E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİstanbul trafiğini rahatlatacak otoyol---

İstanbul trafiğini rahatlatacak otoyol

İstanbul trafiğini rahatlatacak otoyol
19 Mayıs 2021 - 13:45 borsagundem.com

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde Habipler ile Hasdal kavşakları arasında kalan son bölüm de tamamlandı. Proje, Cuma günü Cumhurbaşkanı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı katılımıyla hizmete açılmaya hazırlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre, otoyol ile zamandan 1 milyar 650 milyon lira, akaryakıttan 830 milyon lira olmak üzere yıllık 2 milyar 480 milyon lira tasarruf elde edilecek

Türkiye'yi kıtalararası taşımacılığın en önemli merkezi haline getirecek Kuzey Marmara Otoyolu (KMO) Projesi'nde Habipler ile Hasdal kavşakları arasında kalan son bölümün 21 Mayıs Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla hizmete açılması planlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, İstanbul'un ihtiyaç duyduğu ulaşım altyapısı, son dönemde hayata geçirilen kara yolu yatırımlarıyla güçlendirilerek şehir trafiği birbirine entegre farklı ulaşım seçenekleriyle rahatlatılıyor.

Bu kapsamda 398,4 kilometre uzunluğunda 2x4 şeritli olarak projelendirilen ve son olarak 45 kilometrelik Nakkaş-Başakşehir kesiminin dahil edilmesiyle toplam uzunluğu 443,4 kilometreye ulaşan KMO'nun yapımına 2013'te başlandı.

Yap-İşlet-Devret modeliyle 3 ayrı ihale kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda, Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil pek çok proje hayata geçirildi.

Geçen yıl 389,3 kilometrelik kesimi trafiğe açılan otoyolun, Kınalı-Odayeri kesiminde yer alan Habipler ile Hasdal kavşakları arasında kalan 9,1 kilometrelik kısmındaki çalışmalarda da sona gelindi. Böylece proje, Nakkaş-Başakşehir kesimi hariç tamamlanmış oldu.

676 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Habipler-Hasdal kesiminde, 1 çift tüp tünel, 6 viyadük, 4 köprü, 1 üstgeçit, 8 altgeçit, 14 menfez olmak üzere toplam 34 sanat yapısı bulunuyor. Proje bünyesinde ayrıca 2 tünel işletme merkezi yer alıyor.

Dört şerit ile dünyanın en geniş tünellerinden birine sahip otoyolun Kınalı-Odayeri kesimi için toplam 1,74 milyar dolarlık, Habipler-Hasdal kesimi için 676 milyon dolarlık yatırım yapıldı.
Proje sayesinde Asya ile Avrupa kıtaları arasında doğal köprü konumunda olan Türkiye'nin, kıtalararası taşımacılığın en önemli merkezi haline gelmesi öngörülüyor.

PROJENİN SAĞLAYACAĞI FAYDALAR

Habipler-Hasdal kavşakları ile KMO'nun, Habipler kavşağı üzerinden eski Edirne Asfaltı Caddesi'ne bağlanarak kuzeyde Arnavutköy, güneyde Sultangazi ve Gaziosmanpaşa'ya, yine aynı kavşak üzerinden de Alibeyköy-Hasdal mevkisinde 2. Çevre Yolu'na (O-2) ve yapılması planlanan üç katlı Büyük İstanbul Tüneli'ne entegre edilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yönünden 2. Çevre Yolu'nu kullanarak gelen araçların İstanbul'un yoğun yerleşim alanlarından olan Başakşehir, Kayaşehir, Arnavutköy ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'ne olan ulaşımı da kolaylaşacak. Böylece yüksek trafik hacmine sahip Hasdal ile Mahmutbey Batı kavşakları arasında hızlı, konforlu ve güvenli yeni bir ulaşım alternatifi oluşturuldu.

Ülkenin en önemli kara yolu yatırımları arasında yer alan proje ile Kuzey Marmara Bölgesi'nde doğu-batı istikametindeki ana ulaşım arterleri civarında artan kentleşme ve sanayileşmenin oluşturduğu bölgesel trafik ile bölgeden geçen şehirlerarası ve uluslararası trafiğin birbirinden ayrılarak, ulaşımdaki hizmet kalitesinin ve güvenliğinin artırılması sağlandı.

KMO İLE YILDA 2 MİLYAR 480 MİLYON LİRA TASARRUF EDİLECEK

Ulusal ve uluslararası kara ulaşımı ve nakliye araçları için kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir transit geçiş imkanı sunan otoyol sayesinde, İstanbul'dan yoğun sanayi ve endüstri alanlarının bulunduğu Kocaeli ve Sakarya'ya ulaşım kolaylaşırken, yüksek trafik hacmi bulunan TEM Otoyolu ve D-100 Kara Yolu'na hızlı ve güvenli bir ulaşım alternatifi sunuldu.

Tekirdağ ve Sakarya arasında Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı bağlantısı yolları ile birleşen otoyol, mevcut ulaşım ağları ve özellikle İstanbul Boğazı geçişlerinde kapasitenin üzerinde olan trafik yükünü önemli ölçüde azalttı.

Marmara Otoyol ringinin önemli akslarından olan KMO, trafiğe açık olan İstanbul-İzmir Otoyolu ve TEM Otoyolu'na çeşitli noktalardan bağlanıyor. Ayrıca, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu'na bağlandığında, Türkiye'deki ekonomik aktivitelerin en yoğun olduğu Marmara Bölgesi'nin etrafında yüksek standartlı bir otoyol ağı tesis edilecek.

Bakanlığın hesaplamalarına göre, projenin hizmete açılmasıyla TEM Otoyolu'ndaki yoğun trafik rahatlayacak.

Projeyle, zamandan 1 milyar 650 milyon lira, akaryakıttan 830 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 2 milyar 480 milyon lira tasarruf edilecek, karbon emisyonu 350 bin 960 ton azaltılacak.

Yatırımcılar, Musk'tan 'intikam almaya' hazırlanıyor!

AB’den flaş karar! Sınırlar açılıyor...

Invesco: Gelişmekte olan ekonomilerde güçlü toparlanma bekleniyor

İçeride piyasalar kapalı, kurlar yükselişte

Kılıçdaroğlu'ndan '19 Mayıs' mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cano20 Mayıs 2021 01:10

    Her yapılan yol köprü için aynı şeyi söylüyorsunuz ‘İstanbul trafiğini rahatlatacak’ ne yollar köprüler yapıldı kuş uçmaz kervan geçmez misali tek tük İstanbul un trafiği de rahatlamaz kandırmayın

  • Tasarruf19 Mayıs 2021 22:37

    Bu otoyollar ile tasarruf yapacakmışız... yersen...  Otoyolu devlet değil vatandaşlar yapıyor, ama müteahhiti,  kimin bizim cebimize ortak olacağına devlet karar veriyor. Teknoloji müsait, yapın bir oylama telefon üzerinden biz belirleyelim kim yapacak, yapmaya gerek varmı. 

  • Bedri19 Mayıs 2021 21:18

    Yap işlet yoldan geçeni geçemeyin cebinden parayı hüplet

  • Sfr19 Mayıs 2021 19:31

    Tam anlayamadım bu tasarrufu kim edecek. Yolu işleten mi, devlet mi üstünden geçen mi? Tasarruf edilecekse nasıl? yol çok pahalı hele bi deyin...

  • Ali19 Mayıs 2021 17:40

    Bunlar anlamıyot galiba istanbula yol yaptıkça istanbul genişliyor büyüyor nüfus daha çok artıyor tarım hayvancılık bittiği için köylü istanbula göç ediyor. Bu yolları yapacağına küçük şehirlere fabrika açsan istanbulda trafik kalmaz. İstanbulda geçinemeyen toprağına geri döner. Ama bunların amacı müteahhitlere para yedirmek.

  • AhmetK19 Mayıs 2021 20:00

    Bir ak partılı olarak buna katılıyorum. Artık ist şişti, çile çektşrcen ki insanlara başka yere gitsinler. Ayrıca devlet fabrıka yapmaz ama anadoluda yatırımı tesvık etmelı ve iktidar artık yol, havaalanı, stad vb gereksız atıl yatırımları bırakmalı. İstihdama, üretime yonelık yatırım yapılmalı

  • Okie Dokie19 Mayıs 2021 15:43

    Yolları yalayacağız.