E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKısa pozisyondaki hedge fonlar fiyatları uçurabilir---

Kısa pozisyondaki hedge fonlar fiyatları uçurabilir

Kısa pozisyondaki hedge fonlar fiyatları uçurabilir
13 Nisan 2023 - 13:04 borsagundem.com

Hedge fonlar 2011 yılından bu yana görülen en yüklü kısa pozisyona sahip bulunuyor. Bu durum, açığa satışçıların pes etmesiyle borsalarda fiyatları uçurabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına hakim olan belirsizlik, ani ve beklenmedik sıçramalar ya da çöküşler yaşanmasına neden olabilir. Bunda, hedge fonların rekor düzeyde kısa pozisyona sahip olmasının etkisi olabileceği düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hedge fonlar (riskten korunma fonları), 2011 yılından bu yana en büyük düşüş eğilimini gösteriyor ve bunun borsalarda büyük bir sıçramaya neden olabileceği öngörülüyor.

Enflasyon verileri katalizör olabilir

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun (Commodities Futures Trading Commission) son verilerine göre, hedge fonlar 2011'den bu yana borsaya karşı en büyük toplu kısa pozisyonunu oluşturuyor. 'Büyük Spekülatörler’ (Large Speculators) tarafından tutulan ve genellikle riskten korunma fonu olarak görülen E-Mini S&P 500 vadeli işlemlerinde net 321.000 adet açık sözleşme bulunuyor.

Açığa satış pozisyonlarının, büyüyen resesyon endişelerine, şirket kazançlarında yakın zamanda görülmesi muhtemel düşüş potansiyeline, devam eden makroekonomik ve jeopolitik endişelere rağmen yılbaşından bugüne kadar süren borsalardaki direncin ardından öz sermaye değerlemelerinin gergin görünmesine karşı bir önlem olduğu düşünülüyor.

Ancak ekonomide ve piyasalarda ters gidebilecek pek çok şey olsa da, olumlu bir sürpriz potansiyeli de bulunuyor ve bunun, düşüş eğilimli hedge fonları arasında kısa vadeli pozisyonlarını hızla gevşetmek zorunda kalmalarına neden olacak kısa süreli bir daralmaya yol açabileceği düşünülüyor.

Fundstrat'tan Mark Newton, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “Bu veriler, 2018 yılından bu yana en olumsuz seviyelere ulaşmış olan kaldıraçlı vadeli işlemler konumlandırmasıyla birlikte, piyasayı potansiyel olarak kısa bir sıkışma için olgunlaştırabilir” diyor ve son enflasyon verilerinin potansiyel bir katalizör olduğuna işaret ediyor.

Newton'a göre düşüş eğilimi, yakın vadede hisse senedi fiyatlarındaki aşağı yönlü potansiyel için nihayetinde bir tampon sağlayabilir. Newton, “Piyasalara yönelik olumsuz hissiyatın, birkaç döngü bileşiminde daha inandırıcı kısa vadeli dipler gösteren Mayıs ayının ikinci yarısına kadar herhangi bir hisse senedi düşüşüne bir tampon sağlamaya yardımcı olacağını düşünüyorum” diyor.

En iyi alım sinyali

Ned Davis Research de, hedge fonların yüklü kısa pozisyonlarına yönelik olarak benzer bir yaklaşım sunuyor ve bunun gibi duyarlılık göstergelerinin aşırı uçlara ulaştıklarında ve ardından tersine döndüklerinde genellikle en iyi satın alma sinyali olduklarını belirtiyor. Şimdiye kadar duyarlılık göstergesinin, aşırı uçlara ulaşmış olsa da, henüz tersine dönme belirtileri göstermediği görülüyor.

Ned Davis Research’ten yapılan açıklamada, “Diğer tüm duyarlılık göstergelerinde olduğu gibi, net vadeli işlem konumlandırmasının en güçlü mesajı, aşırı bir noktaya çarptığında ve tersine döndüğünde gelmelidir. Yükselen makroekonomik veriler veya kazanç raporları kısa bir sıkışmayı (short squeeze) tetikleyebilir. Açık pozisyon eksikliği, diğerleri pozisyon büyüklüklerini tekrar artırmazsa, açık pozisyonların karşılanmasını zorlaştırabilir” deniliyor.

Halka açık şirketler ilk çeyrek kazanç sonuçlarını açıklamaya hazırlanırken, dev yatırım bankaları JPMorgan ve Wells Fargo kazançlarını açıklamaya başlamayı planlıyor. Bunun, olası bir kısa pozisyon sıkışmasının ve sonrasında da fiyatların ani şekilde yükselmesinin katalizörü olabileceği düşünülüyor.

Klasik borsa stratejisi geri dönüyor

 

Wall Street’in büyük sınavı bilanço sezonu

 

Piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

Oyunun adı hala 'belirsizlik'

 

ABD'de tahvil ve hisse senedi rallisi sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)