E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİşte TL'yi ayrıştıran üç neden---

İşte TL'yi ayrıştıran üç neden

İşte TL'yi ayrıştıran üç neden
13 Haziran 2018 - 15:58 borsagundem.com

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte'ye göre Türk Lirası'nın negatif ayrışmasında üç neden var

Fed FOCM üyelerinin Haziran ayı FOMC kararı beklenirken dolar küresel piyaslarda sakin bir grafik çizse de Türk Lirası sert satışlarla karşılaştı.

Günün ilk yarısında Dolar/TL yüzde 4,6978'e kadar yükseldi, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybı yüzde 2'yi aştı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Türk Lirası'nın negatif ayrışmasında üç nedene dikkat çekti.

Ökte'ye göre bu üç neden şu şekilde:

1) Seçimin yarattığı ekonomi politikası belirsizlikleri,

2) Türkiye fonlarından yabancı para çıkışları

3) Yerli kurumsal hazinelerin döviz alımları.

FOMC'nin politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,75-2,00 aralığına yükseltmesi bekleniyor. Stratejist, Türk lirası varlıkların içinde bulunduğu negatif ayrışmayı Fed beklentilerine değil, bu üç nedene bağlı olarak değerlendirdiğine ayrıca dikkat çekti.

Ökte, "Fed toplantısı öncesi piyasalardaki ana hareketler bize ‘dovish hike’ (Fed 25 baz puan faiz artırır ancak Fed üyelerinin 2018-2019 faiz artırım beklentileri değişmez ve Başkan konuşmasında uygulanan mali politikaların yarattığı belirsizliklerden bahseder) beklentisinin fiyatlanmadığını göstermektedir.

Fed’den ‘hawkish hike’ (1969’dan beri ABD’de en düşük işsizlik oranı ve Lehman öncesine dönmüş emlak piyasası verileri enflasyonist baskıların artması ve Fed’in ölçülü faiz artırımları değil daha yüksek kademeli faiz artırımları gerektirebilir; 2018-2019 Fed faiz artırım beklentileri dot-plot’ta yükselir) senaryosunda ise en kötü etkilenecek varlık sınıflarının yine gelişen ülke kurları)ve lokal para birimi gelişen ülke tahvilleri olmasını muhtemel görürüz." değerlendirmesinde bulundu.(Business HT)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaktust14 Haziran 2018 01:35

    her gün borsa haberleri yapan bir tv kanalına çıkıp,aman ha burası dip alın,ama ha burası dip satmayın,aman ha dolara göre borsamız çok ucuzlamış diye,aman ha borsaya uzun vadeli bakın ,sorarım bu insanlar borsa 120 binler gelmiş aynı teraneler borsa 90 binlerin alt sınırına dayanmış aynı teraneler,onlarda biliyorki bizler gibi sırdan yatırımcılar bunların sözlerini dikkate alıyor, amaçları yabancıların mal satıp çıkarken zorlanmasın,yabancının malını sırtlasın uzun yılar taşısın,diger tarafdan dolar 3000 olmuş aman ha buradan dolarmı alınır yanarsınız vallahi,dolar 3500 olmuş sakın ha çıra gibi yanrsınız,dolar 4000 olmuş vallahi ben kimsey dolar almayı tavsiye etmem,dolar 4500 olmuşyok kardeşim parasını kaybetmek isteyen alsın ben karışmam,yıllardır sıradan insanların bir kaç kuruşluk tasarufunu,borsa dip yapıp, dolar tavan yaptıgında yabancı yatırımcı geri gelene kadar,yabancıya peşkeş çektiler yazıktır günahtır bu insanların vebalini nasıl karşılaycaksınız

  • veri13 Haziran 2018 21:58

    rahmetli erbakanı altı ayda indirdiler, eğer dış güçler istemeseydi erdoğanı 16 sene tutmazlardı...

  • Misafir13 Haziran 2018 20:56

    Kısaca özetlersem yorumları!... Yine her zaman olduğu gibi kaybeden küçük yatırımcı fakir fukara oldu...! Küçük yatırımcının elindeki hisseler üçte bir hatta dörtte bir değerine geldi...! İnşallah küçük yatırımcılardan KREDİLİ ALIŞ YAPAN OLMAMIŞTIR...! KREDİLİ ALIŞ YAPAN VARSA ALLAH YARDIMCISI OLSUN...! Başka ne diyebilirim ki?...

  • Okie Dokie13 Haziran 2018 16:32

    Tüm paramı dolara çevirdim. Sadece pazar manava çıkarken harcayacağım kadar dolar bozuyorum. Kafam rahat.

  • Bika13 Haziran 2018 16:05

    TL'nin negatif ayrışmasının tek nedeni var, BEŞTEPE

  • Bika13 Haziran 2018 18:14

    Erken seçim vatana ihanettir dedikten sonra erken seçime gitmek Cumhur ittifakı'nın tercihi.

  • Hasan aydın13 Haziran 2018 18:12

    Bunu biz de söylüyoruz. Şuandaki kurda çok ciddi manada uluslararası müdahale var ve bunun nedeni tayyip erdoğan'nın başkan seçilmesi. Bu şekilde halk üzerinde tayyip erdoğan'a karşı algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu yorumunda çok haklısın.

  • Bikalemuna13 Haziran 2018 16:42

    Beştepe 16 yıldır var, niye bugüne kadar negatif ayrışmadı da şimdi son bir ayda seçim öncesi ayrışıyor diye sormazlar mı adama. tam tersi beştepe giderse diye negatif ayrışma olmasın.