E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel altın endüstrisinde deprem etkisi---

Küresel altın endüstrisinde deprem etkisi

Küresel altın endüstrisinde deprem etkisi
28 Ağustos 2019 - 21:45 borsagundem.com

Kaçak ve illegal yollarla elde edilen külçe altınların büyük rafineri şirketlerinin logosu ile küresel pazara sürüldüğünün ortaya çıkması küresel altın endüstrisinde deprem etkisi yarattı.

Özellikle uyuşturucu satıcıları ve yasa dışı örgütler tarafından kullanılan bu yöntem sayesinde aklanan kaçak altınların tespitinin zorluğu, sorunun boyutunun büyüklüğü konusundaki endişeleri de artırıyor.

 Son üç yılda İsviçre rafinerilerinde üretilmemiş olmasına rağmen bu kurumların logoları ile damgalanmış yaklaşık 50 milyon dolar değerinde altın külçesi olduğu belirlendi.

İsviçre'nin önde gelen 4 rafinerisi tarafından tespit edilen 'sahte' altınlar, külçe altın piyasasının merkezinde yer alan bankalardan JPMorgan Chase & Co'nun kasalarında bulundu.

Rafinerilerin yöneticileri standart külçe büyüklüğündeki külçelerden en az bin tanesinin bulunabildiğini söyledi. Bu, her yıl 2 milyon ila 2,5 milyon arasında altın külçesi üreten endüstri için küçük bir pay anlamına geliyor. Ancak sahteciliğin çok karmaşık şekilde yapılması binlerce sahte logolu altın külçesinin tespit edilememe ihtimalini artırıyor.

Gerçek altının sahtesi nasıl olur?
Valcambi rafinerisinin CEO'su Michael Mesaric, "En yeni sahte külçeler oldukça profesyonelce yapılıyor." şeklinde konuşuyor. Mesaric bu tür külçelerden birkaç bininin bulunduğunu fakat yüksek ihtimalle çok daha fazlasının hâlâ dolaşımda olduğunu ve işlem gördüğünü söylüyor.

Altın endüstrisi, içi daha ucuz metallerden oluşan altın kaplama sahte külçelere alışık ve bunların tespit edilmesi genellikle kolay.

Ancak bu meselede durum daha karışık çünkü altınlar gerçek, üstelik çok yüksek saflıkta. Bu altın külçelerini yasal olanlardan ayıran tek şey etiket ve markalarının sahte olması.

Sahte markalı altın külçesi üretmek diğerlerine göre yeni bir yol olduğu için küresel çapta henüz kaçak altın aklamayı engelleyecek önlemler alınmış durumda değil. Bu tür bir taklitçilik sahte külçeleri temizlemeye çalışan uluslararası rafineriler, finansörler ve denetleyiciler için büyük bir sorun yaratıyor.

Şu ana kadar bulunan külçelerin kimin tarafından üretildiği ve pazara sokulduğu belli değil. Ancak yöneticiler ve bankalar kökenlerinin dünyanın en büyük altın üreticisi ve ithalatçısı Çin'e dayandığını ve pazara Hong Kong, Japonya ve Tayland'daki bayiler aracılığıyla girdiğini düşündüklerini söylüyor. Sahte altınlar bu ülkelerden birinde ana altın satıcısı tarafından kabul edildikten sonra dünya çapında tedarik zincirine hızla yayılabiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Maduronun Altınları29 Ağustos 2019 17:15

    Maduro nun altınları bizim ulkede zaten satılmıyor mu? Yasalmıymıs bu altınları pazarlamak ki. Kim bilir kaca geliyor kaca satılıyor nasıl pay ediliyor fifti fifti mi  :D 

  • Erk An29 Ağustos 2019 13:29

    Altın her zaman heryerde her şekilde altındır.logo ve marka ile sahte olmaz Onu değerli kılan elinizdeki kirli logolar değildir.

  • KILIÇ29 Ağustos 2019 08:22

    KİMSE OYUNUN FARKINDA DEGİL ÇOK AŞIRI YÜKSELİŞ OLDU KAÇMAK ZAMANI GEÇİYOR ALTIN ZİRVELERİ GÖRDÜ SATIŞLAR CAN YAKAR.

  • Berber bekri29 Ağustos 2019 07:58

    He jp bizde sahte altınların cok saf ve gerçek olduğuna ınandik kim yapar gerçeğinden daha iyi saf altını kazıkladık ayırtdemedik yandık deyin de inanalım ....

  • Mesut29 Ağustos 2019 02:43

    Bir kilo külçe altın......... dışı 1 cm kaplama olsa içi değersiz maden tahminimce anlaşılması zor olur.her yer hile hurda yaparlar yani.

  • mesut kaya29 Ağustos 2019 08:07

    Altın gerçek. sahte olan marka ve logo. 

  • yusuf bir akşam vakti kıyıya vuran oğplu28 Ağustos 2019 21:50

    bizde bunu beklidik zatanem