E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar seçim sonrası sakinleşmeye başlıyor---

Küresel piyasalar seçim sonrası sakinleşmeye başlıyor

Küresel piyasalar seçim sonrası sakinleşmeye başlıyor
15 Kasım 2016 - 08:13 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda, Trump'ın seçilmesi sonrası görülen sert dalgalanmalar durulma işaretleri gösteriyor

Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin finans piyasalarındaki etkileri, ABD gösterge Hazine tahvilleri ve gelişen piyasa hisse sentleri son bir haftada ilk kez değer kazanırken, doların gerilemesi ile birlikte ılımlı hale gelme işaretleri göstermeye başladı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi son bir yılın en yüksek seviyesinden düşerken, Avustralya tahvilleri üç günlük kaybın ardından dalgalı seyretti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Amerikalıların bir hafta önce sürpriz bir şekilde Trump'ı başkanlığa seçmelerinden bu yana ilk kez düştü ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi dört ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Altın bir yılı aşkın sürenin en sert düşüşünü durdurdu ve çinko, sanayi metallerindeki yükselişlere öncülük etti. Ham petrol, OPEC üyelerinin üretim kotalarında anlaşma yolları araması ile birlikte sekiz haftanın en düşüğünden yükseldi.

Trump 8 Kasım'daki seçimler öncesi yürüttüğü kampanya sırasında, vergileri düşürmeyi, altyapıya 500 milyar dolar harcamayı ve ithalatı kısıtlamayı vaat etti. Trump'ın seçim zaferi, vaat edilen teşviğin enflasyonu artıracağı ve dünyanın en büyük ekonomisinde daha hızlı bir para politikası sıkılaştırmasına yol açacağı spekülasyonu ile, geçen hafta küresel tahvillerde rekor satışa neden oldu. Ancak Trump'ın planlarının Kongre'nin tam desteğini alacağı konusunda kuşkular ver ve teknik göstergeler, finans piyasalarında seçim sonrası görülen hareketlerin çoğunun abartılı olduğunu işaret ediyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Riskler arttı ve piyasaların ABD'den nihayetinde hangi politikaların gelebileceği konusunda ikinci tahminlerini yapmaya başlamaları ile birlikte volatilitenin artmasını bekliyoruz," dedi ve "Piyasaların karşı karşıya bulunduğu zorluklardan biri, tüm bu hareketlerin etkilerinin ne olacağının belli olmaması. Birçoğunda, durumun nasıl gelişeceğini bekleyip görmemiz gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, gevşek maliye politikasının faizlerde artış getirebileceğini, ancak merkez bankasının yeni seçilen Donald Trump'ın potansiyel yönetimine tepki vermesi için henüz çok erken olduğunu söyledi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilleri değer kazandı ve bunun sonucu bu kağıdın faizi dört baz puan düşerek Tokyo saati ile 13:29'da yüzde 2.22'ye indi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)