E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİşsizlik hız kesmeden artıyor---

İşsizlik hız kesmeden artıyor

İşsizlik hız kesmeden artıyor
16 Mart 2015 - 12:10 borsagundem.com

TUİK’in açıkladığı hane halkı işgücü anketine göre Aralık ayında işsizlik yıllık bazda %10,9 olarak gerçekleşti

''İşsizlik hız kesmeden artıyor

TUİK’in açıkladığı hane halkı işgücü anketine göre Aralık ayında işsizlik yıllık bazda yükselişine devam ederek %10,9’a geldi (Aralık 2013: %9,6) ve Ocak 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı aylık bazda sınırlı oranda gerileyerek %10,4’e gerilese de (Kasım: %10,6), Haziran 2014’den buyana çift hanede seyrediyor.

Öte yandan, mevsimsellikten arındırılmış aylık istihdam yaratımında görülen artışta beşinci aya girildi. İstihdamdaki artışa rağmen işsizlik rakamının artmasında iş gücüne katılım oranının yüksek seviyelerde kalması (%51) önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Aylık iş yaratımının detaylarına bakıldığında ise, 100bin’lik aylık artışın tarım (42bin) ve hizmet (67bin) sektöründeki iyileşmeden kaynaklandığı anlaşıyor. Ancak, imalat grubundaki daralma hız kesse de Aralık’ta devam etti (-7bin). Yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimindeki seyri dikkate alarak imalat istihdamındaki zayıf görünümün devam edeceğini düşünüyoruz.

Özetle, iş gücü katılım oranının yüksek kalması ve iktisadi aktivedeki zayıflık işsizlik oranın hız kesmeden artmasına neden oluyor. Bu yılın ilk çeyreğinde öncü göstergelerin işaret ettiği zayıf büyümeyi dikkate alarak kısa vadede istihdam cephesinde önemli biri iyileşme beklemiyoruz. ''
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)