E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel piyasalarda doların ateşi yükseldi---

Küresel piyasalarda doların ateşi yükseldi

Küresel piyasalarda doların ateşi yükseldi
06 Eylül 2023 - 14:08 borsagundem.com

Dolar rakibi 6 para birimi karşısında altı ayın zirvesine geldi. Dünyanın dört bir yanından art arda gelen zayıf ekonomik göstergeler ve Suudi Arabistan’ın petrol kararı doların yükselişini kamçıladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda dolar salı günü son altı ayın en yüksek seviyesine yükseldi. ABD devlet tahvillerinin satış baskı altına girmesiyle ve ABD Merkez Bankası (FED) para politikasının geleceğine dair endişelerin artmasıyla küresel yatırımcılar dolara sığınmayı tercih etti.

Dolar rakibi 6 para birimi karşısında %0,6 değer kazanarak mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı gün 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,1 yükselerek %4,27 seviyesine ulaştı. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,09 yükselişle %4,96’ya geldi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tahvil piyasalarında getirilerin tahvillerle ters orantılı olarak hareket ettiği biliniyor.

Yatırımcılar ABD ekonomisindeki dayanıklılık işaretlerinin ardından FED’in faiz oranlarını daha uzun süre daha yüksek seviyelerde tutabileceği riskini satın aldı.

Financial Times’ın haberine göre üst düzey FED yetkililerinden Christopher Waller ABD Merkez Bankası’nın bu ayın sonlarında gerçekleştireceği para politikası toplantısında faizleri sabit tutmaya hazırlandığını söyledi. Waller son ekonomik verilerin ‘yumuşak iniş’ olarak adlandırılan enflasyonun kontrol altına alınması için kısa süreli ve sınırlı resesyon senaryosunu doğruladığını da sözlerine ekledi. FED yetkisinin açıklaması gelecekteki bir faiz artışı olasılığını düşürür nitelikte.

Yatırımcılarsa ABD devlet tahvillerindeki hareketin kısmen ABD İşçi Bayramı sonrasında şirket tahvili ihraçlarındaki yükselişe bağladı. Uzmanlara göre, şirketler Hazine piyasasındaki sözleşmeler üzerinden piyasalardaki risklerden korunmayı hedefliyor ve bu hamlelerin teknik etkileri piyasalara yansıyabilir.

Citigroup’un ABD Faiz Stratejileri Başkanı William O’Donnell, cuma günü açıklanan güçlü ISM hizmetleri verilerinin baskısının ve beklentileri aşan tarım dışı istihdam bordrolarının doğrudan bir sonucu olarak salı günkü satış dalgasının geldiğini belirtiyor.

Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ABD ekonomisinin ağustos ayında 187.000 yeni istihdam eklediğini gösterdi. ABD tarım dışı istihdamı üç aydır üst üste 200.000 sınırının altında geliyor. Piyasa katılımcıları ise FED politikasının gelecekteki rotası hakkında ipuçları yakalamak için işgücü piyasası rakamlarını inceliyor.

Ancak O’Donnell, Hollywood’daki grevler de dahil olmak üzere birçok faktörün birlikte değerlendirilmesi halinde rakamın çok daha yüksek olabileceği konusunda uyarıyor.

Citigroup yetkilisi, “Her şeyin ötesinde bu dört günlük haftada yatırım sınıfı kurumsal tahvil ihraçlarında tahmini 40 milyar ile 60 milyar dolar arası bir rakam göreceğiz. Avrupa’da da şirket tahvil ihracı takvimi tamamen dolu” ifadelerine yer verdi.

Bu pazartesi günü kutlanan ABD İşçi Bayramı’nın olduğu haftada yatırım sınıfı tahvil ihraçlarının mevsimsel olarak güçlü kaldığı biliniyor.

Doların zirve yaptığı gündeki piyasa hareketleri Çin’in ağustos ayındaki hizmet sektörü faaliyetlerinin ülkedeki Kovid kısıtlamalarının kaldırılmasından bu yana en yavaş orana gerilediğini gösteren zayıf ekonomik verileri de takip etti.

Caixin Hizmet Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi geçen ay son sekiz ayın en düşük seviyesi olan 51,8’e kadar geriledi. Bu rakam temmuz ayındaki 54,1 ve ekonomistlerin beklentisi olan 53,6 seviyesinden daha düşüktü. Endeksteki 50 seviyesi nötr durumu, 50’den daha düşük olan seviyeler ise ekonomideki daralmayı işaret ediyor.

Euro Bölgesi’ndeki ekonomik veriler de beklentileri karşılayamadı. HCOB Nihai Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi temmuz ayındaki 48,6 seviyesinden ağustos ayında 46,7’ye geriledi. Endeks Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesinde. Göstergeler ekonomistlerin beklentisi olan 47 seviyesinin de altında kaldı.

Tüm bu olumsuz gelişmelere ek olarak Suudi Arabistan’ın aralık ayı sonuna kadar petrol arzını günlük 1 milyon varil olacak şekilde gönüllü olarak azaltacağını açıklaması da piyasalara yeni bir darbe vurdu.

Brent ham petrolün varil fiyatı %1,2 yükselerek son sekiz ayın en yüksek seviyesi olan varil başına 90,04 dolara kadar geldi. ABD petrol göstergesi olan Batı Teksas petrolü ise %1,4 yükselerek varil başına 86,71 dolara ulaştı.

Putin ve Selman petrol piyasalarını görüştü

 

Çin'de gayrimenkul hisselerinde sert yükseliş

 

Borsalar bu yıl yeni zirve yapacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)