E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcıların kafası karışık---

Küresel yatırımcıların kafası karışık

Küresel yatırımcıların kafası karışık
28 Nisan 2023 - 14:24 borsagundem.com

Ekonomi ve enflasyon konusunda sürekli olarak birbiriyle çelişen veri akışı yatırımcılar için belirsiz bir ortam ortaya çıkardı. Uzmanlar bu belirsizliğin piyasalarda karamsarlık yarattığını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar son dönemde sürekli olarak yüksek enflasyonun ve ekonomiye ilişkin karamsar öngörülerin neden olduğu riskleri değerlendiriyor. Stratejistlerse söz konusu risklerin yatırımcılarda kafa karışıklığı yarattığı ve piyasalara ilişkin karamsarlığı artırdığı uyarısında bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel yatırımcılar enflasyonun yavaşlayıp yavaşlamadığı ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) mayıs ayı başında yeni bir faiz artışı ilan edip etmeyeceği gibi konularda fikir yürütmek için ABD ekonomik verilerine kilitlendi.

International Capital Markets Association’ın Kıdemli Analisti Bob Parker CNBC’deki açıklamasında yatırımcılardaki kafa karışıklığının finansal piyasalarda gelişmekte olan büyük bir tema haline gelmeye başladığını söyledi.

Parker, “Yatırımcı konumlandırmalarına ve yatırımcı düşüncesi anketlerine bakarsanız, şu anda büyük miktarda kafa karışıklığı var. Enflasyon hızla düşüyor mu, düşmüyor mu? ABD ekonomisi ve hatta Avrupa ekonomisi ne ölçüde yavaşlıyor? Resesyon riskleri nelerdir? Bu konulardaki belirsizlikler göz önüne alındığında yatırımcıların şu anda riskleri azalttığını ve açıkçası bugüne kadar elde ettikleri iyi kârları koruduklarını düşünüyorum” dedi.

Parker, birçok yatırımcının hem ABD'de hem de Avrupa'da yıl başından bu yana sağlanan "iyi getirilerden" kâr elde ettiğini söyledi ve "açıkçası, ilk çeyrek bilançoları fazlasıyla negatif olacak" diye de ekledi.

Borsa uzmanı bundan sonraki süreçte mayıs ve haziran aylarında yılın başından bu yana geride kalan hisse senetlerinin rotasyonunun hakim olacağını öngörüyor. Parker, “Değer hisseleri ve savunma sektörleri, döngüsel ve büyüme sektörlerindeki kâr satışını alabilir” öngörüsünde bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre değer hisseleri gerçek değerinin altında işlem gördüğü düşünülen şirketlerin hisselerini işaret eder. Savunma sektörü ise piyasa terminolojisinde borsaların durumundan bağımsız olarak sabit bilanço sağlayabilen sektörler anlamını taşır.

Döngüsel hisseleri genellikle savunma hisselerinin tersi yönünde hareket eder ve ekonomik döngüleri takip eder. Büyüme hisseleri ise piyasa genelinden daha iyi performans göstermesi beklenen firmaların hisse senetlerini belirti.

Petrol kötümserliği abartıyor

Yaklaşan bir resesyona ilgili korkular artıyor gibi görünürken, birçok ekonomist ABD’de 2023'te bir daralma dönemi öngörüyor. Bu ayın başlarında, Uluslararası Para Fonu (IMF), orta vadede 30 yıldan uzun süredir en zayıf küresel büyüme beklentilerini yayınladı.

IMF küresel büyümenin %3 civarında olmasının muhtemel olduğunu açıkladı. Diğer bir deyişe küresel ekonomi orta vadede korona virüs pandemisinin başlamasından önce geçerli olan büyüme oranlarına dönebilmesi hâlâ çok uzak görünüyor.

IMF'ten Gita Gopinath, ABD ekonomisi bir resesyondan kaçınabilse bile, "sert iniş" olarak adlandırılan risklerinin devam ettiği konusunda uyardı.

Petrol fiyatlarındaki düşüş eğiliminin kasvetli bir ekonomik barometre olarak yorumlanıp yorumlanamayacağı sorulduğunda, Bitcoin Suisse Direktörü Giles Keating “Bence şu anda dünya ekonomisinin nereye gittiği konusunda genel bir kötümserlik var" cevabını verdi.

Keating "İşlerin o kadar da kötü olduğunu sanmıyorum. Şu anda bir bankayla ilgili bir sorun hakkında çok fazla endişe var ve bu sorun bankacılık sektörünün geneline ilişkin bir sorunla aynı değil. Bu yüzden petrolün buradaki kötümserliği abarttığını düşünüyorum" dedi.

Borsa uzmanının yorumları First Republic hisse senetlerindeki sert düşüşleri ifade ediyordu. San Francisco merkezli yerel ABD bankası iflas eden Silicon Valley Bank’le benzer bir profile sahip olduğu gerekçesiyle riskli bir banka olarak görülüyor.

Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi

 

Resesyon korkuları yerini stagflasyona bırakıyor

 

Intel, tarihinin en yüksek 3 aylık zararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)