E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKakao fiyatlarında 10 bin dolar beklentisi---

Kakao fiyatlarında 10 bin dolar beklentisi

Kakao fiyatlarında 10 bin dolar beklentisi
25 Mart 2024 - 08:30 borsagundem.com

Küresel kakao fiyatları son 46 yılın en yüksek seviyesine gelerek rekor seviyeye ulaştı. Citigroup Inc., arz görünümünün kötüleşmesi halinde büyük bir olasılıkla fiyatların 10 bin dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

En büyük kakao çekirdeği üreticileri Gana ve Fildişi Sahilleri’nde yaşanan kuraklık, küresel kakao fiyatlarında rekor getirdi.

Fiyatlar bu yıl şimdiden iki katına çıkarak 8400 doları aştı. Ve bu yalnızca birkaç ay önce hayal bile edilemeyecek bir seviye olarak görülüyordu.

İklim değişikliğine bağlı bu küresel kıtlık nedeniyle Batı Afrikalı yetiştiriciler şiddetli yağmurdan, aşırı sıcak ve kuruluğa kadar zorlu hava koşullarıyla ve hasatı mahveden mahsul hastalıklarıyla mücadele ediyor. Habertürk'ten İrem Kuşoğlu'nun haberine göre, en büyük üretici olan Fildişi Sahili'ndeki limanlardan ihracata yönelik hareketlilik geçen yılın hızının neredeyse yüzde 30 gerisinde.

10 BİN DOLAR BEKLENTİSİ

Üreticiler hurma yağı gibi daha ucuz alternatifleri tercih ettiğinden, hiç kakao içermeyen yeni ürünlerin ortaya çıkması da artık söz konusu. Tüketiciler için ise daha yüksek fiyatlar, daha pahalı çikolata anlamına gelebilir.

Bloomberg'in bu ay bildirdiğine göre, dikkatler şimdi iki yıllık hasattan daha küçük olan orta mahsule çevrilmiş durumda ve Fildişi Sahili'nin düzenleyici kurumu bu sezon bu mahsulün de azalmasını bekliyor.

Büyük çikolata üreticisi Barry Callebaut AG ise kakao kıtlığının gelecek sezonda da devam edeceği konusunda uyardı.

Şubat ortasında, kakao yaklaşık 5600 dolardan işlem görürken Citigroup Inc., arz görünümünün kötüleşmesi halinde fiyatların 10 bin dolara kadar çıkabileceğini söyledi. Bu artık daha büyük bir olasılık haline geliyor.

"YÜKSELİŞ YAKIN ZAMANDA DURULMAYACAK"

Bununla birlikte Bloomberg tarafından takip edilen diğer önemli emtialar, kakaonun yılın başlangıcındaki oranlarına yaklaşamadı. Üç aydan kısa bir sürede elde edilen kazanç, kakaonun New York'ta 1976'dan bu yana gördüğü tüm yıl ilerlemelerini şimdiden aştı.

The Hightower Report "Sıkı arz ve büyük küresel üretim açığı tahminleri panik alımlarını tetiklediği için kakao fiyatları görülmemiş seviyelere ulaşmaya devam ediyor" derken fiyatların yükseliş yakın bir zamanda durulacağa da benzemiyor.

Kakao fiyatları ağzımızın tadını bozabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)