E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar güne nasıl başladı---

Kurlar güne nasıl başladı

Kurlar güne nasıl başladı
07 Ocak 2022 - 09:39 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 13,8070 liradan, euro 15,6090 liradan güne başladı. ABD işgücü verileri, Euro Bölgesi enflasyon izlenecek

Serbest piyasada 13,8050 liradan alınan dolar 13,8070 liradan satılıyor. 15,6070 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 15,6090 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün günü yüzde 1,29 artışla 13,8380’den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,80 seviyesinde işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,7290 lira, euronun satış fiyatı ise 15,5350 lira olmuştu.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı haftanın son günü piyasalar yurt dışından gelecek önemli verilere kilitlenecekler. ABD'den gelecek işgücü verilerinin yanı sıra, Almanya sanayi üretimi, Euro Bölgesi güven endeksleri, perakende satışları ve enflasyon rakamları yakından takip edilecek.

Öne Çıkan Başlıklar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un Omicron mutasyonunun Delta mutasyonundan daha az şiddetli hastalık ürettiğini ancak "hafif" olarak sınıflandırılmaması gerektiğini açıkladı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, iş gücü piyasasının "çok güçlü" olduğu ve yüksek enflasyonun yoksulların üzerindeki "ağır bir vergi" haline geldiği ortamda, Fed'in faiz artırımına yönelmesi gerektiğini söyledi. Ancak Daly, Fed'in faiz artırımında "agresif" hareket etmemesi gerektiğini de vurguladı.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in şu anda enflasyona karşı "daha agresif" adım atma için "çok iyi" bir pozisyonda olduğunu belirterek, ilk faiz artırımının Mart ayında yapabileceğini söyledi.

Morgan Stanley, OPEC+'nın üretimini planlandığı gibi Şubat ayında da 400 bin varil/gün artırmaya devam edecek olmasına, Omicron varyantının talebi azaltacağı endişelerine rağmen petrol fiyatlarında yükseliş beklentisini değiştirmedi.

Çin Merkez Bankası, 110 milyar yuan ters repo dönüşünün olduğu bugün piyasaya yeni 7 gün vadeli ters repo operasyonu ile sadece 10 milyar yuan vererek likiditeyi azalttı.

İki Latin Amerika ülkesi olan Peru ve Arjantin, faiz oranlarını artırdı. Peru'dan 50 baz puan, Arjantin'den 200 baz puan faiz artırımı geldi.

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) yatırım araçları reel getiri oranları, Sanayi Bakanlığı ihracat ve ithalat beklenti endekslerini açıklayacak (10.00).

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Biyoekonomi Odaklı Kalkınma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi kapsamında hayata geçirilen, Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisinin açılış törenine katılacak (10.30).

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin "Yıllık Değerlendirme Toplantısı'na katılacak (14.00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Ekim-Aralık 2021 dönemi "Banka Kredileri Eğilim Anketi" sonuçlarını açıklayacak (14.30).

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Yurt Dışı Gündem

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek önemli verilerle güne başlayacak. Almanya sanayi üretimi, dış ticaret ve cari işlemler dengesi rakamları aynı saatte ekranlara düşecek. Sanayi üretimi Ekim ayında yüzde 2,8 artış göstermişti (10.00).

Almanya'nın ardından Fransa'dan da aynı veriler takip edilecek. Sanayi üretimi, dış ticaret ve cari denge verilerinin yanı sıra tüketici harcamaları da gelecek (10.45). Analistler sanayi üretimde yüzde 0,5 artış bekliyorlar.

İngiltere İnşaat Sektörü PMI, İtalya işsizlik oranı, tüketici fiyatları Avrupa'da diğer izlenecek veriler arasında yer alıyorlar.

Avrupa'dan gelecek son önemli veriler ise Euro Bölgesi için güven endeksleri, perakende satışlar ve tüketici fiyatları olacak. Euro Bölgesi için Ekonomik Görünüm ve Tüketici Güven Endeksi öncelikli olmak üzere sektörer endeksler ekranlara düşecek. Aralık ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları ile perakende satış rakamları da piyasalar tarafından yakından takip edilecek (13.00). Tüketici fiyatlarının yıllık yüzde 4,9'dan yüzde 4,7'ye, çekirdek tüketici fiyatlarının yüzde 2,6'dan yüzde 2,5'e ineceği tahmin ediliyor. Perakende satış tahmini ise yüzde 0,5 düşüş olacağı yönünde.

Günün en önemli verisi ise ABD'den gelecek; Ülkede Aralık ayına ilişkin işgücü verileri açıklanacak. ABD'de Kasım ayında tarım dışı istihdam 210 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 4,2 seviyesine gelmişti (16.30). Analistler yılın son ayında 422 bin istihdam yaratıldığını, işsizlik oranının yüzde 4,1'e gerilediğini düşünüyorlar.

ABD'nin diğer verileri ise IBD/TIPP Ekonomik İyimserlik Endeksi (18.00) ve Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00) olacak.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly (18.00), Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (20.15) ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin (20.30) günün konuşma yapacak merkez bankası yetkilileri olacaklar.

Altın fiyatlarında 'Fed' düşüşü

 

Mobiltel İletişim ve RTA Laboratuvarları sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 07/01/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aydın07 Ocak 2022 12:14

    Ortamı ZAMLARLA boğan...hükümet.. Özel sektör ...dikkat edin bu işlerin aktında kalmayın...elinizdekinde olmayın

  • Zeynel07 Ocak 2022 10:56

    Ortacağ gerisindeki dogmalarla bugün için en ufak geçerliliği olmayan ilimden bilimden uzak akla zarar ideolojik çıkara dayalı çöp olmuş safsatalarla yönetilmenin sonu sefalettir yok oluştur her anlamda

  • Erdi07 Ocak 2022 09:50

    Ülkeyi akli dengesi yerinde olmayanlar yüzünden çıkmaza soktular. Yandaş dolarcılar para kazanacak diye ülke sefalete gidiyor.