E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıLNG arzı Asya'ya yeniden kayıyor---

LNG arzı Asya'ya yeniden kayıyor

LNG arzı Asya'ya yeniden kayıyor
01 Nisan 2024 - 13:02 borsagundem.com

Asya'ya yapılan LNG sevkiyatları mart ayında geçen yıla göre %12 artışla yaklaşık 24 milyon tona yükseldi ve bu ay şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.

Küresel LNG arzı, fiyatlardaki düşüşün gelişmekte olan ülkelerden alımlara yol açmasının ardından yeniden Asya'ya kayıyor.

Veri istihbarat şirketi Kpler'in gemi takip rakamlarına göre, Asya'ya yapılan sevkiyatlar mart ayında geçen yıla göre %12 artışla yaklaşık 24 milyon tona yükseldi ve bu ay şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Büyümeye Çin, Hindistan ve Tayland gibi ithalatçılar öncülük etti.

Asya'ya daha fazla LNG akmaya devam ederek stokların mevsimsel olarak en yüksek seviyede olduğu Avrupa'ya yapılan teslimatları azaltması planlanıyor.

Bol arz ve ılıman kış havası Asya LNG fiyatlarını son üç yılın en düşük seviyesine yakın tutarak alternatif fosil yakıtlarla rekabet edebilir hale getirdi. Gelişmekte olan ülkelerdeki salınım alıcıları, aylarca süren sınırlı faaliyetin ardından kargo tedarik etmek için acele etti.

Kpler verilerine göre Mart ayında Avrupa'ya yapılan sevkiyatlar bir önceki yıla kıyasla %20 düşerek Eylül ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Avrupa, 2022'de Ukrayna'nın işgalinin ardından Rus boru hattı gazına olan bağımlılığını azaltmak için yakıt alımlarını arttırmak zorunda kalmıştı.

Kpler'e göre Çin'in süper soğutulmuş yakıt ithalatı Mart ayında bir önceki yıla göre %22 arttı. Hindistan sevkiyatları neredeyse %30 arttı. Japonya'ya yapılan sevkiyatlar %8 artarak iki aylık düşüşü tersine çevirdi.

Asya ve Avrupa'daki düşük LNG fiyatları da Çin ve Japonya'nın en büyük ithalatçıları için sevkiyatları yeniden satmayı daha az cazip hale getiriyor, bunun yerine teslimatları kendi iç pazarlarına geri getirmeyi tercih ediyorlar.

AB'den LNG'ye 84.1 milyar euroluk harcama

 

Katar, LNG üretim kapasitesini 142 milyon tona çıkaracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)