E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail'i zora sokalım---

İsrail'i zora sokalım

İsrail'i zora sokalım
18 Temmuz 2014 - 20:00 borsagundem.com

​Türkiye'ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ortak basın toplantısı düzenledi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas "Bizler de diğer dünya milletleri gibi bağımsız devletimizin olmasını talep etmekteyiz. Her iki yılda bir böyle olaylara ve yıkımlara maruz kalıyoruz" dedi. Mısır'ın ateşkes girişimini de yorumlayan Abbas, ''İsrail tarafı bunu kabul etti, bizim Filistinliler olarak bunu kabul etmemiz gerekiyor ki İsrail tarafını zora sokalım'' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle iki günlük ziyaret kapsamında İstanbul'a gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, 10 gündür bütün dünyanın Filistinlilere karşı özellikle Gazze'deki İsrail saldırılarını büyük bir kaygıyla takip ettiğini belirterek "Şiddet giderek tırmanıyor, 60 yıldır zaten eziyet çeken, zulüm gören, işgal altında olan, şehitler veren, gözyaşı döken, ızdıraplar içinde olan Filistin halkı bu mübarek ramazan ayı içerisinde yeniden büyük çileler çekmeye başladı" dedi.

Böyle bir süreç içinde Mahmud Abbas'ın Türkiye'ye istişareler için geldiğine işaret eden Gül, son görüşmelerinden bu yana Filistin'de çok olumlu gelişmeler olduğunu, herkesin canı gönülden arzu ettiği ulusal uzlaşının gerçekleştiğini hatırlattı.

'ULUSAL BİRLİĞİ DE HEDEF ALIYOR'
Cumhurbaşkanı Gül, "Bütün Filistinliler birlik içinde  Filistin davasını çok daha güçlü bir şekilde savunmaya başlamışlardı ve uluslar arası platformda daFilistin devleti çok büyük başarılar kazanmaya başlamıştı. Maalesef geçen 10 gün içindeki İsrail saldırıları bir taraftan Filistin halkını, Gazze'yi hedef alırken aslında bu ulusal birliği de hedef alıyor. Çünkü bu birleşmeden, Filistinlilerin bir araya gelmesinden ve büyük uzlaşıyı gerçekleştirmelerinden en çok rahatsız olan da İsrail'di" diye konuştu.

'BİRİNCİ ÖNCELİK ATEŞKESİN SAĞLANMASI'
Mahmud Abbas ile beraberindeki heyetin kendilerini olup bitenlerle ilgili detaylı bilgilendirdiklerini anlatan Gül, şöyle devam etti:

"Kendilerine de söylediğim gibi, bugün gündüz kamuoyuna da açıkladığım gibi hükümetimiz her kademede yaptığımız açıklamalarla birinci öncelik ateşkesin sağlanması ve 2012'deki gibi bir mutabakatın ortaya çıkıp sürdürülebilir bir hal alması, bu süre içinde zaten ambargo altında çok sıkıntılar çeken Gazze'deki Filistin halkı başta olmak üzere bütün Filistinlilere insani yardımların süratle ulaştırılması, ateşkesin sürekliliğinin sağlanması ve daha sonra da tabii ki iki devlet vizyonu çerçevesi içerisinde nihai görüşmelerin, kalıcı çözümün sağlanması ama ama öncelik ateşkesin sağlanıp İsrail'in şu anda içinde bulunduğu kara harekatını, denizden ve havadan saldırılarını durdurması ve daha çok Filistinli çoluk çocuk masum insanların kanının akmasının önlenmesi."

Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bütün halkıyla devleti ile Filistin davasının ve devletinin yanında olmaya ve en üst seviyede dayanışma göstermeye devam edeceğini vurgulayan Gül, böyle kritik bir süreçte Mahmud Abbas ve arkadaşlarına Türkiye'ye ziyaretleri ile istişare imkanı sağladıkları için teşekkür etti.

ABBAS: TÜRKİYE, FİLİSTİN MESELESİNDE TEMEL ORTAĞIMIZ
Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Abbas, da ramazanın Türkler'e ve bütün Müslümanlar'a hayırlı olmasını diledi.

Türkiye'yi Filistin meselesinde "temel ortak" olarak gördüklerini dile getiren Abbas, "Her zaman olduğu gibi yine aynı şekilde, Türkiye ile iletişimimizi ve bağlantılarımızı devamlı olarak sürdürüyoruz. Biz bunu yaparken, isterse büyük olaylar olsun, şimdi Gazze'de olduğu gibi veya siyasi düzeyde bazı gelişmelere ilişkin olsun, sürekli biz Türkiye ile istişare içinde bulunuyoruz ve bunu devam ettireceğiz" dedi.

Abbas, sözlerine şöyle devam etti:

"Aynı zamanda şunu da dile getirmem gerekiyor BM'deki çabalarımıza ilişkin Türkiye'nin bize verdiği destek ve üstlenmiş olduğu rol, gerçekten onur verici. Bu gelişmelerden sonra uluslararası örgütler babında olsun veya akabinde, Filistinliler arasında ulusal uzlaşının sağlanması ve Filistin Hükümeti'nin kurulması gerçekleşti. Bu hükümet kurulduktan sonra ülkemizde gerekli seçimlere de geçilecek. Tabi ki İsrail hem Filistinliler arasındaki uzlaşıyı, aynı zamandaki Filistinliler arasındaki birliği istememektedir. Keza aynı şekilde İsrail, bizim BM ve uluslararası örgütlere üyeliğimizi de istememektedir. Başkenti Kudüs olmak üzere bağımsız bir Filistin devletinin gerçekleşmemesi için, varmış olduğumuz bu uzlaşı ve çabalarımızın sekteye uğratılması için İsrail sürekli şekilde bahaneler yaratmaktadır."

Olayların başlangıcının Kudüs'te Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr'in öldürülmesi olduğunu ifade eden Abbas, ardından Batı Şeria'da onlarca Filistinli'nin şehit edildiğini ve bundan sonra olayların Gazze'ye sıçradığını ve İsrail saldırılarının başladığını söyledi.

'KABUL EDELİM Kİ İSRAİL TARAFINI ZORA SOKALIM'
Ateşkesin bir an önce sağlanması için başta Müslüman ve dost ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkeleriyle çabaları yoğun şekilde devam ettirdiklerini belirten Abbas, şöyle dedi:

"Talebimiz üzerine Mısırlı kardeşlerimiz bir girişimde bulundular ve bu girişimin temel amacı ateşkesin bir an önce sağlanması ve daha sonra görüşmelere geçilmesini sağlamaktır. Bu esasında 2012 yılında imzalanmış olan anlaşmaya tıpa tıp benzemektedir. Tabi İsrail tarafı bunu kabul etti, bizim Filistinliler olarak bunu kabul etmemiz gerekiyor ki İsrail tarafını zora sokalım. Tabi bizler de dünya milletleri, halkları gibi bağımsız devletimizin olmasını talep etmekteyiz. İki yılda bir olaylara böyle yıkımlara maruz kalıyoruz. Mısırlı kardeşlerimizin girişimi esasında bizim talebimiz üzerine gerçekleşti. Bu girişim, 2012 anlaşması çerçevesi içinde belli bazı hususları öngörmektedir. Başta ateşkesin sağlanması, ateşkes sağlandıktan sonra görüşmelerin gerçekleştirilmesi ve daha sonra karşılıklı isteklerin, taleplerin masaya arz edilmesidir."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür eden Abbas, "Şunu izah etmek istiyorum ki ekselanslarının buyurduklarına tıpa tıp biz de katılıyoruz. Çünkü görüşümüz birdir, yönümüz birdir, çıkarlarımız birdir. Ekselanslarına bizi kabul ettikleri için teşekkür ederken Türk Hükümeti'ne bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hatayı baştan yaptınız18 Temmuz 2014 21:30

    siz ingilizle bir olup osmanlıyı bölgeden kovarken düşünecektiniz bazı şeyleri atatürk israilin kuruluşunu 20 yıl geciktirdi o öldükten sonra israili türkiyede kurdular şimdi de islamcı görünümlü israil dostlarından medet umuluyor

  • Gerçek18 Temmuz 2014 20:12

    İslam Dünyası, islami terör örgütleri ve destekçilerini yok etmedikçe huzura kavuşamaz!