E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil---

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil
30 Mayıs 2023 - 11:20 borsagundem.com

Jeremy Siegel, yapay zeka merkezli başlayan borsa rallisini bir balon olarak nitelendirilmek için henüz erken olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Nvidia’nın başını çektiği ralliye odaklanmış durumda. Yatırımcılar rallinin uzun ömürlü olup olmayacağını tartışıyorken, Wharton profesörü Jeremy Siegel, yükselişin ne kadar süreceğini kimsenin bilemeyeceğinin altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nvidia’nın yapay zeka merkezli 184 milyar dolarlık rallisi, ABD borsalarını taşıyor. Yatırımcılar ise teknoloji hisselerindeki yapay zeka güdümlü yükselişin abartılı olup olmadığı noktasında endişeli bir tavır sergiliyor.

Nvidia ve yapay zeka rallisi

Fortune’dan Nicholas Gordon’un haberine göre, Wharton'dan Jeremy Siegel, Nvidia'nın 184 milyar dolarlık rallisiyle ilgili olarak 'henüz bir balon değil’ yorumunu yapıyor ve ekliyor: "Kimse ne kadar yükselebileceklerini tahmin edemez.”

Wharton profesörü Jeremy Siegel, çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değerinde tek günlük üçüncü en büyük sıçramayı gerçekleştirmesinden günler sonra, yatırımcıların teknoloji hisselerindeki yapay zeka güdümlü patlamanın abartılı olduğundan endişelenmemesi gerektiğini söylüyor. CNBC’ye konuşan Siegel, “Yapay zeka konusunda yatırımcılarda var olan heyecanı, Nvidia büyük kazançlarla onaylamış oldu” diyor.

Nvidia'nın hisseleri, çip üreticisinin mevcut çeyrek için beklenenden çok daha yüksek gelen 11 milyar dolarlık satış tahmini yaparak analistleri şaşırtmasıyla yüzde 24'ün üzerinde arttı. Hisse fiyatlarındaki bu sıçrama, Nvidia'nın piyasa değerini 184 milyar dolar artırdı.

Bu yükselişin bir şirket olarak Nvidia’nın rakamlarının yanı sıra yapay zeka (AI) güdümlü bir ralli olduğu fikri ise ağırlıkla kabul ediliyor. Bu durum, yatırımcıların yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışan şirketlere yatırım yaparak söz konusu hisse senetlerinin toplam 300 milyar doların üzerinde değer kazanmasına destek olmasıyla da kendini gösteriyor.

1 trilyon dolarlık eşiğe yaklaştı

Cuma günü piyasa kapanışına kadar Nvidia'nın piyasa değeri 960 milyar doların üzerine çıkarak şu anda yalnızca dört ABD şirketinin elinde tuttuğu 1 trilyon dolarlık eşiğe yaklaşmış durumda. Bu şirketler ise yatırımcıların yabancısı değil: Apple, Microsoft, Alphabet ve Amazon.

Siegel, yapay zeka odaklı hisse senetlerinin uzun vadede ‘biraz fazla değerlenebileceğini’ kabul ederken, kısa vadede ‘momentum’un hisse senetlerini temel değerlerinden çok daha yükseğe taşıyabileceğini ve hiç kimsenin bu yükselişin ne kadar süreceğini tahmin edemeyeceğini belirtiyor. Siegel, “Yapay zeka yakıtlı bu patlama henüz bir balon değil” şeklinde konuşuyor.

Nvidia'nın hisse fiyatındaki sıçramayı ‘dot-com balonu’ gibi daha önceki balonlarla karşılaştıran Siegel, “Doksanların sonlarında, ‘gerçek, iyi bir şirket’ olarak nitelendirdiği Nvidia'nın aksine, ‘kazancı olmayan şirketlerden’ muazzam değerlemeler alıyorduk” diyor.

Nvidia geçen çeyrekte veri merkezi işinden 4,58 milyar dolarlık rekor gelir bildirdi. Bu, üretici yapay zeka ve makine öğrenimi alanındaki büyümeyle yakından bağlantılı olan bölüm için rekor bir seviyeye karşılık geliyor. Şirket, çeyrek için toplam gelirini ise 7,1 milyar dolar olarak açıkladı. Nvidia CEO'sı Jensen Huang da şirketlerin bir trilyon dolarlık veri merkezi altyapısını yükseltmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Balon şüphesi

Ancak yaşanan ralliye herkesin ikna olmadığı gözüküyor. Ekonomist David Rosenberg, CNBC’ye verdiği demeçte, “Yapay zeka hisse senetleri çok tuhaf ve fazlasıyla genişlemiş görünüyor” diyor ve ekliyor: “Bunun bir fiyat balonu olduğuna şüphe yok.”

Yatırım araştırma şirketi New Constructs'ın kurucusu David Trainer’ın ortaya koyduğu bir model ise Nvidia'nın yatırımcılarını ödüllendirmek için 20 yıl boyunca gelirlerini yılda yüzde 20 oranında artırması gerektiğini öne sürüyor. Trainer, Nvidia'nın değerindeki sıçramanın ardından Fortune'a “Yükseliş, bu fantezinin bir alıştırması gibi gözüküyor” diyor.

Nvidia ise yapay zeka yatırımlarını ikiye katlamaya devam ediyor. Şirket, Pazartesi günü Tayvan'daki Computex konferansında bir dizi yeni yapay zeka destekli hizmet duyurdu. Çip üreticisi şirket, Microsoft ve Meta gibi teknoloji şirketlerinin bir sonraki ChatGPT'yi oluşturmasına yardımcı olacak yeni bir süper bilgisayar platformunun yanı sıra üretken yapay zekayı yeni reklam oluşturma aşamasında kullanmak için WPP ile yeni bir ortaklık da duyurdu. Huang, şirketin yatırımlarıyla ilgili olarak, “Bunun çok fazla olduğunu biliyorum” şeklinde konuştu.

Nvidia CEO’su uyardı: Yapay zekâ trenini kaçırmayın

 

Çip üretimi Nvidia’yı nasıl zirveye çıkardı?

 

Nvidia’da neler oluyor?

 

Nvidia'nın piyasa değeri 1 trilyon dolara yaklaştı

 

Nvidia: Kripto, insanlığa faydalı bir şey sunamadı

 

Borç tavanı anlaşması sonrası borsalar rahatlama rallisine hazır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )30 Mayıs 2023 17:20

    Yapay zeka gelecekde her alanda olacak... Bu alanda bir çok firma çalışmalara başladı. bir çok işde sizlerle olacak. kimi yardımcı asistan sizinle telefonunuzda yalık x ücret ile olacak. kimisi otomobilde sizinle sohbet edip yardımcı olacak. kimi kullandığımız araçlarda bizlere kullanım kolaylığı otomatik plot misali yardımcı olacak. düşünün pılot mesleği varbelki ileride uçaklar kalmaz ama, uçak drone tarzı özel araçlar kendileri isteidğiniz yere sizleri götürecek, aynı biçimde tekneler öyle çalışacak. nakliye gemileri, hatta nakliye kamyonları. forkliftler indir bindir işleri yapacak, kargo dağıtım firmaları. yani yapay zeka öyle böyle gelecek, askeri alanda zaten geliyor sivile oradan büyük teknolojı kayacak. insan+yapay zeka ilk etapda ..sonra yapay zeka adım adım ilerler...

  • AHMET ÖZBİR30 Mayıs 2023 12:02

    "SUN'İ ZEKÂ", "GERÇEK ZEKÂ" yı kullanmaktan beri olan bazı zavallılar "SUN'İ ZEKÂ"dan medet ummaları tam anlamıyla "İBRETLİK"tir. Varolan "GERÇEK ZEKÂ"nızı kullanın, "KILlacıklar"dan uzak durun!