E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTayvan Boğazı'nda yeni gerilim---

Tayvan Boğazı'nda yeni gerilim

Tayvan Boğazı'nda yeni gerilim
13 Ağustos 2022 - 11:06 borsagundem.com

ABD, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası Çin'in tehditlerini artırmasına karşı, bölgedeki askeri faaliyetlerini sürdüreceğini bildirdi. Bu kapsamda ABD, savaş gemileri ve uçaklarını Tayvan Boğazı'ndan geçirecek.

Beyaz Saray Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell, "Pekin'in istikrarı bozmaya yönelik çabalarına karşı, Tayvan'a destek için sakin ve kararlı adımlar atmayı sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı. Campbell, bu adımlar kapsamında ABD'nin gelecek haftalarda "Tayvan Boğazı'ndan standart hava ve deniz geçişlerini sürdüreceğini" söyledi.

Tayvan ile ticari görüşmeler için de gelecek günlerde yeni bir yol haritası ortaya koyacaklarını bildiren Campbell, "Bölgedeki varlığımız, duruşumuz ve eylemlerimizle, Pekin'in provokatif ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarına karşı, Batı Pasifik'in daha istikrarlı bir duruma getirmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Biden-Şi görüşmesi

Campbell, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında yüz yüze bir görüşme yapılmasının planlandığı iddiasını doğruladı. İki liderin 28 Temmuz'daki telefon görüşmesinde olası bir yüz yüze görüşmenin gündeme geldiğini kaydeden Campbell, tarafların buluşmanın detayları belirlemek için çalıştığını söyledi.

Wall Street Journal, dün, Çin Devlet Başkanı Şi'nin ekimdeki Güneydoğu ziyaretinde Biden ile yüz yüze görüşme yapmayı planladığını iddia etmişti.

Ne olmuştu?

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 ve 3 Ağustos'ta Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaret sonrası Ada çevresinde askeri tatbikatlar yapmıştı. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar, Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. Çin ordusu, 10 Ağustos'ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş ama Tayvan Boğazı'ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini açıklamıştı.

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Tayvan ile ABD arasında 84 milyon dolarlık Patriot anlaşması

Tayvan'da Çin’e ait savaş uçakları ve gemiler görüldü

Çin'den, Tayvan'a 'barışçı yeniden birleşme' mesajı

Pelosi: Çin'in Tayvan'ı izole etmesine izin veremeyiz

Çin-Tayvan krizi, savunma sanayinin devlerine yaradı: Satışlar katlandı!

Tayvan: Çin'e ait 39 savaş uçağı ve 13 gemi Ada çevresinde

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KASIM YANTIR14 Ağustos 2022 17:44

    bir şey olmaz burada çünkü olur ise ne abd kalır haritada ne çin nede avrupa ülkeleri ne yeni zelanda ne avusturalya

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ13 Ağustos 2022 20:16

    ÇİN ABD Yİ EKONOMİK VE SANAYİ OLARAK GEÇMİŞ DURUMDA.O YÜZDEN SUNİ GÜNDEMLER YAPARAK ÇİN DÜNYA DAN İZOLE YAPMAK ÇİN E AMBARGO YAPTIRMA ÇABASINDA.O YÜZDEN BU OLAYLARIN HER GÜN ŞİDDETLENEREK DEVAM EDECEKTİR.BAKALIM İŞ NEREYE VARIR ONU DA ALLAH BİLİR.

  • ALİ YILDIRIM13 Ağustos 2022 11:54

    ABD kadar karıştırıcı ve kışkırtıcı bir devlet dahi yoktur dünya da.her şey beklenir.ama bir gün onlarında sonu gelecektir.