E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiKışın öne çıkan hisseler!---

Kışın öne çıkan hisseler!

Kışın öne çıkan hisseler!
13 Kasım 2013 - 08:18 borsagundem.com

Aralık, ocak, şubat aylarında çimento, gayrimenkul, kimya ve metal eşya sektörleri yine öne çıkmaya aday...

“Borsada düşüşler alım fırsatı yaratıyor” diyen A Yatırım Vadeli İşlemler Müdürü Nuri Sevgen, hisse senetlerinde seçici hareketlerin öne çıktığını söylüyor. Sevgen, ABD’li iş adamı ve hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett’ın, “Piyasadaki düşüşleri düşman değil; dost olarak görüp bundan faydalanmaya çalışın” sözünü hatırlatıyor. Yılın son çeyreğinde borsada pozisyon kapatmak isteyen fonların alıma geçtiğini belirten “dealarlar” ise gerek yurtdışı gerekse yurtiçi gelişmeleri yakından izliyor. Hiç kimse oluşabilecek yukarı yönlü bir atağın getirisinden mahrum kalmak istemiyor. Bu nedenle olası çıkışta maksimum kar getirecek hisselerin peşine düşmüş durumdalar.

Uzmanlar, istatistiklerin kış aylarında çimento ve gayrimenkul şirketlerini öne çıkardığına işaret ediyor. Gerçekten de son 10 yıldaki veriler incelendiğinde çimento, gayrimenkul, kimya, metal eşya sektöründe yer alan hisse senetlerinin kış aylarında kayda değer bir çıkış sergiledikleri görülüyor. Söz konusu sektörlerdeki hisseler son 10 yılda 2008 krizi dışında yatırımcısına sürekli olarak kazandırdı. Bu durum önümüzdeki kış mevsiminde de anılan hisselerin yatırımcılarına kazandırma olasılığı hakkında ipucu veriyor. İlgili sektörler hakkında yaptığımız incelemede ise her kış prim yapan 21 hissenin öne çıktığını görmekteyiz. Kuşkusuz istikrarlı primleri ile dikkat çeken bu hisselerdeki performansın birden fazla nedeni olabilir. Bilançolarındaki dönemsellik de bu nedenlerden birisi. Sebebi her ne olursa olsun gözlenen, bu hisselerin düzenli olarak prim yaptığı. İşte kış mevsiminde hareketlenen hisseler ve sektörler.

KIŞIN VAZGEÇİLMEZİ ÇİMENTO
Mevsimsel ve konjonktürel olarak çimento sektörü hisselerinin ön plana çıktığı bir dönemdeyiz. Alternatif Yatırım çimento sektörü analistleri, eylül sonunda yaptıkları değerlendirmede yılın ilk yarısında yurtiçi pazarda çimento fiyatlarının ve satış hacminin arttığını ifade ediyor. Sektör genelinde klinker stoğunun yüzde 25 düşüşle 3 milyon tona gerilemesi, fiyatların artmasını sağlayan önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Fiyatlardaki artışa karşılık önemli maliyet kalemi olan enerji fiyatlarında ise düşüş söz konusu. Kömür fiyatları düşerken elektrik fiyatları yatay seyretti. Senenin ikinci yarısında enerji fiyatlarında artış beklenmiyor. Bu gelişmeye paralel, şirketlerin kar marjlarında artış görülebilir.

Çimento sektöründe Batısöke çimento, Bursa çimento, Göltaş Çimento, Mardin Çimento ve Ünye Çimento dikkat çeken şirketler. Bu firmalar son 10 yılda yatırımcısına kış aylarında sürekli kazandırdı. Çimento şirketlerinin yüksek temettü verimlilikleri nedeniyle tercih edildiğini belirten analistler, kış aylarında bu hisselere olan ilginin arttığını dile getiriyorlar. İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ile üçüncü köprünün yanı sıra kentsel dönüşümün çimento sektörüne olumlu yansıma göstermesi genel beklenti.

GAYRİMENKUL İLGİ ÇEKİYOR
Gayrimenkul, düşük faiz ortamının parlak sektörleri arasında. Kentsel Dönüşüm Projesi de gayrimenkul hisselerine algı olarak pozitif yönde yansıdı. İlk çıktığında kentsel dönüşümün çok fazla ilerleyebileceğinin düşünülmediğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gelinen noktada insanların ilgisinin çığ gibi büyüdüğünü açıkladı.

Gayrimenkul sektöründe öne çıkan borsa şirketleri ise İş Gayrimenkul ve Doğuş Gayrimenkul. Doğuş Gayrimenkul. Doğuş Gayrimenkul, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait  İstanbul, Salıpazarı Liman Sahası’nın özelleştirme ihalesinde 702 milyon dolarlık en yüksek teklifi verdi. Şirketin ihaleyi kazanması ile birlikte hisse senetleri yükselişe geçti. Hisse mayıs ayının son gönü 1,85 TL seviyesinden başladığı çıkışını 7,26 TL’ye kadar sürdürdü. Ardından gelen kar realizasyonu ile birlikte tekrardan gerilese de belli bir seviyede fiyatını koruyor. Beklenti sektör hisselerine olan ilginin devam etmesi yönünde…

PETROL VE KİMYA SEKTÖRÜ HİSSELERİ GÖZDE
Borsa İstanbul endeksleri içerisinde yer alan petrol ve kimya sektörüne dahil altı şirket kış döneminde yatırımcısına sürekli kazandırdı. OMV Petrol Ofisi, Soda Sanayi ve Tüpraş. Sektörde inşaat sektörü ile ortak hareketlenen Marshall ve Pimaş dikkat çeken iki firma.

Listede yer alan Tüpraş, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olarak öne çıkıyor. Firma 2008 krizinde bile kış aylarında yatırımcısına kazandırmak bütün hisse senetlerinin performanslarını geride bıraktı. Şirket kış döneminde yüzde 3 ile yüzde 13 oranında değişen istikrarlı bir getiriye sahip. Saha Kurumsal Yönetim Derecelendirme, ekim ayında Tüpraş'ı 9.34 notu ile derecelendirdi. Renaissance Capital ise Eylül sonunda Tüpraş için fiyat hedefini 49.3 TL'den 42 TL'ye indirirken tavsiyesini 'tut' olarak korudu.
Kimya sektöründe önce çıkan bir diğer firma Soda Sanayii. Kurumların uzun dönemli hisse yatırımcılarına önerdiği hisselerden birisi olarak dikkat çekiyor. Deutsche Bank, Ağustos ortasında yaptığı değerlendirmede en çok tercih edilen hisseler arasında Soda Sanayii firmasına da yer verdi.

İSTİKTARLI GETİRİDE PARLAYANLAR
Kış aylarında istikrarlı getiride öne çıkan diğer sektörler metal ana, metal eşya, gıda ve kağıt. İmalat sanayinde yer alan borsa şirketleri kış dönemdeki performansları ile yatırımcıların tercihleri arasında yer alıyor. Metal ana sektörü hisseleri içerisinde istikrarlı getirileri ile öne çıkan şirketler ise Çemtaş ve Erbosan. Son 10 yıl içerisinde 2008 krizi hariç her dönemde kazandıran bu hisse senetleri, önümüzdeki kış mevsiminde de öne çıkma potansiyelini taşıyor.

Vasıflı çelik üreten Çemtaş'ın yöneticileri, yılın ilk yarısında üç vardiya ile tam kapasite çalıştıklarını açıkladı. Hakim ortaklığı Bursa Çimento olan firmanın brüt satışlarındaki düşüşe karşın dönem karını yüzde 68.53 oranında arttırdığı görülüyor. Erbosan ise iç pazar payını ve ihracat yaptığı ülke sayısını artırırken, üretim miktarını ve kapasitesini de yükseltiyor.

Pınar Su, Olmuksan-IP, Alarko Carrier, Çelebi sektörlerinde öne çıkan diğer şirketler. "Denge" markasıyla madensuyu işine giren Pınar Su, sofralarda yer almaya hazırlanıyor. Şirket öncelikle önümüzdeki yıl litrelik şişelerle üretime geçecek. Tüketiciden gelen talep üzerine bu alana girdiklerini belirten Pınar Su Genel Müdürü Hüseyin Karamehmetoğlu, " Türkiye'de ambalajlı su pazarına giren ilk markayız. Bu yüzden maden suyu beklentisi de çok yüksek" diyor.
 
TEMETTÜ VERİMİNDE DE ÖNDELER
Kış döneminde hareketlenen hisse senetlerinin veriminde de en fazla tercih edilen şirketler arasında  yer aldığını görüyoruz. Halk Yatırım, Eylül ayında yayımladığı raporda; temettü verimine göre şirketleri sıralarken en çok tercih ettikleri firmalar arasında, Netaş, Aygaz, Tüpraş, Otokar ve İş Gayrimenkul önde yer aldı. Listede yer alan Bursa Çimento, Batısöke Çimento, Göltaş, Mardin Çimento yatırımcısına düzenli olarak temettü ödeyen firmalardan. Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay ise değerlendirmede bulunurken özellikle temettü ödeyen şirketleri tercih edildiğini söylüyor. Yüksek temettü verimliliği, analistlerin hisse tavsiyelerinde en fazla aradıkları kriterlerden biri olarak öne çıkıyor. (ZEYNEP AKTAŞ-FORTUNE TÜRKİYE)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)