E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar yükselişte---

Küresel piyasalar yükselişte

Küresel piyasalar yükselişte
04 Mart 2019 - 08:11 borsagundem.com

Asya borsaları ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerindeki iyimserlikten destek bularak haftanın ilk işlem gününde yükseliş kaydetti

Asya borsaları ABD ile Çin'in ticaret savaşını sona erdirecek bir anlaşmaya yaklaştığına yönelik işaretlerle haftaya yükselişle başlarken, dolar Fed'in para politikasını sıkılaştırmayacağı beklentisiyle değer yitirdi. ABD, The Wall Street Journal gazetesinde dün yer alan habere göre Çin'den ithal
ürünlere getirdiği ek gümrük vergilerinin tamamını veya büyük bölümünü kaldırmayı değerlendiriyor. Gazete ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Xi Jinping'in nihai ticaret anlaşmasına bu ay gerçekleşebilecek bir görüşmede imza atabileceklerini bildirdi.

Trump geçen hafta da Çin'den ithal ürünlerden alınacak gümrük vergisinin yüzde 25'e yükseltilmesi kararını ertelemiş, ticaret müzakerelerinin ilerleme kaydettiğini ifade ederek Çin'den ABD tarım ürünlerinden aldığı gümrük vergilerini kaldırmasını istemişti. Art arda yaşanan bu gelişmeler S&P 500 vadeli kontratlarının bu sabah yüzde 0.5 artıda seyretmesini sağladı.

Asya'da en çok yükselen Çin hisse senetleri piyasası oldu. CSI 300 endeksi yüzde 3 yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Çin öncülüğünde buygün yüzde 0.4 yükselirken, yıl başından bu yana kazanımları yüzde 10'a yaklaştı. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1'in üzerinde prim yaptı.

DÖVİZ

Dolar endeksi Fed'in faiz artırımlarında sabırlı olacağı beklentileriyle Cuma günü gördüğü bir haftanın zirve seviyesine kıyasla geriledi.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü 96.551'e kadar yükseldikten sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 96.45'e geriledi.

Son günlerde açıklanan ve imalat sektörünün Çin ekonomisindeki yavaşlamaya en yoğun maruz kalanlar öncülüğünde dünya çapında ivme kaybettiğini gösteren veriler merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmayacağı beklentisini iyice pekiştirdi.

ABD'de yayımlanan ISM imalat sektörü verisi Kasım 2016'dan bu yana en düşük değeri alırken, Michigan tüketici güven endeksi beklentilerden zayıf bir değer aldı. Ayrıca ABD'de kişisel gelirlerin Ocak ayında üç yıldan uzun bir süreden beri ilk defa gerilemesi ve tüketim harcamalarının Aralık'ta yüzde 0.5 azalması ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarında sabırlı olacağı beklentisini destekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)