E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİstanbul Sözleşmesi kararı hukuka uygun bulundu---

İstanbul Sözleşmesi kararı hukuka uygun bulundu

İstanbul Sözleşmesi kararı hukuka uygun bulundu
02 Ocak 2023 - 18:21 borsagundem.com

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi kararını “hukuka uygun” buldu

Türkiye, 20 Mart 2021'de kadına şiddetle mücadele konusunda önemli bir metin olan İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararı ile çıkmıştı. Sözleşmenin feshi kararı çok tartışıldı. Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri, "çekilme kararının iptali" istemiyle Danıştay'da çok sayıda dava açtı.

10. DAİRE İPTAL İSTEMİNİ REDDETMİŞTİ

4 ayrı duruşma yapan Danıştay 10. Dairesi, iptal istemini 19 Temmuz’da reddetti.
Kararda,, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair cumhurbaşkanı kararının hukuka uygun olduğu belirtildi. "Dava konusu cumhurbaşkanı kararında yetki ve şekil unsurları yönünden hukuka aykırılık görülmemiştir" denildi. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama ve fesih yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu vurgulandı.

DAVCILAR TEMYİZ ETTİ

Danıştay'ın kararına muhalefet tepki gösterdi. Davacılar bir bir kararı temyiz etti. Dosya son karar mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı.

İDDK KARARI ONADI

İDDK müzakereler sonunda oyçokluğuyla temyiz itirazlarının reddine karar verdi. Sözleşmeden çekilmeye ilişkin cumhurbaşkanı kararının iptal istemini reddeden Danıştay 10. Dairesi’nin kararı onandı. Kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde açıklanacak. Böylece; Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)03 Ocak 2023 11:01

    Devlet onun bunun ağzına bakmaz. kanunlar ile ilgili aciz kişi, çocuk dahi olsa tek tek haklarını sahipsiz o çocuğa verir. Günümüzde devle tkurumları ve devetin yetki verdiği insanların imzaları ile malesef bu işlerlik bozulmuştur. 6 yaşaında evlendirilen ve sahte raporlara kadar yıllarca yaşananlar gizlenebilmiştir. o bakımdan x kişinin ağzına bakıp işleyen yasalar yerine, kendi kendine kurumların aldığı yetkiler ile görevini yapan insanalar gereklidir. Yetki ve kanun bunun için önemlidir. partiler değişsede, siyaset değişsede kurumların yetkili kılındığı durumlarda düzen kendi kendine işlerlik kazanabilir. Ama senin ileride yapamayacağın, oy uğruna adım atamayacağın durumlar olacak diye anlaşmalardan kaçmanın manası yok. Anlaşmayı uygulama kabiliyetide önemli tabi. Bizde pek yok gibi, hergün bir kadın cinayeti.

  • xyz03 Ocak 2023 10:50

    Tayfun denen yobaz. Üslubundan belli. Tarikat yetiştirmesi yobaz. Bellemişsiniz bir LGBT tarikatlardaki erkek ve kịz çocuklarına yapılana gelince sus pus. Onlar sapık ilişkilere kurban edilmiyor mu? Senin gibiler orada yapılan pis işleri savunur. Aynı geminin tayfasısınız.

  • xyz03 Ocak 2023 10:43

    Tufan denen yobaz tabi tarikatlarda altı yaşındaki bebelere yapılan senin gibi tarikat şeyhinin kucağında büyüyenlerin zoruna gitmez. Srni doğuran annene biraz saygın olsun.

  • seçmen03 Ocak 2023 10:18

    Şaşırdık mı hayır çünki hukuk ve adalet siyasetin ve sarayın elinde olunca sonuçta bu oluyor.

  • xyz03 Ocak 2023 09:27

    Bunlar emin olun mütalaa yazamaz. Ama hükümet yalakalığından Danıştay üyesi. Liyakat olmayınca ortalık bunlarla doldu.

  • Tufan03 Ocak 2023 09:52

    KES LAN. Sen kimsin danıştaya yıllarını vermiş adamlara iftira atacaksın. İstanbul sözleşmesinde açık madde var Cumhurbaşkanı fesh edebilir diye. Daha neyin hukuka uygunluğunu soruyorsunuz. Utanmaz arlanmazlar.

  • xyz03 Ocak 2023 09:22

    Bunlarada Yüce Türk milletinin vergilerinden onbinlerce lira maaş, lojman, makam otomobili ve makam şöförü veriliyor. Zehir zıkkım olsun.

  • Mucise Reis : )02 Ocak 2023 20:54

    Günaydın.... Milletin hakkı bir kişinin dudaklarının ağzında olamaz.... Bir kişi çıkıpda ülkeyi x kanuna tabi tuamaz/çıkartakamaz... Çıkmak isteyen gitisn şahsen imzalı dikekçesini versin, var olan haklardan mahrum olmakistiyorum. Beni ilgili duruma dahil edemezsin desin. Tek tek ilgili kişilerin talebi işleme alınsın. Bu kadar basit.

  • recai02 Ocak 2023 20:01

    hukuk bilmeyen adamları danıştay üyesi yapmışlar.

  • Tufan03 Ocak 2023 09:54

    Sen de KES LAN. Açtın okudun mu İstanbul Sözleşmesini. Orada madde var CB fesh edebilir diye. Çok iyi oldu. LGBT pisliğinizden kurtulacağız. Hukuk mu okudun da hukukçu sorguluyorsun.