'nın yeni ismi açıklandı

Makedonya'nın yeni ismi açıklandı
12 Haziran 2018 - 20:32 borsagundem.com

Çipras, Makedonya'nın isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" anlamına gelen "Republika Severna Makedonija" olarak değiştirileceğini açıkladı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Makedonya hükümeti ile yapılan müzakereler sonucu Makedonya'nın isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" anlamına gelen "Republika Severna Makedonija" olarak değiştirileceğini açıkladı.

İki ülke arasında uzun yıllardır devam eden isim krizi nedeniyle Yunanistan, Makedonya'nın NATO ve AB üyelik süreçlerinde engeller çıkartıyordu.

İki ülke arasındaki isim krizinin temelinde Yunanistan'ın Makedonya adında bir bölgesinin bulunması yatıyor. Ayrıca Yunanistan, Makedonya'yı başta Büyük İskender olmak üzere Yunan kültürel mirasını sahiplenmekle suçluyordu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras konuyla ilgili yaptığı açıklamada, isim değişikliğiyle birlikte Yunanistan'ın bölgesi olan Makedonya ile ülke olan Makedonya arasındaki farkın belirginleşeceğini belirtti. Çipras, varılan anlaşmaya göre Kuzey Makedonya'nın Yunan kültürel mirasıyla bir bağlantısı olmayacağını söyledi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmayı başkent Üsküp'te duyuran Makedonya Başbakanı Zaev, "Geri dönüş yok" dedi ve muhalefeti isim anlaşmasının arkasında durmaya çağırdı.

Anlaşmanın önümüzdeki haftasonu imzalanabileceğini belirten Zaev, anlaşmayla birlikte Makedonya'nın NATO ve AB üyeliklerinin garanti altına alındığını belirtti.

ANLAŞMA NE İÇERİYOR?

Anlaşmanın ana hatları şunlar:

-Makedonya Cumhuriyeti ismini Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirecek.

-Yeni isim  hem uluslararası kurum ve kuruluşlarda hem de Makedonya’da kullanılacak.

-Makedonya Anayasası’nda Yunanistan’ın “yayılmacı emeller içerdiğini” iddia ettiği bazı maddeleri değiştirilecek.  

-Makedonya’nın resmi dili “Makedonca”, vatandaşlarının kimliği de “Makedon-Kuzey Makedonya vatandaşı” olacak. Anlaşmada “Makedonca”nın  bir Slav dili olduğu belirtiliyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

-Anlaşma önce Makedonya Parlamentosu’nda oylanacak.

-Yunanistan “Kuzey Makedonya”nın AB üyelik müzakerelirinin başlaması ve NATO üyeliği için “çağrı mektupları” göndererek.   

- Anlaşma muhtemelen Eylül ayında Makedonya’da referenduma sunulacak.

-Makedonya, tüm yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra anlaşma Yunan Parlamentosu’nda da oylanacak.

-Yunanistan AB ve Nato’daki vetolarını tamamen kaldıracak.

Atina’da, Makedonya’nın AB üyesi olabilmesi için 10, Nato üyesi olabilmesi için ise en az 2.5 yıl gerekeceği tahmin ediliyor. Bu süre içinde de Makedonya’nın tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Yunan başkentinde ayrıca, “isim anlaşmazlığı”nın çözülmesi sayesinde, Yunan dış politikasının Türk-Yunan ilişkilerine daha fazla odaklanabileceği görüşü hakim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • [email protected]12 Haziran 2018 22:30

    bu büyük hata olur mevcut kalsinki yunani her Zaman kontrol edebil yoksa senin konumun itibariile ba$aka bir varlik gösterebilmen mümkün degil bu mücadele seni diri tutacak güzel bir rekabete seni götürecek ve bu sayede ilerleyeceksin. makedonya...

  • Bika12 Haziran 2018 20:40

    Yıllardır devam eden isim anlaşmazlığı çözüldüğüne göre, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin AB'ye girişindeki Yunanistan engeli kalkıyor.