E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKomşu ülkelerdeki gelişmeler ekonomimizi etkiledi---

Komşu ülkelerdeki gelişmeler ekonomimizi etkiledi

Komşu ülkelerdeki gelişmeler ekonomimizi etkiledi
08 Ağustos 2014 - 12:58 borsagundem.com

Işık: (Sanayi üretimi) Komşu ülkelerimizde yaşanan gelişmeler ekonomimizi etkiliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Özellikle komşu ülkelerimizde yaşanan gelişmeler, tüm Dünya ekonomilerini etkilemektedir" dedi.
   
Sanayi üretimine ilişkin görüşlerini açıklayan Işık, şu ifadeleri kullandı:
   
"2014 yılı Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,4 artmıştır. Arındırılmamış endeks de yine aynı oranda artış göstermiştir. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,1 artmıştır.
   
Sanayi üretimi, yılın ikinci çeyreğinde de büyümesini sürdürmektedir. Haziran ayı sanayi üretimini sanayiyi yönlendiren diğer gelişmelerle birlikte değerlendirmek doğru olacaktır. 
   
Özellikle komşu ülkelerimizde yaşanan gelişmeler, tüm Dünya ekonomilerini etkilemektedir. Doğal olarak bu gelişmelerin ekonomimiz üzerinde de çeşitli şekillerde etkileri olmaktadır. Bu gelişmeler, en büyük etkiyi ihracatımız üzerinde meydana getirmektedir. Dünya'da kaygı uyandıran gelişmelerin yaşandığı ülkeler, bizim komşu ülkelerimiz olup, ihracatımız açısından ciddi pazarlardır. Sanayi üretiminin alt kalemlerine baktığımızda özellikle ara malı üretimindeki ivme kaybında çevre ülkelerde yaşanan olayların etkisi daha net görülmektedir.
   
Daha önceden açıkladığımız üzere  bu yıl büyümenin kompozisyonu, geçen yıla göre değişmiştir. Türkiye, bu yıl ihracat kanalıyla büyüyecektir. Çevre ülkelerde yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen ülke sanayisi büyümesine devam etmektedir. Gelişmiş ülke pazarlarındaki toparlanma ve ihracat pazarlarında son yıllarda yakaladığımız çeşitlilik sanayicimizin önünü açmış ve belli pazarlarda yaşanan kayıpları diğer pazarlarla telafi etmenin yolunu açmıştır. İhracatımızın %95'inden fazlasının sanayi ürünlerinden oluştuğunu düşünürsek, burada sanayicimizin gücü ve değişen dünya şartlarına hızlı şekilde uyum sağlama yeteneği bir kez daha ortaya çıkmaktadır.    

Her zaman belirttiğimiz gibi sanayicimiz artık eski sanayici değildir. Tüm dünyayı izleyen, riskleri doğru değerlendirebilen bir yapıya kavuşmuştur. Sanayicimizin bu başarısının en önemli etkenlerinden bir tanesi, artık ülke içinden istikrarı bozacak bir etkinin olmayacağına olan inancı, bir başka deyişle siyasi istikrara güvenidir.   

Bakanlık olarak sanayinin büyümesinin yanı sıra, sanayide dönüşümü sağlamak için de önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda amacımız yüksek ve orta yüksek teknoloji ürünlerin hem üretimimizdeki hem de ihracatımızdaki payını artırmaktır. Biliyoruz ki uzun dönemli katma değeri artırmanın ve rekabetçiliğimizi yükseltmenin anahtarı buradadır. Bu kapsamda Bakanlığımız ve ilgili kuruluşlarımız TÜBİTAK, KOSGEB ile birlikte Ar-Ge'ye, inovasyona ve tasarıma yönelik önemli destekler veriyoruz. Önümüzdeki dönemde bu destekleri artırarak devam ettireceğiz. Ayıca, cari açık verdiğimiz sektörlerle de özel olarak ilgileniyoruz. Bu sektörlerin gerek teknolojik ihtiyaçlarını gerekse yönetimsel ihtiyaçlarını kısa sürede sonuçlandırıp, buradaki şirketlerin hem kendi aralarında hem de üniversitelerle çalışmalarını teşvik ediyoruz. Üniversitelerimiz ile sanayicimizin bir araya gelerek oluşturduğu sinerjiyle, Türkiye, 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşılabilecektir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)