E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıJPMorgan açıkladı: Dolar hegemonyası için en büyük risk---

JPMorgan açıkladı: Dolar hegemonyası için en büyük risk

JPMorgan açıkladı: Dolar hegemonyası için en büyük risk
07 Eylül 2023 - 17:00 borsagundem.com

Doların küresel fiat para birimi konumu JPMorgan stratejistlerine göre büyük bir risk altında. Üstelik banka stratejistlerine göre asıl risk ikinci bir para biriminin doların yerini alması değil.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in varlıkları bakımından en büyük bankası JPMorgan’a göre doların küresel hakimiyetine dair en büyük risk rakip bir para biriminin oluşması değil. JPMorgan Baş Stratejisti Marko Kolanovic’in liderliğindeki banka stratejistlerinin notuna göre dolar için asıl risk ABD’nin geçmiş ekonomik krizlerde mücadele için kullandığı önemli bir aracı kaybetmesi.

Insider'ın haberine göre, bankanın hafta içerisinde yayınladığı strateji notunda gelişmekte olan ülkelerdeki alternatif para birimlerinin doların yerini alması gibi bir tehdidin düşük olduğu belirtildi. Ancak stratejistlere göre dolarsızlaşmaya neden olacak asıl risk Batılı ekonomilerin karşı karşıya olduğu çoğunlukla enflasyon ve borç yükleriyle ilgili sorunlar.

JPMorgan notunda, “Tarihsel olarak, küresel Güney ve Doğu ile olan ticaret yoluyla ithal edilen deflasyon, ekonominin kârlı olmayan kısımlarının dış kaynak kullanımı, ticaret fazlalarının Amerikan varlıklarına yeniden dönüştürülmesi ve yerel enerji bağımsızlığı (ABD’deki kaya gazı kullanımının artması), doların üstünlüğünün temel bileşenleriydi. İthal deflasyon ve borç talebi Batılı merkez bankalarının son dönemlerdeki her ekonomi krizi parasal ve mali önlemlerin bir kombinasyonuyla başarılı bir şekilde yönetebilmelerine imkan sağladı” denildi.

Ancak banka stratejistleri, dünya ekonomilerinin birbirinden uzaklaştıkça veya doğrudan birbirleriyle çatışmaya girdikçe enerji fiyatlarının yükselmesiyle oluşabilecek risklerin altını çizdi. Stratejistlere göre bu tür bir kriz Batı’da enflasyonu tetikleyebilir ve borç sarmallarına yol açabilir.

Kolanovic ve ekibi, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ABD’nin kredi notunu AAA’dan AA’ya indirmesini hatırlatarak düşük ihtimalli de olsa bu tür bir senaryonun riskleri konusunda uyardı.

JPMorgan, “Bu risk, karbon yoğun endüstrilerin (sanayi, emtia üretimi gibi) Doğu’da dış kaynak kullanımıyla ortaya çıkan çevresel 'arbitraj' tarafından daha da büyütülmüş durumda. Bu durum, Batı'yı endüstriyel olarak kırılgan ve enflasyon şoklarına duyarlı hale getiriyor” açıklamasında bulundu.

Stratejistler Batı’nın geçen yıl boyunca Ukrayna için yeterli miktarda doğalgaz, ucuz gıda veya mühimmat tedarik edememesinin örnek olarak gösterdi.

JPMorgan analistleri başka bir strateji notunda ise dolarsızlaşmanın işaretlerinin halihazırda görüldüğüne dikkat çekti. Petrol piyasasına dikkat çeken analistler emtia ticaretinin giderek daha fazla yuan gibi dolar dışı para birimleri üzerinden yürütüldüğünü söyledi.

JPMorgan “marjinal” bir dolarsızlaşma sürecinin oluşmasını beklese de bunun hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini öngörmüyor. Zira dolar küresel finans ekosistemi içerisinde oldukça geniş bir yelpazede kullanılıyor.

Analistler “Bunun yerine yuanın bağlantısız ülkeler ve Çin’in ticaret ortakları arasında doların mevcut işlevlerinden bazılarını üstlendiği kısmi bir dolarsızlaşma özellikle stratejik rekabet zemininde çok daha makul” öngörüsünde bulundu.

Dolar rallisi küresel yatırımcıların korkusu

 

Küresel piyasalarda doların ateşi yükseldi

 

Doların geri dönüşü devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)