E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları İşsizlik oranı yıl sonuna doğru daha da yükselebilir---

İşsizlik oranı yıl sonuna doğru daha da yükselebilir

 İşsizlik oranı yıl sonuna doğru daha da yükselebilir
19 Eylül 2016 - 14:53 borsagundem.com

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver ERKAN, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Erkan, işsizlik oranının yıl sonuna doğru %11 üzerine çıkabileceğini belirtti.

Türkiye’de Haziran ayında işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,8 puan artış ile %10,2 olarak gerçekleşti. Böylece Haziran ayında işsizlik oranı piyasa beklentisi olan %9,8 ile bizim beklentimiz olan %9,3’ün üzerinde gerçekleşmiş oldu. 

Kıyaslanabilir dönemler olan Haziran 2015 – Haziran 2016’ya baktığımız zaman, ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında 0,3 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2015’in benzer döneminde 30 milyon 141 bin kişi olan işgücü, Haziran ayında 30 milyon 778 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılma oranı da %52,1’den %52,4’e yükselmiştir. Bu oran 15-64 yaş grubunda ise %57’den %57,5’a yükseldi. Buna karşılık mevsim etkilerinden arındırılmış verilerde istihdam artışı, arındırılmamış verilerde işgücündeki artışı tam olarak karşılayamayan bir konumdadır. İstihdam oranı 0,5 puan azalarak %46,2 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise 222 bin kişilik bir kayıp söz konusudur. Hizmet ve inşaat sektörlerinin yine toplam istihdam içindeki payı artarken, tarım ve sanayi sektörünün payının azalmakta olduğu görülmektedir.

Ekim ayında açıklanacak olan Temmuz ayı verileri ve sonraki periyodlarda; Temmuz ayında yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle görüntü biraz daha negatife doğru evrilebilir. Gelen veriler Mayıs, Haziran, Temmuz ayları ortalaması, yani Temmuz etkisi daha yeni girdi. Temmuz sonrası döneme yansıyan olumsuzluklarla işsizlik oranı yüksek kalmaya devam edecektir. Yine aynı şekilde yaz aylarında sanayi üretiminde görülen yavaşlamanın etkileri, imalat sanayiinde istihdam tarafına da yansıyabilir. Söz konusu gelişmelerle beraber yaz aylarında işe alımların yavaşlayacağını düşünüyoruz. Bu nedenden dolayı, yıl sonuna işsizlik oranının çift hanelere yeniden çıkacağını düşünüyoruz. İşsizlik oranı yıl sonuna doğru %11 üzerine çıkabilir, 2016 yılı ortalaması da %10,5 seviyelerinde gerçekleşebilir.

Enver ERKAN/KapitalFX

İşsizlik Haziran'da yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)