E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMadende yatırım maliyeti düşecek---

Madende yatırım maliyeti düşecek

Madende yatırım maliyeti düşecek
19 Eylül 2016 - 05:39 borsagundem.com

Enerji yatırımcılarının yurtdışından aldıkları rezerv raporları Enerji Bakanlığı’nın yeni veri bankasıyla Türkiye’den alınacak. Bu raporlar uluslararası geçerliliğe sahip olacak ve yatırımcıyı maliyetten kurtaracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yasalaşan ‘Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Sistemi’ ve ‘Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’ hazırlıklarında son aşamaya gelindi. Raporlama ve veri bankası projesi ile Türkiye’de her türlü veri değerlendirilerek yatırımcıların maliyetlerinin düşürülmesi sağlanırken, yerli mühendise raporlama standardı eğitimi verilerek iş imkanları artırılacak. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, milli maden veri bankası oluşturulacak. Madencilikte veri bankası ve raporlama projesi iki ayaklı çalışacak.

KURUM İÇİN BAĞLAYICILIK

Sistemin ilk ayağı Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Sistemi (UMREK), bir maden sahasında yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisinin uluslararası standartlarda raporlanmasını, doğru, güvenilir ve şeffaf olmasını sağlayacak. UMREK ayrıca, ulusal madenler için ulusal standartlara uygun bir maden raporlama standardı geliştirilecek. Dünyada belli ülkeler bu alanda raporlama yapıyor. Raporlama sonucu yatırımcı için kesin veri sayılıyor. Ortaya konulan raporun da kurum için bağlayıcılığı oluyor. Türkiye’de ise yatırım yapmak isteyen firmalar, Avusturalya, Kanada, Şili, Avrupa Birliği (AB), Rusya, Güney Afrika ve ABD’nin kurumlardan rezerv raporlarını alarak yatırımlarını şekillendiriyor.

ULUSLARARASI GEÇERLİLİK

Türkiye’deki jeoloji ve maden mühendislerinin hazırladığı ve finans kurumlarınca uluslararası geçerliliği olmayan raporlar, UMREK bünyesinde bağımsız bir kurul tarafından hazırlanacak. Böylece, finans kurumları ve bankalar tarafından kabul edilebilecek. Madenlere yapılacak yatırımlar için yurtdışından sertifikalı jeoloji ve maden mühendisleri getiriliyor, özel sektör bu hizmetlere büyük kaynak ayırmak durumunda kalıyor. UMREK ile özel sektörün yurtdışından uluslararası geçerliliği olacak raporlamaları hazırlaması için uzman getirmesine gerek kalmayacak. UMREK’in kurulması ile Türk mühendislerine yeni iş imkanı, yatırımcılara ise doğru bilgi aktarılması hedeflenirken, Türkiye’de maden sektörünün gelişmesi sağlanacak ve maden borsasının altyapısı hazırlanmış olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)