E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKur tarafında yükseliş hakim---

Kur tarafında yükseliş hakim

Kur tarafında yükseliş hakim
21 Mayıs 2014 - 09:25 borsagundem.com

Dolar, Türk Lirası karşısında yükselişini sürdürüyor

Dün kur tarafına baktığımızda yükseliş hareketinin hızlandığını gördük. Özellikle 2.0970 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece yükseliş hareketinin devam etmesi beklenebilir. Dün yaşanan yükselişin neden olarak bu Perşembe günü TCMB’nin faizleri indirme olasılığının fiyatlandığı söylenebilir fakat bu yorum TL’de yaşanan değer kaybını tam olarak açıklamıyor. Çünkü gelişmekte olan ülke para birimlerine baktığımızda ( özellikle de kırılgan beşli olarak tabir edilen ülkelere ) para birimlerinde değer kaybının olduğunu görmekteyiz. Bu noktada TL’de ki değer kaybının küresel fiyatlamalar ve teknik hareketler olarak belirlemek daha doğru olacaktır. Gün içerisinde ise FED’in en son gerçekleştirdiği toplantının tutanakları açıklanacak. Tutanaklarda sürpriz beklememekle beraber FED üyelerinin faizler konusunda yaptığı yorumlar dikkatle takip edilecektir. Ayrıca FED başkanı Janet Yellen’in konuşması da bugün takip edilecek diğer bir gelişme olarak öne çıkmakta. Yellen’in güvercince söylemlerinden sapmayacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan piyasalar üzerinde etkisinin sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. Teknik olarak kurun 2.1150 direncine ulaştığı görülmekte. Bu seviyenin yukarı yönde geçilmesi durumunda alım yönünde pozisyon açılarak 2.13 seviyeleri hedeflenebilir. Stop-loss seviyesi ise 2.11 olarak belirlenebilir. Fakat 2.1150 direncinin yukarı yönde kırılamayarak aşağı doğru hareketlerde bulunması ile de gün içerisinde 2.1050 seviyelerine kadar gerilemeler görülebilir.
 
Avrupa tarafında ise hemen hemen her gün Avrupa Merkez Bankası üyeleri tarafından genişleyici politika yanlısı açıklamalar yapılmakta. Bu açıklamalar ile piyasa oyuncularının Haziran ayında ECB’nin faizleri indirileceği yönünde algısının güçlendiğini görmekteyiz. Bu durumun EUR/USD paritesinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu görmekteyiz. Paritede 1.3700 seviyesi takip edilmelidir. Kısa vadede 1.3700 seviyesinin altında kapanışların devam etmesi durumunda 1.3630 seviyesine kadar gerilemeler görülebilir. Olası yükselişlerde ise 1.3745 seviyesi önemli direnç konumunda. Bu seviyenin yukarı yönde geçilmesi paritede yükseliş hareketinin hızlanmasına neden olabilir fakat mevcut konjonktürde parite üzerinde sert yükselişler beklememekteyiz. Gün içerisinde FED toplantı tutanakları ve Janet Yellen’in konuşması piyasa tarafından takip edilecektir. Gerek tutanaklar gerekse Yellen’in konuşmalarında beklentilerin aksi yönde bir gelişme beklemediğimiz için parite üzerinde etkisinin sınırlı olacağını düşünmekteyiz.
 
Ukrayna-Rusya arasında ki gerilimden oldukça fazla etkilenen altının jeopolitik stresin bir miktar durulması ile dün 1285 seviyelerine kadar gerilediğini gördük. Fakat 1285 seviyesinin güçlü destek konumunda olmasından dolayı bu seviyenin aşağı yönde geçilemeyerek yeniden 1295 seviyesine doğru yükseliş hareketleri gözlendi. Yükselişin devam etmesi durumunda 1305 seviyesi ana hedef konumunda bulunmakta. Teknik olarak üçgen formasyon içerisinde sıkışma hakim. Formasyon kuralına göre altın fiyatlarının kırıldığı yöne doğru sert hareketler yapması beklenebilir. Bu noktada 1305 – 1285 aralığı dikkatle takip edilmelidir.
 
GBP/USD paritesinde ise 1.6730 desteğinden yukarı yönde hareketlerin hız kazandığını gözlemlemiştik. Özellikle dün İngiltere enflasyon rakamının beklentilerden olumlu açıklanması ile ülke ekonomisinin toparlandığı yorumları eşliğinde paritenin 1.6840 kritik direncine ulaştığını gördük. Bu hafta ise İngiltere’de önemli verilerin açıklanması parite üzerinde dalgalanma yaratabileceği için dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle gün içerisinde İngiltere perakende satışlar verisi dikkatle takip edilecektir. Teknik olarak 1.6840 seviyesi gün içerisinde takip edilmeli. 1.6840 seviyesinin yukarı yönde kırılması durumunda 1.6870 seviyesi kısa vadede hedeflenebilir. Fakat aşağıda 1.6820 seviyesi kritik. 1.6840 seviyesinin yukarı yönde geçilememesi sonucu başlaması muhtemel düşüş hareketlerinde paritenin 1.6820 seviyelerinde de tutunamaması sonucu 1.6760 seviyelerine doğru geri çekilmeler görülebilir.
 
Bugün Açıklanacak Önemli Veriler:
 
Saat 15.30 İngiltere Perakende Satışlar ( Beklenti: aylık %0.5 )
Saat 18.30 Fed Başkanı Janet Yellen'ın Konuşması
Saat 21.00 FOMC Toplantı Kayıtları
 
DESTEK MENKUL DEĞERLER
www.destekmenkul.com

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)