E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiKurumlar, THY'de temkinli duruşu koruyor---

Kurumlar, THY'de temkinli duruşu koruyor

Kurumlar, THY'de temkinli duruşu koruyor
05 Kasım 2020 - 13:00 borsagundem.com

THY için Vakıf Yatırım, 14,15 TL hedef fiyatını ve 'TUT' tavsiyesini, Yapı Kredi Yatırım, 11,30 TL hedef fiyat ile 'Endeksin Altında Getiri' tavsiyesini ve Ak Yatırım 11,00 TL hedef fiyat ile 'NÖTR' tavsiyesini korudu

Vakıf Yatırım, THY için 14,15 TL hedef fiyatını ve 'TUT'  tavsiyesini korudu.

Vakıf Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme  yapıldı:

"(=) Türk Hava Yolları (#THYAO): 3Ç20 döneminde beklentimizin (1,56  mlr TL net zarar) ve piyasa tahmininin (1,31 mlr TL net zarar)  altında, 946 mn TL net zarar açıkladı. THY, 3Ç19’da 3,7 mlr TL net kar  açıklamıştı. Operasyonel performansın öngörümüzün üzerinde gerçekleşmesi, buna ek olarak 3Ç20’de kaydedilen 793 mn TL’lik ertelenmiş vergi geliri, net zararın beklentimizin altında kalmasını  beraberinde getirdi. Şirketin kargo gelirlerindeki yükselişin sürmesi  ve kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte yolcu gelirlerinin desteğinde 3Ç20’de satış gelirleri, hem beklentimize hem de piyasa beklentisine paralel seyretse de, yıllık %51 gerileyerek 11 mlr TL seviyesinde  gerçekleşti. FAVÖK ise hem beklentimizi (1,80 mlr TL) hem de Piyasa beklentilerini (2,36 mlr TL) aşarken, yıllık %56 gerileyerek 2,56 mlr TL oldu. FAVÖK marjı ise operasyonel giderlerdeki kontrollü seyirle birlikte yıllık 2,4 puan gerileyerek %23,3 seviyesinde kaldı. Şirketin net borç pozisyonu 2Ç20’deki 87,5 mlr TL seviyesinden %24 artarak 3Ç20’de 108,6 mlr TL’ye yükseldi.

Yorum

Net zarar operasyonel  performans ve vergi geliri desteğiyle beklentilerin altında gerçekleşse de, sonuçlara piyasa tepkisinin nötr olmasını bekliyoruz.

Salgına ilişkin artan endişeler ile birlikte operasyonel tarafta  gözlenen toparlanmanın yılın son çeyreğinde sürmesine ilişkin belirsizliğin devam ettiği görüşündeyiz. 3Ç20 finansalları ardından
THY için 14,15 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı, kısa vadeli  “Endeksin üzerinde Getiri”, uzun vadeli “TUT” önerilerimizi koruyoruz.

Şirket hisseleri yılbaşından bu yana endeksten %34 negatif ayrışırken, son üç ayda da endeksten %17 negatif ayrıştı."

Yapı Kredi Yatırım,THY için 11,30 TL hedef fiyat ile 'Endeksin Altında Getiri' tavsiyesini korudu.

Yapı Kredi Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Türk Hava Yolları 3Ç20 Finansal Sonuçları

Türk Hava Yolları 3Ç20 Sonuçları: THY, 3Ç20 IFRS finansallarında, 132 milyon USD net zarar açıkladı. Geçen yılın 3.çeyreğinde şirket 655 milyon USD net kar açıklamıştır. Şirketin hem net karı hem de VAFÖK’ü piyasa ve bizim beklentilerimizin üzerinde geldi. Maliyet düşürücü önlemler, yüksek kargo gelirleri büyümesi ve düşük yakıt faturası sayesinde şirketin VAFÖK’ü hem konsolide hem de  yolcu gelirlerinden daha az daraldı. Ancak, yine de, bu tür olumlu sonuçların hiçbiri, şirketin gelirlerindeki % 62'lik düşüşü veya öz sermayesinin %11'ini aşındıracak şekilde 786 milyon USD'lik kümülatif  net zararla öne çıkan sonuçlardaki nihai zayıflığı gölgede bırakamadı.

3Ç20 finansallarını genel olarak olumsuz karşılıyoruz, ancak yine de, net zarar beklentilerden iyi geldiği için, sonuçlara piyasa  tepkisinin, kısa soluklu da olsa olumlu olabileceğini düşünüyoruz.

Kovid-19 salgını sonrası, THY kapasitesini (AKK) 3Ç20'de % 70 ve ilk dokuz ayda da % 60 oranında azalttı. Şirket, dış hat uçuşlarında  değerlendiremediği uçaklarını iç hat uçuşlarında veya kargo  operasyonlarında daha fazla kullandı ancak ortalama günlük uçak kullanımının yıllık %46’lık gerilemeyle 6,5 saate düşmesine mani olamadı. Birim yolcu gelirlerinin de bir önceki yıla göre % 7  gerilemesiyle, şirketin ana faaliyet konusu olan yolcu taşımacılığı gelirleri 3Ç20'de % 77 geriledi. Ancak, artan kargo gelirleri sayesinde konsolide gelirlerdeki düşüş yıllık % 62 ile yolcu gelirlerinden daha az geriledi.   

Azalan uçuş sayıları nedeniyle hava kargo kapasitesinin küresel ölçekte düşmesi, birim kargo fiyatlarını neredeyse iki katına çıkardı ve taşınan kargo hacimlerindeki % 9’luk daralmaya rağmen, kargo  gelirleri bir önceki yıla göre% 60 artarak 3Ç20'de toplam gelirlerin % 44'ünü oluşturdu (3Ç19: %10).

THY'nin filosu 2019 sonunda 350 uçaktan 3Ç20 sonunda 360 uçağa yükseldi. Toplam çalışan sayısı bir önceki yıla göre paralel 38.1K  seviyesinde sabit kaldı. Dolayısıyla, hemen hemen aynı kaynaklara  sahipken kapasitenin %70’e yakın gerilemesi, birim maliyetlerdeki % 54’lük artışın (CASK) ana nedeni oldu. Öte yandan, birim yakıt maliyeti % 27 daha düşük olmasaydı veya şirket, sendikayla anlaşarak  personel maliyetini % 60 azaltmamış olsaydı, CASK'daki artış çok daha yüksek olabilirdi. 3Ç20 sonuçlarının, sonraki çeyrekler açısından en önem arz eden yanlarından birinin, personel giderlerinde sağlanan bu sert düşüş olduğunu düşünüyoruz.

THY 3Ç2O'de USD'nin EUR ve JPY karşısında çeyreklik değer kaybından dolayı 265 milyon USD kur değerleme zararı kaydetti.

Şirketin toplam açık döviz pozisyonu 10,3 milyar ABD Doları olup, bunun 9,8 milyar ABD Doları Euro cinsindendir.

THY'nin manşet net borcunu Eylül’20 sonu 13,9 milyar ABD dolar  hesaplıyoruz (Eyl’19: 10,8 milyar USD  Haz’20: 12,8 milyar USD).

THY'nin 3Ç20 sonuçları, şirketin kargo yetkinliğini ve maliyet düşürme kabiliyetini göstermesi açısından olumludur ancak dış hat uçuşlarında kapasite ve doluluk oranları mevcut düşük düzeylerindeyken hisseye karşı temkinli duruşumuzu değiştirmekten uzaktır. Hisse için 11,3 TL hedef hisse fiyatıyla ‘Endeks Altı Getiri’ notumuzu koruyoruz."

Ak Yatırım, THY için 11,00 TL hedef fiyat ile 'NÖTR' tavsiyesini  korudu.

Ak Yatırım, konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Türk Hava Yolları (THY) 3Ç20’de 946 milyon TL net zarar açıkladı.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde elde edilen 3,7 milyar TL net kara göre  düşüşte Kovid-19’a bağlı olarak zayıflayan operasyonel performans ve  kur farkı giderleri etki oldu. Diğer taraftan, Şirket’in net zararı,  beklenenden daha düşük gerçekleşti (AK tahmini: -1,556 milyon TL, RT Konsensus: -1,268 milyon TL). Bu sapmadaki en önemli sebep 797 milyon TL ertelenmiş vergi geliri ve hafif daha iyi gerçekleşen operasyonel performans oldu. Faaliyet karlılığında jet yakıtı giderleri tahminimizin altında kalmasıyla, THY’nin 2,563 milyon TL FAVÖK rakamı  bizim 2,305 milyon TL beklentimizi ve 2,448 milyon TL konsensüs tahmininin üzerinde oluştu. Ancak, 3Ç20’de nakit rezervlerin çeyreklik bazda 488 milyon USD azaldığını görüyoruz (banka borçlarının artmasına  ve margin call geri dönüşlerine rağmen). Bu nakit çıkışları ve  faaliyetlerden negatif nakit akışı sonucu THY’nin net borcu bir önceki  çeyrek 12,8 milyar USD iken Eylül sonu itibariyle 14 milyar USD’ye yükselmiş oldu.

Sonuç olarak, THY’nin beklendiği kadar yüksek olmayan net zarar sonucu ilk olarak olumlu tepki yaratabileceğini, ancak, bunun operasyonlardan çok ertelenmiş vergi gelirinden kaynaklanması ve nakit pozisyonundaki bozulma nedeniyle alımların sınırlı kalacağını öngörüyoruz. Genel olarak havacılık sektöründeki belirsizliklerin yanında THY’nin yüksek borçluluğu ve cazip olmayan göreceli  değerlemesi nedeniyle Şirket için temkinli görüşümüzü 11.00 TL/hisse  hedef fiyat ve ‘Nötr’ tavsiyesi ile koruyoruz."

Serbest nakit akışı Cola üzerinde olumlu etki yaratabilir

 

Sabancı'da kâr arttı, 'AL' tavsiyesi korundu

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin05 Kasım 2020 14:22

    THY gözbebeğimizdir. Bütün varlığıyla,elemanlarıyla,tesisleriyle. Pandemi nedeniyle düştüğü müşteri azlığından oluşan maddi kayıplar,gün gelir düzelir. Etkilenmeyen hava yolu yok. Yeter ki liyakatli yöneticileri iş başında olsun, adilane yönetim olsun