E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKur artışları şirket bilançolarını nasıl etkileyecek---

Kur artışları şirket bilançolarını nasıl etkileyecek

Kur artışları şirket bilançolarını nasıl etkileyecek
08 Ekim 2022 - 08:35 borsagundem.com

Dolarda yaşanan yüzde 11'lik kur artışı üçüncü çeyrekte döviz açığı olan şirketlere olumsuz etki yapacakken döviz fazlası olan şirketlerin bilançoları olumlu olarak etkilenecek.

Borsa İstanbul'da yatırımcılar, şirketlerin 3. çeyrek bilançolarına odaklandı. Yatırımcılar bilançoların açıklanmasını beklerken son dönemde kurlarda meydana gelen artışların da bilançoları nasıl etkileyeceği merak konusu. Ufuk Korcan, Dünya'daki analiz haberinde, döviz fazlası olan şirketlerin kur artışından olumlu etkileneceğini, döviz açığı olanların ise sıkıntıda olacağını yazdı. İşte o haber: 

Uygulanan para politikasının sonucu olarak alternatifsiz kalan hisse senedine ilgi her geçen gün artıyor. Yüksek enflasyonist ortamda parasının değerini korumak isteyenler Borsa İstanbul’a yönelirken hisse senedi yatırımı yapan yerli yatırımcı sayısı 3.3 milyona ulaşmış durumda. sermaye piyasalarının tabana yayılması anlamında bu artış her ne kadar olumlu olsa da yeni yatırımcıların büyük bölümü maalesef ‘tüyolara’ göre hareket ediyor. Buradan bir kez daha hatırlatalım, Hisse senedi yatırımına uzun vade bakılmalı ve özellikle temel analizden yoksun dedikodulara göre karar alınmamalı. Aksi durumda edilecek zararın telafisi için uzun yıllar beklemek zorunda kalınabilir.

Uzun vade düşünen kazanıyor

Borsada başarılı bir yatırımın ilk kuralı doğru hisse seçimiyle başlıyor. Büyüme hikayesi olan, kârlı bir şirketin yatırımcısını hayal kırıklığına uğratma ihtimali çok düşük. Geçtiğimiz haftalarda bu sayfada yer verdiğimiz borsanın aylar itibarıyla 5’er yıllık performansı analizi de yine borsanın uzun vadede yatırımcılara kaybettirmediğini ortaya koymuştu. Hem içeride hem de dışarıda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler şirketleri farklı şekilde etkileyebiliyor. Örneğin kurlarda yaşanan artış, döviz fazlası olan şirketlerin bilançolarına pozitif etki yaparken döviz açık pozisyonu olanlara negatif yansıyor.

3. ÇEYREKTE %11 YÜKSELDİ

Borsa İstanbul’da yatırımcılar açıklanmaya başlanacak üçüncü çeyrek bilançolarını beklemeye başladı. Geçmiş iki çeyrekte bilanço dönemleri hisse bazlı hareketleri artırdığına şahitlik ettik. Üçüncü çeyrek bilançoları da yine hisse bazlı hareketleri artırabilir. Ziraat Yatırım, döviz kurlarının üçüncü çeyrek bilançolarına olası etkilerini analiz eden bir rapor açıkladı. Temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü çeyreğinde, Türk Lirası’na göre dolar yüzde 11, Euro yüzde 2.3 kazandı. Bu oranlar ikinci çeyrekte sırasıyla yüzde 13.8 ve yüzde 7.4 olarak gerçekleşmişti. Euro/dolar paritesindeki gerileme nedeniyle geçmiş dönemlere göre bu çeyrek Euro cinsi açık pozisyonu olan şirketler daha az olumsuz etkilenecek. Öte yandan ana karşılaştırma dönemi olan 2021 yılının üçüncü çeyreğinde TL’ye göre dolar yüzde 1.6 değer kazanırken Euro yüzde 0.5 değer kaybetmişti.

Kur artışı araç kiralamayı da vurdu

 

Kur artışı yabancıların varlıklarını nasıl etkiledi

 

Kur artışı yabancı yatırımcıyı korkutmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kurt borsacı08 Ekim 2022 23:13

    adamın anasını aglatır donunu ters giydiririm.kuçuk yatırımcıyı tokatlamak bizim işimiz.heheheeee

  • borsacı08 Ekim 2022 17:45

    yeni model ekenomiyi dünyaya tanıtıyoruz çünkü dünyada en çok deger kaybeden TL oldugundan hiç bahesetmiyor halkın alım gücünü degilde halkın anasını aglattım demiyor.yeni model ekenomimiz alım gücümüz bititrdi.açlıga dogru adım adım gidiyoruz.

  • borsacı08 Ekim 2022 16:58

    sürekli TL basan bir hükümet kurun artışını durdurması imkansız baskılamak patlamaya yol açar ama tl bitirecek sonucu kestirmek imkansız.

  • Yatırmcı08 Ekim 2022 12:58

    Bunların içinde ayeni çıkartalım borcu avro üzerinden dolayısıyla etkisi minimum düzeyde olacaktır avro dolar kadar pirim yapmadı

  • Borsacı Osman08 Ekim 2022 10:34

    Şimdi herkesin aklında 3.çeyrek bilançosu ve ardından gelecek sene sonu kapanışı var,arkadaşlar odak notanız bu ise kısa süre içinde değiştirin mesela kasım ortasına kadar. Bakın ama daha sonra bu sekilde hareket etmeyin bakmamız gereken yer 2023-2024 bu yıllardan kim karlılığını sürdürebilir veya yapılan yatırımlar bilançoya yansır buna bakın ve bu sonuca göre hisse alın,banka ucuz evet ama 2023 de bu karlar olmayacak bunu iyi düşünün,enflasyonist ortam devam edecek diyorsak biraz gıda ucuza yakın olan enerjilerden seçim atmosferi ile biraz holding ve ne olursa olsun bedava olan telekominikasyondan olmalı portföy satın alınan alındı zaten sonra hüsrana uğramayın,diğer yandan endeksi yeniden yukarı getiren bankalar değil sasa hektaş enerjiden bir kaç hisse thy gibi hisseler unutmayın ki terse döndüklerinde endeks fena çakılır.

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ08 Ekim 2022 10:25

    hani bu sene kur artışı yoktur bu da nereden çıktı.bizim borsa ve ekonomi dış güçlerin saldırılarına bağlı.daha fazla ekonominin direnç gösterebileceğini hiç zannetmiyorum.