E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşsizlik fonu zamlanırsa işçi çıkarmalar artar---

İşsizlik fonu zamlanırsa işçi çıkarmalar artar

İşsizlik fonu zamlanırsa işçi çıkarmalar artar
20 Haziran 2020 - 09:53 borsagundem.com

İstihdam Kalkanı Paketi içeriğindeki İşsizlik Sigortası Fonu’na yapılan işveren kesintisininin ve işçi kesintisinin arttırılması kayıtdışı işsizliğin artışına neden olabilir

İstihdam Kalkanı Paketi içeriğindeki İşsizlik Sigortası Fonu’na yapılan işveren kesintisini yüzde 2’den yüzde 4’e, işçi kesintisini de yüzde 1’den yüzde 2’ye yükseltmek için hazırlanan düzenleme işsizliği ve kayıt dışını arttırabilir. Ostim Sanayici ve İşinsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, virüs salgını nedeniyle tüm dünyada büyük bir durgunluk yaşandığını, Türkiye'de sanayi üretiminin yüzde 31 daraldığını, satışların yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Sözcü'nün haberine göre işletmelerin kendi varlıklarını devam ettirip ettirememenin endişesini yaşadığını bir dönemde işverene ilave yük getirilmesine anlam veremediklerini belirten Ekinci, “3 işçi çalıştıranı da 100 çalışanı olan işletmeyi de derinden etkileyecek bir düzenlemenin, pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında gelmiş olması talihsizlik.

Düzenleme işletmelere çok büyük bir yük getirecek, işletmeler bu maliyetin altından kalkamayacak ve sanayinin rekabet gücü zayıflayacaktır. Bu düzenleme kabul edilirse işverenler işçi çıkarmak zorunda kalabilir. Ya da kaçak işçi çalıştırma yoluna gidebilir” dedi.

Fonun kaynağı belli değil

Fonun hesaplarında 127.3 milyar lira kaynak görünmesine rağmen, hükümet para yokluğu gerekçesiyle prim artışına gidiyor. Fon, toplanan paralar nakit olarak ve yüksek faizde değerlendirilecek şekilde kurulmuştu.

Ancak AK Parti, fondaki paranın düşük faizle Hazine borçlanma kağıtları ile kamu bankalarında tutulmasını zorunlu hale getirince nakit varlık Hazine borcuna dönüştü. Düzenleme yasalaşırsa İşsizlik Fonu'na yılda 19-20 milyar lira ilave para girecek. Bu para da yine Hazine ve kamu bankalarına gidecek.

Kıdem tazminatına karşı genel grev resti

 

Halkbank davasında sürpriz istifa

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye övgü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)