E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar, haftaya aşağı yönlü başladı---

Kurlar, haftaya aşağı yönlü başladı

Kurlar, haftaya aşağı yönlü başladı
16 Ağustos 2021 - 09:05 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 8,5220 liradan, euro 10,0060 liradan haftaya başladı. Bütçe rakamları ve ihaleler izlenecek

Serbest piyasada 8,5200 liradan alınan dolar, 8,5220 liradan satılıyor. 10,0040 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,0060 lira olarak belirlendi.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8,5400 lira, euronun satış fiyatı ise 10,0600 lira olmuştu.

Dolar/TL paritesi ise geçen hafta yüzde 1,2 değer kaybederek 8,5243'ten kapanmasının ardından yeni haftaya yatay başladı.

Haftanın ilk günü yurt içinde bütçe rakamları ve ihaleler takip edilecek. Yurt dışında New York Fed İmalat Endeksi dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notu "BB-" olarak teyit edildi. Kredi notunun görünümü ise "durağan" olarak devam edecek.

Japon ekonomisi, ikinci çeyrekte ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde büyüme gösterdi. İlk çeyrekte yüzde 0,9 daralan Japon ekonomisi Kabine Ofisi tarafından açıklanan verilere göre ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyümeyi başardı.  Ekonomistler ise yüzde 0,2 büyüme bekliyordu.

Çin'in sanayi üretiminde büyüme Temmuz'da piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı. Temmuz ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 arttı. Ekonomistler, Haziran ayında yüzde 8,3 olan sanayi üretimi artışının Temmuz ayında yüzde 7,8’e yavaşlamasını bekliyorlardı.

Çin'de yeni konut fiyatlarında artış Temmuz ayında yavaşladı. Yeni konut alımı için finansman kurallarının sıkılaştırılması, konut fiyatlarında spekülasyonun önüne geçecek adımlar atılması fiyatlarda büyümeyi yavaşlattı.

ABD ekonomisinin, pandemiye verilen farklı yanıtların etkisi ile en azından birkaç çeyrek dönem daha Çin'in üzerinde büyümeye devam edeceği öngörülüyor. ABD ekonomisi bu yıl ikinci çeyrekte yüzde 12,2 büyürken, Çin ekonomisinde büyüme yüzde 7,9'da kaldı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Yeni Delhi'deki Bağımsızlık Günü kutlamalarında yaptığı açıklamada, 100 trilyon rupi (1,35 trilyon dolar) büyüklüğünde ulusal altyapı yatırım planını yakında duyuracaklarını bildirdi.

Fed'in en güvercin üyelerinden biri olan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, varlık alımlarının azaltılması için birkaç ay daha güçlü tarım dışı istihdam verisi görmek gerekeceğini belirtti.

Fed eski başkan yardımcılarından Alan Blinder, korona virüsünü Delta varyantının ABD ekonomisine ciddi bir etkisinin olmadığına işaret ederek Fed'in varlık alımlarını azaltma planının Delta varyantından etkilenmeyeceğini savundu.

YURT İÇİ GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ASO 2. OSB 26 Yeni Fabrika ve Altyapıların Açılış Törenine katılacak (13.30).

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, ücretli çalışan istatistikleri ve 2.çeyrek döneme ilişkin işgücü verilerini açıklayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Temmuz ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe dengesi rakamlarını duyuracak (11.00). Merkezi yönetim bütçesi Haziran ayında 25,0 milyar TL açık vermişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki tahvil için yeniden piyasaya çıkacak.

Hazine, 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ve 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvili yeniden satışa sunacak. Söz konusu tahvillerde bir önceki satışta ortalama faizler sırasıyla %18,90 ve %5,05 olarak gerçekleşmişti.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de takip edilecek veriler New York Fed tarafından açıklanacak İmalat Endeksi (15.30) ve Hazine tarafından açıklanacak sermaye hareketleri (23.00) olacak. New York Fed İmalat Endeksinin 43,0 puandan 35,0 puana ineceği tahmin ediliyor.

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin ardından bugün Birleşmiş Milletler(BM) Güvenlik Konseyi, konu ile ilgili gelişmeleri görüşmek üzere toplanacak (17.00).

Satışları p artan 22 BIST 100 şirketi

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

Altında sıkışık seyir sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci16 Ağustos 2021 09:43

    dün memurlar maaşlarını aldı, bugün ödemelerini yapıp artan ile dolar alırlar yükselir.

  • pala16 Ağustos 2021 10:44

    tüm memurlar çift maaş alıp, lojman+makam arabası imkanına sahip değil. o yüzden maaşları yetmiyor artık harcamalarına