E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemJaponları helva yapmaya çağırdı---

Japonları helva yapmaya çağırdı

Japonları helva yapmaya çağırdı
10 Ekim 2014 - 06:06 borsagundem.com

Japon yatırımcılara ortak projeler yapılmasını teklif eden Bakan Zeybekci, “Birimizde un, birimizde şeker, ortada yağ var. Gelin helva yapalım" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk - Japon ilişkilerinin potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, “Japonya ve Türkiye ortaklığında birisinde şeker, birisinde un, ortada yağ var. Çok güzel helva yapılabilir” dedi.

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Zeybekci, Tokyo’da yapılan Türkiye - Japonya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada iki ülkenin bir araya gelerek ortak yatırım ve 3. ülkelerde işbirliği yapması gerektiğini söyledi. 2023’e kadar Türkiye’de ulaştırmada 100 milyar dolar, enerji sektöründe 130 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirten Zeybekci Japon yatırımcıları Türkiye’ye davet etti.

Zeybekci, “Bir Japon firma yatırım yapmak isterse, özel bir şey isterse ona uygun bir ceket dikmeye de hazırız. Bütün imkânları, yolları açıyoruz” diye konuştu.

1.5 milyar $ yakışmıyor

İki ülke arasında 2014’te serbest ticaret anlaşması resmi teknik görüşme kararı alındığını aktaran Zeybekci, şunu söyledi:
“Gelin, 2015 sonunda bitirme noktasına gelelim. 3.5 - 4 milyar dolarlık ticaret iki ülkeye yakışmıyor. Türkiye’deki 1.5 milyar dolarlık yatırım Japonya’nın gücüne yakışıyor mu?”

Duygusal anlar yaşandı

Bakan Nihat Zeybekci, toplantıda, Türk pilotların 1985’te Tahran’daki Japonları bir operasyonla ailelerine kavuşturduğunu hatırlattı. Toplantıda bulunan ve o dönem Türk uçağınca kurtarılan Japon işadamı Junichi Numata da THY uçağı ile kurtarıldıklarını anlatarak, “215 Japon vatandaşı Tahran’dan çıkabildi. O zamanki cesur kararıyla Sayın Turgut Özal göndermeseydi, ben de burada olmayacaktım. Bizim hayatımızı Türkiye kurtardı. Can borcunu ödemek amacıyla toplantılara katılıyorum” diye ağlayarak konuştu.

Barış iklimini bozmak ihanet

IŞİD’ın Kobani saldırısı sonrasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da meydana gelen olayları değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Şu anda ülkemizde iklimi bozmak, barış sürecini bozmak tam anlamıyla bir ihanettir” dedi.
‘Kobani’de yaralılar var, kan verin’ çağrısı yapıldığını aktaran Zeybekci, şunları söyledi:
“Sonra da Kızılay’ın araçlarını, kan merkezini yakacaksın, belediyenin iş makinalarını veya Türkiye için sinir uçları dediğimiz sembolik anlamda bazı milli değerlerle ilgili saldırılarda bulunacaksın. Bunlar geçecek, karşılık bulmayacak. Evrensel hukuk standartlarında bunlarla mücadele edilerek üstesinden gelinecek. Bunu yapan hainler, kullandıkları maşalarla günü geldiğinde toplanacaktır zaten.”

Japon turistlere davet

Bakan Nihat Zeybekci, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Japonya’dan farklı yerlere milyonlarca turist gittiğini belirterek, “Japon dostlarımız turist olarak istediğimiz miktarda gelmiyor. Japonya’dan dünyanın farklı ülkelerine 20 milyon turist gidiyor. Bunun 170-180 bini Türkiye’ye geliyor. Gönül istiyor ki Japon dostlarımız milyonlarla gelsinler” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)