E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar güne yükselişle başladı---

Kurlar güne yükselişle başladı

Kurlar güne yükselişle başladı
09 Kasım 2021 - 09:07 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 9,7020 liradan, euro 11,2700 liradan güne başladı. ABD'de ÜFE verileri izlenecek

Serbest piyasada 9,7000 liradan alınan dolar, 9,7020 liradan satılıyor. 11,2680 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 11,2700 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,2'lik düşüşle 9,6804'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 9,7020 seviyelerinde bulunuyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 9,7300 lira, euronun satış fiyatı ise 11,2510 lira olmuştu.

Yurt içinde Hazine ihaleleri izlenirken ABD'den gelecek üretici enflasyonu takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması da piyasalar tarafından beklenen gündem maddesi olacak.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB), döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı. TCMB ayrıca Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı %15’ten %10’a düşürüldü. Alınan bu kararlarla, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar TL, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması öngörülüyor.

Koç Holding, Yapı Kredi sermayesinin %18'e denk gelen paylarının alımına ilişkin kararını Unicredit'e iletti.

Fed dün yayınladığı finansal istikrar raporunda, daha yüksek enflasyon ve daha sıkı para politikasının COVID-19 salgınını geride bırakarak piyasa katılımcılarının en önemli endişesi halinde geldi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyonun önceden tahmin edilenden daha yüksek kalacağı yönünde bir miktar tedirginlik yaşasa da Fed'in 2023'e kadar faizleri artırma ihtiyacı olmayacağına inanmaya devam ettiğini söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyondaki cari yükselişin büyük ölçüde "geçici" olduğunu ve arz taraflı baskılar çözüldüğünde enflasyonun azalacağı görüşünü tekrarladı. Ancak Evans, bu senaryoya önceden olduğundan da az inandığı, güvendiğinin de işaretlerini verdi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, bir ekonomik teşvik paketini 19 Kasım'a kadar hazırlamak istediklerini ve harcamaları fonlamak için bir ek bütçeyi bu ay sonuna kadar tamamlamayı beklediklerini söyledi.

Çin Devlet Konseyi'ne bağlı düşünce kuruluşu, gayrimenkul geliştirme şirketleri ve bankalar ile görüştü.

Bitcoin fiyatı 67 bin dolar olan zirvesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68 bin 510 dolara yükseldi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde beklenen bir veri bulunmuyor. Hazine'nin gerçekleştireceği ihaleler piyasalar tarafından takip edilecek gündem maddesi olacak. Hazine, 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ile 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvili yeniden piyasaya sunacak. Sabit kuponluda bir önceki faiz yüzde 18,94, TLREF'e endekslide yüzde 5,19 olmuştu.

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü bütçeleri görüşülecek.

Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin 2021 yılı ilk 9 aylık döneme ilişkin konsolide finansal sonuçlarını gönderme işlemleri tamamlanacak.

YURT DIŞI GÜNDEM

Almanya ve Fransa'dan gelecek ticaret rakamları, Avrupa'nın ilk önemli verileri olacak (10.00, 10.45). Almanya ZEW Endeksi ise günün ön öne çıkan verisi olarak takvimde yer alıyor. ZEW Beklenti Endeksi son olarak 22,3, Cari Koşullar Endeksi ise 21,6 puan olmuştu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot açıklama yapacak (14.50).

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, UBS Avrupa Konferansı Merkez Bankacılığı Paneli'nde konuşma yapacak (15.00).

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve banka denetçisi Andrea Enria, ECB Bankacılık Denetimi Forumu'nda konuşacak (16.00).

Avrupa Birliği(AB) Ekonomik ve Mali İşler Konseyi toplantısı gerçekleştirilecek.

Günün en önemli verisi ise ABD'den gelecek. ABD'de Ekim ayına ilişkin üretici fiyatları açıklanacak. Üretici enflasyonu bir önceki ayda aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 8,6 artış göstermişti (16.30).

ABD'de diğer veri ise NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi olacak (14.00). 10 Yıllık tahvil ihalesi de takip edilecek gündem maddesi olarak yer alıyor. Bir önceki ihalede faiz yüzde 1,584 olmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)