E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaKur ve ÖTV’deki artış, Merkez’i zorlayacak---

Kur ve ÖTV’deki artış, Merkez’i zorlayacak

Kur ve ÖTV’deki artış, Merkez’i zorlayacak
04 Ocak 2014 - 10:39 borsagundem.com

Hem TL’deki yükseliş hem de son ÖTV artışlarının enflasyonu yukarı yönlü etkileyecek olması TCMB’yi faiz artışına itiyor

Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile başlayan operasyonun siyasi endişeleri artırması ve küresel satış baskısı kurun tarihi zirveye yükselmesine neden olurken, hem TL’deki yükseliş hem de son ÖTV artışlarının enflasyonu yukarı yönlü etkileyecek olması TCMB’yi faiz artışına itiyor.
Her ne kadar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yaptığı açıklamalarda faiz artırım olasılığını arka plana itse de ekonomistlere göre faiz artırımı önümüzdeki dönemde kaçınılmaz. Hatta önümüzdeki dönemde faiz koridorunun üst bandının yüzde 10 seviyesine yükselmesi de beklentiler arasında bulunuyor. Reuters’da daha önce yer alan bir haberde de önümüzdeki 1,5 yıl içinde gerçekleşecek üç seçim öncesi rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine başlayan siyasi endişelerin küresel satış baskısına rastlaması ve bu endişelerin devamının TCMB’yi üstü kapalı ya da açık yeni faiz artışlarına mecbur bırakabileceği belirtilmişti.

Goldman Sachs ekonomisti Ahmet Akarlı, “TCMB’nin bu yıl gecelik borç verme faizini 225 baz puanlık artışla yüzde 10’a yükseltmesini beklemeye devam ediyoruz. TL’yi zayıflatan büyük dengesizlik unsurları dikkate alındığında enflasyon beklentilerini çıpalamak için olasılıkla daha agresif faiz artışları gerekli olacak.” dedi.

TCMB’nin gecelik borçlanma faizi yüzde 3,5, borç verme faizi yüzde 7,75, bir hafta vadeli repo faizi yüzde 4,5, PY bankalara tanınan borçlanma imkanı faizi ise yüzde 6,75 seviyesinde bulunuyor. Otomobil, alkollü içki, sigara ve cep telefonunda Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) artırılmasının ardından, yapılan zamların ilgili sektörlerce fiyatlara tamamen yansıtılması halinde 2014 yılı enflasyonunu 1 puan yukarı taşıyacağı hesaplanırken, bu yıl için yüzde 5,3 olarak belirlenen enflasyon tahminine ulaşmak zorlaştı. Ekonomistler vergi artışına bağlı gelecek zamların ardından yıl sonunda enflasyonun yüzde 7-8 bandında gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor.

Citi’nin raporunda ise bugüne kadarki gelişmelerin enflasyon çift haneye yükselmediği sürece, daha çok büyümeye odaklanan politika yapıcılar için dezenflasyonun öncelik olmayacağı belirtildi. Raporda, “Buna paralel TCMB faiz artırımı yapmama ve TL’deki baskıları sadece döviz satışları ile sınırlama konusunda kararlı görünüyor. TCMB ocak ayında en az 3 milyar dolar satacağını açıkladı. Buna karşılık TCMB’nin limitli rezervleri, ülkenin geniş dış finansman ihtiyacı ve lokallerin döviz stoklama eğilimi, Ekim 2011’de olduğu gibi, TCMB’nin önemli ölçüde faiz artırımı yapma dışında seçeneği kalmadığını düşündürüyor.” denildi. Başçı, 24 Aralık’taki açıklamasında mevcut para politikası duruşunun yeterli olduğunu, değişiklik gerekirse ölçülü faiz ayarlamalarını gündeme alabileceklerini söyleyerek, önümüzdeki dönemde kurdaki oynaklığı ROM’un otomatik dengeleyici özelliğini güçlendirerek ve düzenli döviz satım ihaleleriyle azaltacaklarını belirtti. Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejisti Benoit Anne, TL’deki zayıflamanın sürmesi halinde TCMB’den faiz artırımı beklediğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı04 Ocak 2014 11:07

    Japonya devşet eli ile enflasyon yaratmaya çalışıyor. Biz de enflasyon geri dönüyor. Canavara dönüşmediği sürece sorun değil. Millet biraz stok yapar, ekonomi canlanır. Araba alacaklar taleplerini öne çekti 2013 de rekor kırıldı. Bekleyen evler de bu arada satılır.