E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte Kanal İstanbul'un net hali---

İşte Kanal İstanbul'un net hali

İşte Kanal İstanbul'un net hali
30 Mayıs 2014 - 06:58 borsagundem.com

İstanbul'un çılgın projesi Kanal İstanbul'un yeri kesinleşti

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2009 yerel seçimleri öncesi açıkladığı İstanbul'un çılgın projesi, Kanal İstanbul'un güzergahı ve güzergahta yapılacak yeni yerleşim birimleri ile rezerv alanları netleşti. Daha önce Silivri, Ortaköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice olarak tespit edilen bölgeden Karacaköy, Evcik Barajı'ndan Karadeniz'e bağlanan bölümde istimlak edilecek arazilerin çokluğu nedeniyle vazgeçildi. Projenin tüm detaylarını içeren son haline Sabah ulaştı. Kanal, Küçükçekmece-Başakşehir-Arnavutköy hattında olacak. Yeni yerleşim alanları haritası 30 Nisan'da Resmi Gazete'de, İstanbul İli Avrupa Yakası Proje Alanı haritası başlığıyla yayımlandı. Yeni düzenlemeyle Rezerv Alanı Karaburun'a kadar uzanıyor. Bu çerçevede Arnavutköy Belediyesi'ne gönderilen haritalar esas alınarak çalışmalar başlatıldı. Kanal İstanbul, 6 bin 865 hektarda, yani 68 milyon 865 bin metrekare alan üzerinde kuruluyor. Alanda 1 milyon 120 bin 280 kişinin yaşayacağı hesaplandı. 40 milyar dolara mal olacak projeyle binlerce kişiye istihdam sağlanacak. 3. Havalimanı ile birlikte yepyeni bir şehrin oluşturulacağı Kanal İstanbul'un detayları şöyle: 
MALİYET DÜŞTÜ: Projede bu rotanın seçilmesindeki en önemli neden, kanal aksında bulunan arazilerin yüzde 80'inin kamu arazisi olması ve orman arazinin bulunmaması. Böylece istimlak bedeli başta olmak üzere projenin maliyeti düşecek. Bölgedeki rezerv ve ticaret alanları ile diğer bölgelerin büyük çoğunluğu 3. Havalimanı gibi yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek. 
2 YENİ ŞEHİR: Küçükçekmece'den başlayıp, Başakşehir'den geçecek alana 44 bin 442 dönüm araziye "Rezerv Alanı 1" kurulacak. İkinci şehir ise Arnavutköy bölgesinde 280 bin 29 dönüm arazi üzerine kurulacak. Etüt çalışmaları başlatılırken, sadece konut ve ticaret alanları 68 milyon 865 bin metrekare alana kurulacak. 
RİSKLİ İLÇELER TAŞINACAK: Kurulan rezerv alanlarına deprem riski yüksek olan ilçeler taşınacak. Özellikle Zeytinburnu, Bakırköy, Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler, Güngören, Gaziosmanpaşa bölgeleri kentsel dönüşüm alanı olarak kaldığı için Arnavutköy ve Kemerburgaz'da yeni şehirler oluşacak. 
410 BİN KİŞİYE İŞ: Yeni şehirde yaklaşık 410 bin kişiye iş imkanı yaratılacak. Havaalanı ve ileri teknoloji endüstrisinde 100 bin; üniversite, sağlık, yüksek teknoloji parkında 50 bin; idari bölümlerde 10 bin; finans ve servislerde 100 bin; turizmda 50 bin, genel alanlarda ise 100 bin olmak üzere toplamda 410 bin kişiye istihdam sağlanacak. 
GÖL CANLANACAK: Kanal İstanbul, Küçükçekmece - Başakşehir - Arnavutköy ilçelerinden geçip Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlayacak. Proje kullanılamaz hale gelen Küçükçekmece Gölü yeniden hayat bulacak. 
KURAKLIĞA ÇÖZÜM: Projeyle Sazlıdere Barajı devredışı kalacak. İstanbul'un su sorununun giderilmesi için Melen Çayı projesine ağırlık verilecek. Böylece İstanbul'daki olası kuraklığın önüne geçilecek. 

TARIM ARAZİSİ SATIŞLARI DURDU

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın haziran ayı içerisinde temelini atacağı 3. Havalimanı projesinin yanı sıra Kanal İstanbul'un büyük bölümünün geçeceği Arnavutköy bölgesiyle ilgili yeni bir adım daha atıldı. Önceki gün Arnavutköy Tapu Müdürlüğü'ne gelen bir genelgeyle bölgede hisseli tarım alanlarıyla ilgili satışlar durduruldu. Arsa spekülasyonunu önlemek ve tarım alanlarını kontrol altına almak için hem köylüler hem de yatırımcılar sadece bir hisseli arsa alıp, satabilecek. Birden fazla tapu satışı, proje açıklanana kadar donduruldu. 

ÜÇ MAHALLEYE TALİH KUŞU KONDU

 25 metre derinlikte ve 150 metre genişlikteki Kanal İstanbul'un en önemli istimlak ve kamulaştırma çalışması, Küçükçekmece Gölü ile Sazlıdere Barajı arasında kalan Başakşehir ilçesinin Altıntepe, Güvercintepe ve Şahintepe mahallelerinde gerçekleştirilecek. Tamamı ruhsatsız ve imarsız evlerden oluşan üç mahalle kanala cephe olacak. Fiyatlar şimdiden üçe, dörde katladı. Arazi fiyatlarının artması bakanlığın 'Rezerv Alanı' önlemiyle biraz olsun durdu. Belirlenecek kamulaştırma bedeliyle araziler Rezerv Alanı'na dahil edilecek. 

100 YILLIK ALTYAPI PLANLARI HAZIR

Dünya Su Formu'nda geçen yıl bilim adamlarının "Yer üstü suları, havzalara ve kanallara bağlansın. Yeraltı sularına önem verilsin" önerileri Kanal İstanbul'un bu aks üzerinde yer almasında etkili oldu. İSKİ ve DSİ ile belediyeler kanal aksında yapılacak isale hattı, tünel, atık su kolektörleri, arıtma tesisleri ile alt ve üst yapı projeleriyle ilgili 50-100 yıllık planlarını önümüzdeki hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderecek. 3. Havalimanı'nın hemen yanından geçecek Kanal İstanbul turizm açısından da bölgeye katkı sağlayacak.

İŞTE KANAL İSTANBUL'UN GÜZERGAHI

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehemet31 Mayıs 2014 13:43

    cemaat insanları kullanıp devletin tamamını ele geçirdiğinde kendimize başka bir ülke aramak zorunda kalabiliriz!

  • mehmet31 Mayıs 2014 13:40

    bu cemaat mensuplar heryerde!sınav sorularını çaldılar!mahkemelerden kendi adamlarına takipsizlik kararı çıkardılar!bizim çocular maalesef hiç biryere yerleşemedi!bütün devlet kadrolarını cemaat doldurdu!

  • mehmet31 Mayıs 2014 13:38

    bu ülke bizim!pensilvanyadan humeyni gibi ülkemizi karıştırmalarına izin vermeyelim!

  • mehmet31 Mayıs 2014 13:37

    arkadaşlar bu cemaat mensupları bazen gezi direnişçisi,bazen akp li oluyor!amaçlarına ulaşana kadar herkesi kullanacaklar!devletin bütün kurumlarını ele geçirdiler! bu takiyecilere dikkat edin.derim!

  • mehmet31 Mayıs 2014 13:34

    erkek gibi ortaya çıksınlar!bukelemum gibi kılık değiştiriyorlar!bir gün ülkücü birgün solcu bir gün ulusalcı oluyor bu cemaatçiler!

  • mehmet31 Mayıs 2014 13:33

    cemaat mensupları,solcu-ulusalcı kılığına girmiş!bütün sanal ortamlar onların işgali altında,tıpkı devleti ele geçirdikleri gibi sanal ortamları da ele geçirdiler!solcularla fikir yarıştırıyor takiyeci cemaatin casusları!

  • mehmete özellll31 Mayıs 2014 12:35

    özellikle destek verenlerde inşaatçılar neden fırsat oluştu 1 al 5 sat canım Müslümanın ticaretinde olması gereken kar marjını bir araştır onun üzerindekinin HARAM olduğunuda biliver ......... benden demesi ahirette demedi deme..

  • memmmet30 Mayıs 2014 23:08

    Sn memet neden yalan söylüyorsun projelere kimse karşı deel..yalana çalana karşı herkes..anladın sen onu..

  • mehmet30 Mayıs 2014 20:35

    projelere kimler karşı!cemaat+solcular+sözde milliyetçi-ulusalcılar!

  • mehmet30 Mayıs 2014 20:33

    beyler,lök gibi oturan bir hükümet mi istiyorsunuz!yoksa dev gibi projeleri olan bir hükümet mi!işte hükümet!kıskkanmayın!destekleyin!

  • herkes neden istanbula30 Mayıs 2014 19:59

    Merhaba arkadaşlar ...peki bu cazibeyi iyice istanbula çekmez mi göç açısından ..zaten nüfus yoğunluğu var ...hırra yine istanbula göç yeniden artar...bide arsa rantı olup lomadığına hiç deyin meyecem...

  • mehmet30 Mayıs 2014 18:56

    memleketimize çivi çakmayanlar,çivi çakanlarıda engelliyor

  • mehmet30 Mayıs 2014 18:55

    bu büyük projelere karşı çıkanların atları da,ilk istanbul boğazına,keban barajına,havaalanlaruna ve hatta yol yapımına da karşı çıkmışlardı!nesiller değişti ama bunlar aynı kafa!

  • cevval30 Mayıs 2014 18:29

    şimdi eğer deprem yada kuraklık olur ise sebebi yine muhalefete, faiz lobisine yada dış güçlere bağlar Erdoğan. umarım deprem denk gelmez...

  • semih30 Mayıs 2014 18:27

    sen önce devlet hastanelerini yenile insanlara insanca sağlık hizmeti ver insanları metrelerce altta kazdan öldürtme trafikte her yıl 10 bin kişi ölüyor önlem al bedeva ehliyet dağıtma insaları başkalarına muhtaç etmiycek ücret öde sonra böyle lüks işlere bak biz bin lira ücret alırız ama 1500 tl lik telefon kullanırız. bütün devlet dairelerinin önünde son model lük arabalar var bu şatafat niye bizim çokmu paramız var bu savurganlığa artık bir son verilmeli yeter.

  • tamer30 Mayıs 2014 18:18

    millet 1000 tl ye çalışıp toprak altında ölüyor biz kanal yapıyoruz .gülerler insana bütün türkiyeyi istanbula toplayın diğer taraflarıda satın ne gerek var çok paramız varsa yoksulların ücretlerine zam yapında insanca yaşasınlar.

  • mehmet30 Mayıs 2014 18:13

    birçok ülkenin kıtaları birbirine bağlayan köprüleri çevreci,ama bizim yavuz sultan selim köprüsü çevreye zararlı!öyle mi?yazıklar olsun,istemeyen vizyonsuz artniyetlilere!

  • mehmet30 Mayıs 2014 18:11

    manş denizi altından geçerek,ingitere ile fransayı birbirine bağlayan yol bağlantısı çevreci,ama bizim marmaray çevreye zararlı öyle mi!yazıklar olsun uşakruhlulara!

  • mehmet30 Mayıs 2014 18:08

    frankfurt havaalanı çevreye faydalı,ama bizim en büyük hava alanı projesi çevreye zararlı öylemi?yazıklar olsun sömergecilerin uşaklarına!

  • mehmet30 Mayıs 2014 17:47

    bak vizyonsuz solcular ve onların yamakları halk nezdinde itibarlı bir proje üretemediğinden,bir cumhurbaşkanı adyı bile çıkaramıyorlar!

  • mehmet30 Mayıs 2014 17:45

    muhalefet bir tane bile proje üretemiyor!sadece artistlik yapıyor!o yüzden oy alamıyor!ah bunu bir anlasalar!sadece eleştirmek için bahane arıyor!çevre muhabbeti bunlara yetmez!başka bahane bulsunlar!inandırıcı olamıyorlar!

  • mehmet30 Mayıs 2014 17:38

    bazı zavallılar ülkemiz için kılını bile kıpırdatmaz!ama değerli projeleri engellemek için,bizans miğferi giyip devletimizin polisine sapanla bilye-molotof atar!bunlar bilinçli emperyalist uşaklarıdır!maalesef!

  • mehmet30 Mayıs 2014 17:35

    bu tarihi ve stratejik projelere avrupa ve amerika neden karşı?onların yerli işbirlikçileri neden karşı?hepsi türkiyenin düşmanı!çevre hikaye!erdoğan prestij kazanacak diye bunlar ülkemizin kalkınmasını bile istemiyor!

  • mehmet30 Mayıs 2014 17:32

    çevre filan gibi kaygıları kaşıyan bazı zavallılar,üçüncü büyük havaalanı ve yavuz köprüsüne karşılar!uyanın ey millet!bunların derdi çevre filan değil,bunlar ülkemizin kalkınmasını baltalamak isteyen zavallılar!emperyalistleri gönüllü taşeronları!

  • mehmet30 Mayıs 2014 17:29

    tabii,bazı yabancı güçler ve yerli işbirlikçileri bu projeden çok rahatsız!güçlü türkiye rahatsızlık veriyor!onlar borçlu türkiye ister!muhtaç ve zavallı bir türkiye ister!yönetecekleri bir türkiye ister!

  • mehmet30 Mayıs 2014 17:26

    monrö sözleşmesinden dolayı,mevcut boğazlardan geçişlerin ülkemize ekonomik anlamda pek katkısı yok!o nedenle bu yeni kanal tamamen ülkemize ait olacak!emperyalistler buna karışamayacak.stratejik bakımdan ve maddi bakımdan ülke ekonomisine katkısı çok yüksek olacak!

  • mehmet30 Mayıs 2014 17:22

    beyler!bu bir milli projedir!kimse siyaset yapmasın!kıskanıp fesatlık yapmasın!panama kanalı ne kadar değerli!süveyş kanalı ne kadar değerli!stratejik!bu proje ülkemizin değerini misliyle arttıracak!solculuk,muhalefet yapmak için mazeret üretmeyin!

  • eee türk mühendisliği 30 Mayıs 2014 17:01

    istanbula su taşımak için melen suyu projesi yapacan ama eldeki hazır 2 barajı çöpe 3. sünede tehlikeye atacan bunu ancak türk mühendisler başarabilir tebrik ediyorum hepsini...

  • Hakan B30 Mayıs 2014 14:03

    40 milyar dolara git teknolojiye harca mikrocip fabrikası kur 80 tane gör o zaman kazancı, istihdamı.

  • OZgur gg30 Mayıs 2014 13:56

    Bu proje gerçekten çılgın. Deli çılgınlığı hemde. Nasıl doğaya karşı koyarsınız. 40 milyar dolar harcanacakmış, ülkenin sonunumu getirmek istiyorsunuz? Ne gerek var? Neden yapılsın böyle bir şey? Ben zaten yapılabileceğine de ihtimal vermiyorum. Rant olayı olacak, bir sürü mahkeme karşı çıkma sonra kimbilir neler olacak belli değil. İnşallah olmaz. 1 ay köprü bakımında her yer felç oluyor. Sen otobanı nasıl durduracaksın nerelere köprü yapacaksın nerelere viyadük. Yazıktır ya mantıklı olun biraz nolur!

  • kanalın ucu iç kumsal30 Mayıs 2014 12:29

    k.çekmece iç kumsal semtinde fiyatlar katlamaya başladı bile.

  • ALP30 Mayıs 2014 10:08

    tabiatın kendine has yasaları vardır, bunlardan birinin ihlali dengenin altüst olması demektir, bu oluşumlar ve yasalar çerçevesinde tabiat size paha biçilmez bir boğaz hediye etmiştir. tabiatın yasalarına kafa tutarak ikinci bir boğaz için neden bu kadar inat ediyorsunuz, Ey başbakan bilimadamlarını hiçe sayıyorsun, tabiatı da mı hiç e sayacaksın?

  • VATANDAŞ30 Mayıs 2014 09:45

    İstanbul halkına sorulmadan, Erdoğan ın kafasından kurgulayarak dayattığı proje umarım bilim adamlarının dediği gibi istanbul un felaketi olmaz, kanalın şuan kestirilebilen net getirisi elbette rant olacaktır... bu konuda herkes hemfikir....

  • YORUMCU30 Mayıs 2014 09:39

    bilim adamlarının ciddi uyarılarına rağmen, nedir bu inadın sebebi?

  • salim30 Mayıs 2014 08:54

    Ben gümüşpala da oturuyorum bizi başka bölgeye mi taşıyacaklar.