E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKemal Cenk Erdem, Bitexen’i anlattı---

Kemal Cenk Erdem, Bitexen’i anlattı

Kemal Cenk Erdem, Bitexen’i anlattı
09 Kasım 2020 - 07:30 borsagundem.com

Uzman Türk mühendisleri İTÜ ARI Teknokent’te dev projeye imza attı. İlk milli kripto para EXEN Coin, dijital finans dünyasına kazandırıldı. Ürünün sahibi Bitexen Platformu’nun mimarı Bitexen Teknoloji Başkanı Kemal Cenk Erdem, borsagundem.com’a konuştu,

PINAR MUTLU - BORSAGUNDEM.COM

Dijital varlık alım satım platformu Bitexen, İTÜ ARI Teknokent’te geliştirilen yenilikçi teknolojilerle, Türkiye’de fintek sektörünün öncü şirketleri arasında yer alıyor. Projenin mimarı, Bitexen Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cenk Erdem. Dijital para borsasının temellerini atarak geleceğin yatırımını yapan finans dâhisi Kemal Cenk Erdem, EXEN Coin’i çıkararak Türkiye’de bir ilke daha imza attı.  

Bitexen’de, EXEN Coin ile birlikte 90’ın üzerinde dünya piyasalarında yer edinmiş ve kabullenilmiş dijital paralar takip edilebiliyor. EXEN Coin, Bitexen tahtaları üzerinde farklı para birimleri ile alınıp-satılabiliyor.

2002 yılında Long Island University, C.W. Post Campus'te finans üzerine işletme yüksek lisansı yapan Erdem, 2000-2007 yılları arasında Westrock Advisors Inc.'de vadeli işlem ve opsiyon piyasası için ürünlere imzasını atmış.

EXEN COIN DİĞERLERİNDEN FARKLI

Türkiye ve yurtdışında çok sayıda finans kurumunda yöneticilik yapan usta stratejist, dünya merkez bankalarının gündeminde olan dijital para ve fintek projeleri geliştiriyor.

Bitexen Platformu’nda alınıp satılan başka kripto paralarla değiştirilebilin EXEN Coin’in tüm rakiplerinden ayrıştığını vurgulayan Kemal Cenk Erdem, “Bununla birlikte Türkiye’deki en geniş ürün yelpazesine sahip platform olmamız, dünyada geçerliliği kabul edilen güvenlik otoritelerinden biri tarafından sıklıkla yapılan denetimlerden geçer not almamız, tüm kullanıcılarımızın sorularına 7/24 cevap bulabildiği bir destek ekibimizin olması da platformumuzu öne çıkartan diğer önemli konular arasında yer alıyor” diyor.

Akmerkez AVM’deki fintek üssüne dönüştürdüğü şirket merkezinde bir araya geldiğimiz Bitexen Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cenk Erdem, dijital borsalar ve kripto paralarla ilgili herkesin merak ettiği soruları cevapladı. Geleceğin yatırım aracı ve kağıt paraların yerini alması beklenen kripto paralarla ilgili önemli ipuçları veren Bitexen Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cenk Erdem, fintek yatırımlarını borsagundem.com’a anlattı.

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ

- ‘Kripto para ilk olarak nasıl ortaya çıktı?’ sorusuyla öncelikle temelden başlayalım isterseniz…

Kemal Cenk Erdem: Kripto parayı işlemlerini güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakit paraya alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık olarak tanımlıyoruz. 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma isimli biri tarafından Bitcoin olarak adlandırılan ilk kripto para ortaya çıktı. Bu da ilk merkeziyetsiz kripto para oldu. O zamandan beri Bitcoin başta olmak üzere birbirinden farklı kripto paralar üretilmeye devam ediyor. Bizler de onları konuşmaya devam ediyoruz.

- Peki, dijital paralar nasıl üretiliyor?

Kemal Cenk Erdem: Kripto paranın üretim işlemi kripto para madenciliği adı verilen bir teknikle yapılıyor diyebiliriz. Kripto para madenciliği, madenciler tarafından işlemlerin en hızlı ve hatasız olarak şifrelenmesi olarak tanımlanabilir. Nasıl bir madenci toprağı kazıp rezerve ulaşıyorsa, kripto para madencileri de tıpkı toprak kazarmış gibi bilgileri işliyor. Bu bilgileri daha iyi işlemek için daha güçlü sistemler, yani daha yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyuyorlar. Bir diğer seçenek ise XRP gibi merkezi olan kripto paralar; bunların tamamı üretilir ve arz edilir.

- Kripto paralarla birlikte ismini duyduğumuz blokzincir nedir?

Kemal Cenk Erdem: Blokzinciri her biri içerisinde sayısal bilgi bulunan blokların oluşturduğu zincir olarak adlandırabiliriz. Tarihsel olarak baktığımızda 1991’de sayısal belgelere zaman damgası vurarak belgelerin tarihlerinde değişiklik yapılmasının engellenmesi için geliştirildiğini görüyoruz. Projede amaçlanan noter gibi bir onay mekanizmasına ihtiyaç duyulmadan bir sayısal belgenin tarihinin değiştirilemeyecek şekilde oluşturulmasıydı. Blokzincir teknolojisi 2009’a kadar kendi için çok fazla uygulama alanı bulamadı ancak Bitcoin’in üretilmesi ile teknoloji dünyasının gündemine oturdu.

Türkiye’nin ilk milli Coin’i EXEN’de hedef büyük, talep de...

DİJİTAL PARA BİRÇOK ÜLKENİN GÜNDEMİNDE

- Dünya merkez bankalarının gündeminde olan dijital paranın geleceği konusunda bilgi verebilir misiniz?

Kemal Cenk Erdem: Bitcoin’in yaratılış sürecinden sonra geçen on yıla baktığımızda bu süre zarfında düşüşler gözlemlense de Bitcoin kullanıcılarının ve hacminin her geçen gün arttığını, farkındalığının yükseldiğini, bu teknolojiyi öğrenmek isteyenlerin yükselen bir ivmede talep yarattığını görüyoruz. Normal süreçte yükselen bir talebi olan Bitcoin ve diğer dijital paraların pandemi süresince farkındalığının artmasıyla beraber sonrasında da yatırımcıların dijital para sektöründe daha çok var olmaya çalışacağını düşünüyoruz. Küresel çapta bir hareketlenme mevcut ve birçok ülke yatırımlarını bu yönde yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Merkez Bankası dijital euro üzerine bir rapor yayınladı. ABD Adalet Bakanlığı bir kripto para raporu yayınladı. Kanada Bankası, CBCD’ler hakkında bir makale yayınladı. 8 Ekim’de Hollanda Merkez Bankası ilk kez bir kripto para şirketini onayladı. Çin Merkez Bankası’nın yeni geliştirdiği dijital para biriminin pilot programlar kapsamında para transferlerinde kullanılmaya başlandığı açıklandı. Güney Kore, Dijital Varlık Yasası’nı tartışıyor. Venezuela ise dijital para kullanımını günlük hataya entegre etti ve ülkedeki 305 belediyenin vergi ödemelerinin dijital para üzerinden yapılabilmesi için Ulusal Vergi Uyum Anlaşması’nı imzaladı. Ayrıca Venezuela hükümeti, haziran ayı içerisinde akaryakıt ödemelerinin yüzde 15’inin dijital para ile yapıldığını ve İran Merkez Bankası ise madencilerden Bitcoin alacağını duyurdu.

Ülkemizde ise bu husustaki adımların ilki BTK Raporu ile atılmış oldu. Yakın gelecekte Türkiye’de de bu alanda önemli gelişmeler yaşanacağını düşünüyoruz.

UZMAN TÜRK MÜHENDİSLERİ GELİŞTİRDİ

- Online dijital varlık alım satım platformu Bitexen hakkında bilgi verebilir misiniz? Proje nasıl gündeme geldi? Kurulduğu günden bugüne gelinen noktayı anlatabilir misiniz?

Kemal Cenk Erdem: İTÜ ARI Teknokent’te geliştirdiğimiz yenilikçi teknolojilerle, Türkiye’de fintek sektörünün öncü şirketleri arasında yer alıyoruz. Dijital Varlık Alım Satım Platformu’muz Bitexen, konusunda uzman Türk mühendisler tarafından oluşturuldu. Diğer platformlarından en büyük farkı da Türk mühendisler tarafından yaratılan, yerli ve milli bir platform olmasıdır. Çok kısa bir sürede kullanıcılar tarafından çok beğenilen, tercih edilen, popüler bir dijital para alım satım platformu haline geldik. Türkiye’deki en geniş ürün yelpazesine sahip platformuz. Platformumuzdaki dijital varlık sayısını 89’a yükselttik. 3916 işlem çifti ile hizmet veriyoruz ve en önemli ürünlerimizden biri ERC-20 protokol standartlarında üretilen EXEN Coin’i yatırımcılara sunuyoruz.

- Bitexen’i diğer borsalardan ayıran özelliklerini anlatabilir misiniz?

Kemal Cenk Erdem: EXEN Coin ile tüm rakiplerimizden ayrışıyoruz. Bununla birlikte Türkiye’deki en geniş ürün yelpazesine sahip platform olmamız, dünyada geçerliliği kabul edilen güvenlik otoritelerinden biri tarafından sıklıkla yapılan denetimlerden geçer not almamız, tüm kullanıcılarımızın sorularına 7/24 cevap bulabildiği bir destek ekibimizin olması da platformumuzu öne çıkartan diğer önemli konular arasında yer alıyor.

ONAYLI TÜM DİJİTAL PARALAR www.bitexen.com’da

- Bitexen Platformu'nda işlem yapabilmek için kriterleriniz var mı? Bütün dijital varlıklar alınıp satılabiliyor mu? Yatırımcılar nasıl hesap açabilir? Para transferleri nasıl gerçekleştiriliyor?

Kemal Cenk Erdem: Türkiye’de 70’den fazla dijital para alım satım platformu bulunuyor. Bitexen olarak kullanıcı sayısı ve işlem hacmi ile ilk üçte konumlanıyoruz. Yapmış olduğumuz kampanyalar ve sunduğumuz hizmetlerle en popüler dijital para alım satım platformuyuz.

Bitexen’e günde ortalama bin kullanıcı giriş yaparken 80 bin ila 300 bin arası alım-satım gerçekleşiyor. Bu rakam zirve dönemlerinde 600 ila 1 milyonu bulabiliyor. Teknik altyapımız bu boyuttaki işlemleri hiçbir aksaklık yaşamadan karşılayabiliyor.

Sahip olduğumuz teknik altyapı ve hizmet kapasitesi konusunda farkındalık ortaya koymak adına şunu da ekleyebiliriz; aylık 300 bin aktif kullanıcıya hizmet veriyoruz. Kullanıcı yoğunluğunun en üst seviyede olduğu zamanlarda dahi 1 günde 75 bin kişinin sisteme tam KYC ile dahil olmasını sağladık. Bu başarının öyküsünü donanımlı yazılım ekibimize, özgün yazılımımıza ve kuvvetli teknik altyapımıza borçluyuz.

Herkes www.bitexen.com’dan hesap açabilir. Telefon, adres ve kimlik doğrulaması yapılan her kullanıcımız hesaplarını onaylatmış olur ve listelediğimiz 89 dijital paradan istediğini alıp satabilir.

PARALAR SOĞUK CÜZDANDA SAKLANIYOR

- Güvenlik konusunda hangi tedbirleri aldınız?

Kemal Cenk Erdem: Birçok kriter var ancak üç tanesini ön planda tutuyoruz. Bunlardan bir tanesi kullanıcı hesap güvenliği. İkincisi sistemsel ve yazılımsal altyapı güvenliği. Üçüncüsü de kullanıcı varlık güvenliği. Hesap güvenliğinde kullanıcılarımız 2FA yani iki aşamalı doğrulama ve SMS ile giriş yapabiliyor. Aynı şekilde platformumuzdan herhangi bir çekim yapmak isterlerse, cep telefonlarının yanlarında olmasına ihtiyaçları var. Aynı zamanda kullanıcının üye olurken vermiş olduğu e-mail adresine de bir doğrulama kodu yolluyoruz. O doğrulama kodunun da kullanıcı tarafından onaylanmasını talep ediyoruz. Kullanıcılarımızın da 3’lü şifre kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

İkinci kriter olarak, Türk mühendisler tarafından koduna A’dan Z’ye hâkim olduğumuz yazılımı kullanıcılarımızı dinleyerek geliştiriyoruz. Ayrıca 7/24 sistem izleme araçlarıyla sistemimiz takip halinde. Herhangi bir normal sürecin aksine hareket olduğu zaman hem sistemsel yazılımlar hem de operasyonda bulunan ekibimiz doğrultusunda uyarılarla hemen ilgili çözümleri hayata geçiriyoruz.

Bunların yanı sıra dünyaca ünlü bir güvenlik şirketiyle 6 ayda bir penetrasyon, deneme testleri de yaptırıyoruz. Yakın zaman içerisinde bu noktada kamuoyunu bilgilendireceğiz.

Üçüncü bahsetmiş olduğum kriter ise; kullanıcı varlık güvenliği. Kullanıcı değeri belli bir yüzdeye geldiğinde varlıklarını soğuk cüzdanda saklıyoruz.

- Kripto paralarla ilgili Türkiye’de bir regülasyona gidilmesini bekliyor musunuz? Bu alanda hangi düzenlemelerin hayata geçirilmesini istersiniz?

Kemal Cenk Erdem: Geçtiğimiz aylarda BTK raporu yayınlandı. BTK Kripto Para Araştırma Raporu’nu hem dijital para hem de kripto paraları detaylıca ele alan, kripto paraların teknolojisinin anlatıldığı, kripto paranın dünyada ve Türkiye’deki durumunu değerlendiren oldukça kapsamlı ve başarılı bir çalışma olmuş. Raporu, 11. Kalkınma Planı’nda sinyali verilen dijital para çalışmalarının devamı niteliğinde görüyoruz. Tüm bu çalışmaların sektörün regülasyonlar ile yasal zemine kavuşması yolunda atılmış önemli adımlar olduğunu düşünüyoruz. Raporda vurgulandığı üzere olası bir regülasyonun, sektörü daha da büyüteceğine inanıyoruz. Regülasyonun gerçekleşmesi durumunda sisteme olan güvenin daha fazla artacağını ve kullanıcıların daha fazla ilgi göstereceğini düşünüyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada dünyadaki tüm önemli borsaların Türkiye’ye yerleşmeye çalıştığını görüyoruz. EXEN Coin’i sektöre sunan fintek firması olarak Türkiye’nin dünyada daha fazla söz sahibi olması için proaktif olunması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin gerek sahip olduğu potansiyel gerekse bu alandaki eğitimli insan gücüyle kripto para piyasaları içerisinde liderliğe oynayabileceğine inanıyoruz. Üzerimize düşen sorumluluğu alarak sektörün öncü teknoloji şirketleri ile yapılacak tüm çalışmalarda kamu kurum ve kuruluşları ile her türlü bilgi ve donanımı paylaşmaya, atılacak her adımda destek olmaya hazırız.

KRİPTO PARA YATIRIMCILARINA ÖNERİLER

- Kripto para güvenli mi? Kripto para yatırımına yeni başlayan yatırımcılara ne önerisiniz?

Kemal Cenk Erdem: Kripto paralar merkezi bir sistem üzerinden yönetilmediği için manipülasyon gibi kötü niyetle yapılan hiçbir işleme maruz kalma riski bulunmuyor. Her biri blokzincir üzerine kayıtlı bulunuyor. Kripto paralarda gerçekleşen tüm işlemler şifrelenerek birden çok cihazda barındırılması sebebi ile işlemlere zarar verilebilmesi adına birçok cihaza aynı anda müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple blokzincirlerin zarar görme ihtimali geleneksel veri saklama yöntemlerine göre çok daha düşüktür. Bu kodların her biri özel bir sistemle belirlendiği için şifrelerin kırılma veya hesaplara girilmesi gibi durumların zor olduğunu söyleyebiliriz.

Bu alanda yatırım yapan veya yapmak isteyen kullanıcılar dijital para teknolojisini iyi kavramalı ve blokzincir teknolojisi hakkında bilgi edinmeli; kulaktan dolma bilgilerle değil, iyi araştırma yaparak, işlem yapacağı platformun güvenliğini, kullanım kolaylığını, diğer kullanıcıların deneyimlerini araştırarak piyasaya girmelerini öneririz. Satın alacakları dijital varlığın protokolünü, projesini araştırmayı en azından White Paper’ını yani izahnamesini okumasını tavsiye edebiliriz. Her yatırım sürecinde olduğu gibi ani piyasa hareketlerine göre anlık kararlar verilmemelidir.

Bitexen olarak blog yazılarımız, makalelerimiz, videolarımızla kullanıcılarımızı güncel tutmayı, en doğru bilgiye en kısa sürede erişmelerini oldukça önemsiyoruz.  

HEMEN İŞLEM YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Dolar 8,35 seviyesine indi

Berat Albayrak'ın Instagram hesabından 'istifa açıklaması'

Haftaya damgasını vuran 3 hisse

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİTCOIN10 Kasım 2020 19:35

    Kerizlerin benden daha kerizi de çikabilir diye oynadıği para oyunu.

  • Metin10 Kasım 2020 14:45

    Uyanıklara müşteri lazım

  • neriman tekin 09 Kasım 2020 19:29

    bu sisteme nasıl giriliyor,ben almak isterim

  • Nedim09 Kasım 2020 07:55

    Dünyayı felakete sürükleyecek  ahmakça aptalca bir sistemsizlik.  Neyin bilgisi neyin madenciliği!  Neye göre değer biçiyorsunuz?  En önemlisi  neye karşılık olarak düzenlemesi var?  Derin devletin yani şeytanın oyunu sadece!

  • ky tırt10 Kasım 2020 22:06

    şeytanın bile aklına gelmezdi 

  • Nedim10 Kasım 2020 08:58

    Sen biliyorsa neden açıklamadın!  Cep telefonu ile bunu mukayese etmek te nasıl bir yarım akıl olduğunu gösteriyor.  Ben söyleyeyim bu kripto para  poker masasındaki  para fişlerine  benziyor.  Ancak bu iş tamamen bittiği zaman fiş karşılığında para alacak kasa bulamayacaksın!  

  • esat09 Kasım 2020 16:19

    Bilmediğiniz konuda yorum yapmayın. 20 sene önce cep telefonu yoktu. 10 sene önce internet bankacılığı yoktu. 10 sene sonra neyi kullanmayı bırakırız kim bilir. Dünyada ki paraların büyük çoğunluğu digital zaten bir karşılığı yok. İnsanlar maaşlarını bankadan çekmeden ödemeler vs gidiyor zaten.