E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKissinger'dan tarihi itiraf: Savaşın eşiğine geldik---

Kissinger'dan tarihi itiraf: Savaşın eşiğine geldik

Kissinger'dan tarihi itiraf: Savaşın eşiğine geldik
14 Ağustos 2022 - 15:40 borsagundem.com

ABD'nin eski kurt politikacısı, eski Dışişleri Bakanı Kissinger, ülkesinin Rusya ve Çin ile yaşadığı olumsuzluklardan dolayı Biden yönetimini yerden yere vurdu: Bilinçsiz hamleler ABD'yi Çin ve Rusya ile savaşın eşiğine getirdi

Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı ve ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, ABD’nin kısmen kendi oluşturduğu sorunlardan dolayı Rusya ve Çin’le savaş eşiğine geldiğini söyledi.

Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan Kissinger, “Nasıl biteceği veya nereye varması gerektiği konusunda hiçbir fikre sahip olmadan kısmen kendi ellerimizle oluşturduğumuz sorunlardan dolayı Rusya ve Çin’le savaş eşiğine geldik” ifadelerini kullandı.

Yapılacak tek şeyin, gerilimi daha fazla tırmandırmadan seçenekler yaratmak olduğunu söyleyen Kissenger, bunun için bir amacın olması gerektiğini kaydetti.

Eskiden Ukrayna için en iyi rol olarak, NATO üyesi olmayan ‘Finlandiya senaryosunu’ gördüğünü anımsatan ABD’li eski yetkili, şimdi Rusya’nın eylemleri yüzünden, 'resmi olsun olmasın Ukrayna’nın NATO üyesi olarak görülmesi gerektiğini' savundu.

Yazdığı kitapta ihtilafta Batı'nın rolünü anlattı

99 yaşındaki Kissinger, İkinci Dünya Savaşı sonrası önde gelen liderlerin profilini çıkardığı yakın tarihli bir kitapta, Batı'nın Ukrayna ihtilafındaki rolünü ayrıntılarıyla anlattı.

Rusya'nın şubat ayında ülkeye asker gönderme kararının kendi güvenliğinden kaynaklandığını, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının ittifakın silahlarını Moskova'nın 300 mil (480 km) yakınına taşıyacağı anlamına geldiğini söyledi.

Kiev ve Washington'daki diplomatların bu endişeleri dengelemeleri gerektiğini belirten Kissinger, Ukrayna'daki mevcut çatışmayı 'başarısız bir stratejik diyaloğun bir sonucu' olarak nitelendirdi.

Kitabın yayınlanmasından bir ay sonra Wall Street Journal'a konuşan Kissinger, Batı'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in güvenlik taleplerini ciddiye alması gerektiğini tekrar vurguladı ve Ukrayna'nın NATO ittifakına kabul edilmeyeceğini açıkça belirtti.

"Diplomasiyi kişisel ilişki gibi görüyorlar"

1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında, ABD ordusuyla savaş halinde olmalarına rağmen, Vietnamlı komünistlerle kapsamlı müzakereler yürüten Kissinger, son dönem Amerikan liderlerinin diplomasiyi 'düşmanla kişisel ilişki' olarak görmesinden yakındı.

Kissinger, ABD'nin kendisi, Rusya ve Çin arasında 'denge! araması gerektiğini savundu.

Kissinger, bu terimin "bazen karşıt değerlerin meşruiyetinin kabul edildiği bir tür güç dengesi" anlamına geldiğini belirterek, "Çünkü çabanızın nihai sonucunun değerlerinizin dayatılması olduğuna inanıyorsanız, o zaman dengenin mümkün olmadığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kissinger'ın 1970'lerdeki diplomatik hamlesi

Kissinger, başkan Richard Nixon döneminde, 1970'lerde ABD'nin Çin'le diplomatik ilişkisini organize etti. Burada amaç, Pekin'i Moskova'dan uzaklaştırmak, dolayısıyla dünyadaki güç dengesini komünist Doğu'dan uzaklaşmasını sağlamaktı.

ABD artık ne Rusya'nın ne de Çin'in yanında yer alacak bir konumda olmadığını belirten Kissinger, "Yapabileceğiniz şey gerilimi hızlandırmak olmamalı, bir amacınız olmalı." dedi.

Kissinger, ulusların pratik çıkarlarını ideolojik duruşların önüne koyan realpolitik uluslararası ilişkiler okulunun önde gelen bir savunucusudur. Bununla birlikte, dış ilişkilere karşı soğukkanlılığı, ona övgü kadar düşman da kazandırdı.

Tayvan Boğazı'nda yeni gerilim

 

Pelosi: Çin'in Tayvan'ı izole etmesine izin veremeyiz

 

Pelosi'nin Tayvan ziyareti küresel piyasaları vurdu

 

ABD'den Ukrayna'ya 4 HIMARS sistemi daha

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ14 Ağustos 2022 22:14

    Bu adam kadar daha tehlikeli birsi yoktur.Yıllarca ABD yi parmağı ile yönetmektedir.Dünya tarihinde hiç bir güçlü devlet 500 seneden fazla var olmamıştır çünkü bu yüce ALLAH ın kanunlarına aykırı ALLAH tan başka güçlü kudretli lider güzel hiç bir varlık yoktur ve bunu da hiç bir fani ile asla paşlaşmaz.abd çin rusya daha aklınıza kim geliyor ise hepsi zamanı geldiğinde yok olacaktır.

  • fuat14 Ağustos 2022 18:54

    bu derin devletin adami hala yasiyormu yaw ? ! 

  • Ramses14 Ağustos 2022 18:48

    Çini yaratan abd yi bitiren globalizmin babası, anlaşılan abd yi adım adım yıkıp yerine global zion tek dünya devleti kurma projesini baronlar adına yönetiyor, olumlu olumsuz hamleleri olan değişik bir tip.

  • baran14 Ağustos 2022 18:46

    İyi polis kötü polis numaralarını bırakın!  Eskiden senin zamanında son derece sinsi ve namert davranılıp yüzümüze gülerdiniz!  Şimdi ise çok açık oynuyorsunuz kendinizi gizlemeye gerek görmüyorsunuz!  Aranızdaki fark sadece bu. Tabi bununda bir sebebi olmalı

  • baran15 Ağustos 2022 21:19

    Allah ın hödüğü sırıtık sen önce Türkçe yazmasını öğren!  Bilimsel kelimesini sadece kelime olarak kullanmaktan başka bir halt bildiğin yok.  Kripto Jetoncu sersem madrabaz bilimsellikten bahsediyor.  Seni her zaman rezil ettim yalanlarını suratına vurdum!  Böyle garip garip histerik çığlıklar atıp eski moralini bir türlü bulmaya çalışma.  Bunlar daha iyi günlerin.  

  • Mucise Reis : )14 Ağustos 2022 19:52

    Hahaha, ne kadar komik bir yorum :D sıfır bildi. %100 öznel uydurma hayal gücü. Sıfır bilimsel örnek, sıfır bilgi veren cümle :D camide hutbe veren eğitimsizler gibi. salla hayal ürünü bişeler olsun bitsin, o kuşak z kuşağıu ile yok oldu. Sen bir cümle söyle, adamlar google girip bakıyor : )) anca dedelere dayılara gazlarsın uydurmalarını  :D haha

  • E.g.14 Ağustos 2022 17:42

    DIPLOMASİ KİŞİNİN GÜNLÜK RUH HALINE GÖRE YÖNLENDİRİLMEMELİ